​Temperaturile ar putea să bată toate recordurile de căldură în Franța, vineri fiind așteptate chiar și 45 de grade, ceea ce ar însemna un nou record național. Joi au fost 41 de garde, recordul pentru iunie, iar mai multe departamente sunt sub cod roșu de caniculă. Canicula a lovit multe țări europene, fiind peste 38 de grade și în Germania, Cehia și Polonia. UPDATE La ora 13.40 în localitatea Carpentras a fost bătut recordul național de temperatură: 44,3 grade.

Cod rosu si temperaturi exceptionale in FrantaFoto: Meteo France

În mai multe locuri din sudul Franței sunt așteptate valori excepționale de 42-45 de grade, unele modele meteorologice indicând chiar și 46-47 de grade. Departamantele vizate de codul roșu (vigilance rouge) sunt Gard, l’Hérault, Vaucluse și Bouches-du-Rhône.

Recordul absolut pentru Franța este de 44,1 grade înregistrate pe 12 august 2003 la Saint-Christol-lès-Alès și la Conqueyrac (departamentul Gard).

Vineri dimineața a fost extrem de cald și minimele nu au scăzut în unele localități nici măcar sub 25 de grade.

Joi, maxima a arătat 40,9 grade la Clermont Ferand, dar căldură excesivă a fost și la altitudine mare (28,5 grade la Val d'Isère, 1.750 metri altitudine.

Sursa: Meteo France

Temperaturile în Europa, îm jurul orei 12.20 (sursa - meteociel)