Imagini rare cu cel mai traficat animal din lume au fost publicate pe internet, ca parte a unui proiect gândit să sensibilizeze publicul cu privire la soarta unor animale care sunt la un pas de dispariție. Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor.

Pangolin gigantFoto: Chester Zoo

Există patru specii de pangolin, iar cei din imagini sunt giganți, cei mai mari ajungând să aibă 1,8 metri lungime și 35 kg greutate. Solzii atât de căutați sunt din cheratină, substanță proteică solidă care se găsește la om în epidermă, în păr și în unghii, dar și în cornul de rinocer.

Pangolinii se hrănesc mai ales cu furnici și termite pe care le apucă cu limba lungă și lipicioasă. Când se simt amenințați se fac ghem și se pot rostogoli rapid.

În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita, deși nu există nicio dovadă că ar avea vreun efect.

Pangolinul este declarat animal protejat începând din septembrie 2016 prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES).

El a ''câştigat'' titlul de neinvidiat de cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa.

Imaginile sunt din Uganda și au fost obținute ca parte a unui proiect condus de Grădina Zoologică din Chester (Anglia).

Recent, 10 tone de solzi de pangolin au fost descoperite în Vietnam, Hong Kong și Uganda, iar cu câteva zile în urmă autoritățile din Malaezia au găsit 27 de tone de pangolin, în valoare de 1,6 milioane lire sterline.