Când știința se ciocnește cu conspirația. Cum vede un fizician teoria Pământului plat

de Sebastian Jucan     HotNews.ro
Duminică, 6 octombrie 2019, 18:42 Science - Terra


NASA si conspirațiile
Foto: Hotnews
​La Cluj a avut loc în acest weekend o conferință internațională a oamenilor care cred că Pământul este plat. Organizatorul principal, un român din SUA, mi-a spus că și-a dorit să aibă la conferință și un fizician respectat cu care să dezbată aplicat subiectul, dar că acesta nu a venit. Pentru a nu lăsa așa lucrurile, am intermediat eu întâlnirea dintre conspirație și fizică. Iată ce a ieșit.

Conferința de sâmbătă și duminică a fost prima de acest gen organizată la noi cu speakeri din străinătate, iar locația a fost una pe măsură: hotelul Hilton din Cluj-Napoca. O dovadă că oamenii se respectă, au și fonduri suficiente și asta chiar dacă restul locuitorilor planetei Pământ se uită chiorâș la ei.

Doar ca o paranteză vreau să mai spun că „flat earther-ii” se înmulțesc, de la lună la lună, pe măsură ce teoriile lor par din ce în ce mai conspiraționiste. De exemplu, contul de Twitter al „Flat Earth Society” are 86 de mii de followers, iar grupul de Facebook are 57 de mii de membri.

Anul trecut a apărut și un film documentar despre „flat earthers” care se cheamă „Behind the Curve” și poate fi văzut pe Netflix.

„Flat Earther-ii” spun că au chemat și un fizician la conferință dar acesta nu a venit

Adi Rus, principalul organizator al conferinței

Conferința de la Cluj a fost deschisă de principalul organizator, Adi Rus, autorul primei cărți în limba română despre Pământul plat. El a făcut turul istoriei gândirii astronomice, de la Mesopotamia antică, trecând prin vremurile bune când oamenii credeau că Pământul e plat și Soarele se învârte în jurul său și a încheiat cu prima imagine a unei găuri negre publicate anul acesta, despre care a zis că n-ar fi reală.

Nu au lipsit din prezentare NASA și maniera în care agenția spațială americană amăgește lumea. Dar majoritatea timpului l-a dedicat presupuselor contradicții din fizică și cum ar corecta cei care cred că Pământul e plat lucrurile. Mă gândeam că o să fie amuzant dar când a început să pună formule și ecuații pe ecran m-am pierdut în știință și m-am simțit cam prost că n-am fost mai atent la orele de fizică din liceu.

L-am întrebat pe Adi Rus dacă au avut vreodată un fizician la unul din evenimentele astea, să confrunte ce zic ei. Mi-a răspuns că nu, dar că la această conferință l-a invitat pe fizicianul Cristian Presură. Acesta i-a spus însă că nu poate veni.

Pe Cristian Presură îl poți găsi pe canalul său de Youtube, eu am reușit să dau de el la telefon. Am vrut să văd dacă e adevărat că a fost chemat dar mi-a spus că sincer nu își amintește, fiindcă uneori răspunde atât de multor e-mailuri că de unele mai și uită.

Însă mi-a explicat de ce nu stau în picioare principalele trei argumente aduse de flat earther-i, așa cum mi le-a sumarizat organizatorul conferinței.

Unde dispare un vapor când nu-l mai vedem?

Fizicianul Cristian Presură

Cea mai mare problemă pe care o au „flat earther-ii” este cu gravitația, că dacă ar accepta-o, așa cum e explicată de știință, le-ar cădea în cap Pământul plat. Gravitația atrage orice obiect cu masa suficient de mare într-o formă aproximativ sferică. Așa că unii susțin tot felul de ciudățenii pe tema asta, ba că gravitația n-ar exista, ba că nu funcționează așa cum spun fizicienii, care n-ar înțelege-o nici ei.

Cristian Presură mi-a explicat de unde apare ideea că gravitația ar fi un mister pentru fizicieni:

„Când vorbim de gravitație, întâlnim două confuzii. Prima este că Einstein l-ar fi contrazis pe Newton, «deci uite, nici fizicienii nu se pun de acord». În partea practică, gravitația este 99% cea formulată de Newton iar ea este cunoscută foarte bine. Einstein face o teorie a gravitației care este mai finuță decât cea newtoniană, el nu o neagă, ci vine cu niște mici lucruri de rafinament. Nu zice că Newton nu avea dreptate, ci uitați-vă că la unele aspecte o să vedeți lucruri puțin diferite.

A doua confuzie ar fi că fizicienii nu înțeleg gravitația. De unde apare aceasta? Deocamdată la nivel de particule elementare nu s-a reușit măsurarea forței de atracție dintre acestea. Când oamenii spun că și gravitația lui Einstein ar avea probleme la acest lucru se referă sau la faptul că, la un moment dat, legile gravitației trebuie unificate cu mecanica cuantică și deocamdată nu știm cum”, mi-a spus Cristian Presură.

Cum rămâne însă cu principiul al doilea al termodinamicii? Teoria „Flat Earth” zice că acesta ar face atmosfera să se disipeze în vidul spațiului, dacă Pământul ar fi un sistem deschis. Șah mat, conspirație a oamenilor de știință!

De ce nu se întâmplă asta, ar fi și o altă explicație, în afară de cea privind gravitația, una care poate îi convinge și pe oamenii care sunt certați cu ea?

„Este adevărat că, pus într-un spațiu gol, un gaz are tendința să se extindă și moleculele să se împrăștie peste tot. Iar asta chiar se întâmplă și la nivelul atmosferei. Dacă te uiți la exosferă, stratul cel mai înalt, unele molecule reușesc să scape în spațiu. Există în mod continuu o parte foarte mică a atmosferei care se pierde dar asta nu este o problemă fiindcă noi aici pe Pământ facem permanent lucruri care o alimentează. Ce se întâmplă când punem lemne pe foc? Ele dispar și tu mai rămâi cu niște cenușă. Unde au dispărut lemnele alea? S-au dus în atmosferă. Deci aceasta n-are nici un fel de problemă, se regenerează suficient pe cât pierde. În plus, Pământul are un dinam intern care creează un câmp magnetic foarte puternic ce apără atmosfera de vântul solar.”

Ultima problemă a conspiraționiștilor e vizavi de curbura Pământului și cum poate fi ea demonstrată. Poate ți se pare una hilară dar trebuie să ții cont că dacă NASA generează pe calculator toate imaginile cu Pământul, programul spațial și aselenizarea sunt niște farse, iar sateliții sunt de fapt ridicați cu baloane în atmosferă, nu lansați în spațiu, așa cum cred acești oameni că stau lucrurile, nu poți doar să scoți o fotografie din buzunar.

Deci orice explicație trebuie să pornească de la nivelul solului.

Adepții Pământului plat nu sunt însă convinși nici când stau la plajă că vaporul pe care îl văd că se pierde în zare, sub orizont și nivelul mării ar fi din cauza curburii Pământului. Ei zic că e de vină perspectiva sau alte lucruri.

Ideea i s-a părut atât de ridicolă fizicianului încât nici nu merită dezbătută. Însă mi-a propus un exercițiu de imaginație.

„Să ne gândim așa: dacă Pământul ar fi plat asta ar însemna că tu ai vedea un obiect care se îndepărtează de tine făcându-se din ce în ce mai mic. Dar continui să îl vezi, atâta timp cât se poate, că la un moment dat nu te mai ajută ochiul. Dar acesta este mecanismul: el devine tot mai mic. Acuma imaginează-ți însă că Pământul are o curbură. Dacă privești un obiect foarte înalt care se îndepărtează de tine la un moment dat el o să «cadă» după curbură. Tu n-o să-l vezi făcându-se din ce în ce mai mic, până devine un punct, ci îl vezi cum coboară așa, ca un lift. O să începi să îi mai vezi doar jumătatea de sus, doar sfertul de sus, până dispare cu totul, de zici că a intrat în pământ. Asta se întâmplă cu vapoarele care dispar după linia orizontului pe mare”, spune Cristian Presură

Dumnezeu ar fi făcut Pământul plat
Sala unde a avut loc conferința

Însă ideea care mie nu-mi dădea pace era cea a conspirației globale. Care ar fi motivația? L-am întrebat în pauză pe Cristi, unul din susținătorii devotați ai Pământului plat:

„O minciună poate fi repetată și spusă cel mai convingător de către cei, după cum bine i-a denumit cineva, idioți utili. Numai că oamenii ăia nu mint, ei cred că ăla e adevărul. Cu alte cuvinte, ei nu fac parte din conspirație. A conspira înseamnă să știi că spui e o minciună. Cei care știu sunt adevărații ticăloși. Ticălosul numărul unu, indiferent de numele din mitologii, este diavolul. Restul sunt oameni înșelați. Scopul nu sunt banii, ei fiind doar un mijloc. Scopul este puterea iar ea are multe fațete, cea mai importantă fiind cea de a influența total mințile și sufletele oamenilor. În esență, lumea aceasta este un câmp de război spiritual. Iar cum adevărul este Dumnezeu, războiul este împotriva lui, dar el fiind intangibil, nu ai cum să îl enervezi decât lovindu-i creația.”

Și că tot s-a ajuns la Dumnezeu, ironia a făcut ca următorul speaker să dezvolte ideea Pământului plat tocmai din perspectiva escatologiei biblice. Ștefan Muntean a fost celălalt speaker român, iar aici chestiile au început să devină cu adevărat dubioase în viziunea mea de idiot util.

Pe lângă lucrurile la care te-ai aștepta când vine vorba de o conspirație de genul s-a trecut și la conspiratită de mare angajament, ca 9/11 și turnurile gemene, masoneria și illuminati, sau iezuiții și evreii care sunt în spatele conspirației globale. Concluzia ar fi că toată istoria este o minciună și că la Apocalipsă diavolii o să se deghizeze în extratereștri, să prostească credincioșii.

L-am întrebat de ce Pământul-plat e cel corect biblic, din moment ce niciuna din marile confesiuni creștine nu contestă modelul globului. Mi-a zis că toți ar avea un sistem de îndoctrinare uniform la facultățile de teologie, în pofida pasajelor din Geneză sau a a altor versete care ar demonstra că Pământul e plat. M-a asigurat însă că există și preoți care sunt de acord cu el.

Până la urmă un vorbitor ne-a enervat și pe mine și pe flat earther-i

După pauza de prânz a venit rândul invitaților străini să ia cuvântul. Până aici nu pot să spun că am fost prea surprins, că s-au spus lucruri despre care am mai auzit. Dar Sasha Cullen, reprezentanta Canadei, a reușit să mă scoată din sărite. După perspectiva fizică și cea religioasă, ea a venit cu o viziune epistemologică asupra teoriei Pământului plat. Conform ei, știința nu oferă adevăruri, sau cel puțin nu „știința adevărată”.

Ce e însă știința adevărată?

Greu de spus, fiindcă tehnologia nu e știință adevărată și nici metoda științifică, deși asupra ei s-a contrazis ceva mai târziu zicând că unul din motivele pentru care oamenii pun din ce în ce mai mult la îndoială știința e fiindcă sunt mai informați și sunt tot mai numeroși cei care cunosc metoda științifică. Însă orice formă de cunoaștere științifică care oferă răspunsuri ce nu lasă loc de interpretări, discuții și mai multe variante, nu e știință ci „scientism”.

Chipurile, știința ar fi devenit un fel de religie în care oamenii au credință oarbă iar „marii preoți” ai ei îți pretind să îi crezi pe cuvânt, fiindcă nu poți să îți construiești un accelerator de particule în propria casă. Trebuie să admit că asta m-a dat pe spate.

Am întrebat-o cum poate susține așa bălării, când unele lucruri sunt verificabile chiar și pe cont propriu, că poți testa Legea lui Arhimede acasă în cadă sau temperatura de fierbere a apei la tine pe aragaz. A încercat să o scalde cum că apa fierbe la temperaturi diferite în funcție de presiune (de parcă acesta ar fi un lucru necunoscut pentru știință), iar de chestia cu forța arhimedică s-a făcut că uită.

M-a bucurat însă că nici măcar adepții Pământului plat n-au părut a-i da crezare elucubrațiilor și i-a cam enervat și pe ei când au întrebat-o dacă ea crede că Pământul e rotund sau plat și s-a eschivat să răspundă. Știe doar că nu e rotund. Am mai ascultat un speaker care nu a zis însă lucruri noi. Am așteptat să își termine discursul, i-am mulțumit lui Adi Rus pentru amabilitate și tricoul primit și m-am întors acasă să mă întind în patul meu plat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23117 vizualizari

 • -44 (48 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:09)

  [anonim]

  • +32 (36 voturi)    
   Pt ca is not worthy (Duminică, 6 octombrie 2019, 22:35)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui

   Sa pierzi timpul cu gugumanii!!!
  • +19 (19 voturi)    
   of, of (Luni, 7 octombrie 2019, 9:34)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui

   Einstein nu a facut nimic din ceea ce crezi tu. El a venit cu ipoteze stiintifice solide, sustinute matematic, verificate de altii si cand ipoteza a parut in regula, a ajuns sa fie testata in mod riguros. Unele teste au avut nevoie de zeci de ani pentru a fi realizate corect. Adica a trecut prin toate etapele pe care nu le fac acesti non-mainstreameri...

   Nu doar atat, dar Einstein a avut si ipoteze acceptate si ipoteze respinse. Respinse mult mai vehement decat sunt respinse astfel de mizerii. Asta inseamna sa-ti pese de adevar, sa fii dispus sa aflii ca nu ai dreptate, ceea ce el a facut spre deosebire de acesti indivizi.

   El este azi mainstream, cand a propus acele ipoteze, era un individ ca oricare altul si a ajuns sa fie respectat pentru ca avea dreptate in unele privinte, nu doar pentru ca a propus ceva neobisnuit.
  • +8 (12 voturi)    
   Trebuie sa intelegi ca miscarea flat earth e (Luni, 7 octombrie 2019, 10:37)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   un filtru de selectie din populatie, poate fi utilizat politic si chiar si de servicii. Am avut placuta placere sa discut cu proponenti, si teoria se bazeaza pe negarea oricaror dovezi si etalarea teoriilo proprii. E exact ceea ce scrie in manualul de baza al propagandei Serviciilor. Neaga tot si spune cum e de fapt.
   Ceea ce mi se pare absolut hilar e ca prin metoda asta poti fizic nega existenta Caracalului. Toate hartile sunt contrafacute, si filmarile sunt trucate. :))))))))))
  • +7 (9 voturi)    
   Tu ai citit argumentele celor de la eveniment? (Luni, 7 octombrie 2019, 13:23)

   Mdv [utilizator] i-a raspuns lui

   Orice dovada stiintifica e fabricata de guverne sau NASA; in timp ce dovezile lor tin mai mult de religie si de experimente scremute si fara nici o validitate stiintifica. Daca stiinta se indoieste continuu de teoriile sale si incearca permanent noi dovezi si experimente pentru a le confirma sau infirma (sau perfectiona) acesti blatisti ai Terei sunt perfect convinsi de aceasta aberatie. Nu arata decat lipsa de educatie.
  • -4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 octombrie 2019, 15:43)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • -36 (40 voturi)    
  Pământul nu este nici plat, dar nici sferic (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:21)

  Traian2015 [utilizator]

  Dacă aici, la suprafață, putem spune că i farfurie este plată iar o mingie este sferică, la nivel cosmic, la nivelul planetei lucrurile nu stau astfel. Eu nu înțeleg lucrurile, dar gravitația produce o modificare a curgerii timpului, o curbare a dimensiunii spațiu timp. Cu alte cuvinte, Pământul are o "formă" pe care noi nu suntem capabili sa o percepem pentru că nu am fost făcuți pentru așa ceva și nu a fost nevoie de așa ceva. E suficient sa spun că, matematic, un cerc, un disc sau o sferă nici nu pot exista. Ori ceva este foarte în neregulă cu matematica noastră, dar repet, cerc, disc sau sferă, acesta nu există în realitate. Atunci cum poate Pământul sa fie o sferă, fie ea chiar și turtită ?
  • +17 (21 voturi)    
   .................................................. (Duminică, 6 octombrie 2019, 23:05)

   gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   si eu sunt fumat
  • +9 (9 voturi)    
   Pai dupa ce ai scris MINGIE (Luni, 7 octombrie 2019, 11:10)

   Mdv [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Da-mi voie sa ma indoiesc de "stiinta" ta.
   • -6 (10 voturi)    
    Eu așa scriu și așa pronunț (Luni, 7 octombrie 2019, 13:19)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Mdv

    Ai ceva împotrivă? Apropo, tocmai am citit un articol in care se tot vorbește despre niște atomi care au fost demonstrați a fi în două locuri diferite în același timp. Fizica cuantică, rezultat al unor teorii conform cărora o particulă se comportă simultan și ca undă. In plus ce vezi tu din spațiu crezi că ăla e Pământul dar e doar imaginea fotonilor care vin de la pământ. Iar fotonii sunt deviați de la traseu de gravitație. Cu alte cuvinte, gravitația se comportă ca o lentilă. Și ce fel de aberatii dau lentilele? De sfericitate. Nu zic că pământul nu este sferic. Dar accept și faptul că nu prea pot sa mi imaginez altceva. Dar dacă eu nu pot, nici nu vreau să ignor că poate fi altceva. Teoria unui pământ plat ca o plăcintă este o prostie și mai mare.
 • +37 (41 voturi)    
  prostia on-line (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:33)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Interbetul este una din marile descoperiri ale omenirii.Cu viteza luminii te poti conecta cu baza NASA de articole tehnice, cu muzeul Louvre, sau cu un prieten. Tot cu viteza luminii se propoaga si prostia, si prostii au facebook si din pacate Umberto Ecco are dreptate cand spune :

  „E invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr"

  Un fizician ,daca se respecta, nu are treaba cu pamantul plat, si alte tampenii.
  • +3 (7 voturi)    
   Toate lucrurile au rostul lor (Luni, 7 octombrie 2019, 12:07)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Daca nu ar exista imbecili, cum am putea alege tabara celor normali la cap?
 • +2 (22 voturi)    
  OK, Pamantul nu este plat (Duminică, 6 octombrie 2019, 20:12)

  Bazil [utilizator]

  are forma unei placinte. Cam cat de groasa este placinta asta numita Pamant?
 • -12 (22 voturi)    
  Era firesc (Duminică, 6 octombrie 2019, 20:13)

  mihaipricop [utilizator]

  ca la cluj sa se faca conferinta creierelor plate.
 • +20 (28 voturi)    
  Nu-i mai faceti de ras pe bietii oameni! (Duminică, 6 octombrie 2019, 21:23)

  Klaus_ [utilizator]

  Sunt tot felul de ciudati pe lumea asta, unii pedofili, altii criminali in serie, altii se detoneaza in piete, altii intra cu camioane in oameni, altii intra cu avionul in zgarie nori.... astia cu pamantul plat sunt niste stupizi inofensivi. Niste maimute proaste care au nevoie de atentie. Dar au bani sa tina conferinte la Hilton. De ce trebuie sa scrieti articole despre ei?
 • +21 (21 voturi)    
  Cica cautau sponsor pentru o calatorie in Antartic (Duminică, 6 octombrie 2019, 22:33)

  Alui [utilizator]

  Le ofer eu o calatorie doar dus, la vara. Daca pamantul e plat si acolo trebuie sa fie la fel de cald ca in Romania.
  Sper sa nu le vina indea sa vorbeasca pe Facetime sau Skype cu video, astia din Romania cu aia din Canada, si sa fie la unul zi si la altul noapte. Poate o sa le dea de gandit. Nah, pot sa vorbeasca linistit, gasesc ei o explicatie!
 • +17 (21 voturi)    
  Pamantul nu e plat nici sferic... (Duminică, 6 octombrie 2019, 23:02)

  satelitu [utilizator]

  ...perfect, e un epilepsoid de rotatie, adica e putin turtit la poli si putin bombat la ecuator. Dar diferenta este insesizabila la dimensiunile sale (6371 km raza polara si 6378km raza ecuatoriala), deci putem afirma ca e "aproape" sferic. Restul e bla bla...
  • +7 (9 voturi)    
   Epilepsoid? (Luni, 7 octombrie 2019, 11:54)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui satelitu

   Am picat pe spate...
   Termenul consacrat este GEOID
 • +24 (24 voturi)    
  După cum a spus Umberto Eco, (Luni, 7 octombrie 2019, 0:38)

  backtothedarkages [utilizator]

  Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligența. Inteligența are limitele ei. Prostia, nu.
 • +2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 octombrie 2019, 1:57)

  [anonim]

 • -12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 octombrie 2019, 2:41)

  [anonim]

 • +17 (17 voturi)    
  E usor de demonstrat ca pamantul nu este plat (Luni, 7 octombrie 2019, 9:04)

  cristiaan [utilizator]

  Atata timp cat folosind telescoape performante putem vedea suprafata lunii, singura explicatie ca nu putem vedea Washingtonul cu telescopul (din Romania) este faprul ca PAMANTUL NU E PLAT.

  Desigur, se pot da multe alte explicatii:
  1. Pe baza teoriei ca Pamantul este sferic (R~6.400km) se poate explica de ce folosind instrumente optice performante putem vedea doar pana la o anumita distanta (ex. un om cu inaltimea 2m aflat in picioare pe o barca poate vedea varful catargului unei nave numai daca este la o distanta de maxim 21.059m (21km) - teoria pamantului plat nu poate explica aceasta limitare
  2. Topologie - hartile Pamantului sunt rasverificate, nu exista niciun stat care sa conteste acuratetea lor (iar adeptii teoriei Pamantului plat ar putea sa ne spuna daca se indoiesc de harti, mai exact de care anume dintre ele. Daca accepti corectitudinea hartilor existente, trebuie si sa accepti ca Pamantul nu poate fi plat.
  3. La naiba, daca Pamantul e plat as vrea sa imi arate si mie cineva unde e macar o margine a Pamantului

  4. Cum pot explica adeptii teoriei pamantului plat faptul ca atunci cand la noi e 8 dimineata, in Australia e 8 noaptea? De ce Soarele nu ne lumineaza pe toti odata? Sau poate cineva ii pune paravane in fata ca sa ne lumineze pe rand?


  LOL.
  • +6 (8 voturi)    
   varan (Luni, 7 octombrie 2019, 11:50)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui cristiaan

   Exista un candidat la Presedentie din parte Varanului care ne poate explica daca o votam.
  • +4 (6 voturi)    
   Simplu (Luni, 7 octombrie 2019, 11:56)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui cristiaan

   Pamantul e plat, dar NASA a bagat o curbura artificiala.
 • +8 (10 voturi)    
  precizare (Luni, 7 octombrie 2019, 11:32)

  DonBosco [utilizator]

  E adevarat ca sunt multi idioti utili, diferenta este ca astia sut idioti inutili.
  • +2 (4 voturi)    
   Idioti inutili nu exista si nici nu vor disparea. (Luni, 7 octombrie 2019, 15:33)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui DonBosco

   Intotdeauna se va gasi o persoana sau un grup care sa beneficieze de pe urma idiotilor, exploatandu-le idiotenia intr-un fel sau altul.
   Pe pamant nu exista absolut nimic inutil, altfel, insusi pamantul nu ar exista. Echilibrul e totul.
   E ca si cum un cultivator de cartofi e convins ca gandacul de Colorado e inutil, ba chiar daunator, iar un entomolog e in stare sa-ti dovedeasca , fara echivoc, importanta gandacului respectiv in lantul trofic.
   Cata vreme se contreaza doar verbal, nu e nicio problema.
   Mai grav e cu ideologiile :)
 • -3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 octombrie 2019, 15:28)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  fiecare om vrea sa se simta important (Luni, 7 octombrie 2019, 16:33)

  dessik [utilizator]

  si sa se adune cu altii asemeni lui. Asta e principala explicatie. E bine ca exista asemenea societati, abia le mai starnesc curiozitatea, mai cerceteaza, si poate cu timpul se prind ca nu e chiar plat. Iar odata ce "descopera", poate dau de gust si descoperasi altele.

  Mia bine asa decat sa se dune in organziatii teroriste sau mai stiu eu ce.
 • +3 (3 voturi)    
  E simplu, te uiti printr-o teava f. subtire (Luni, 7 octombrie 2019, 17:10)

  clint [utilizator]

  perpendiculara pe un fir cu plumb, la malul marii. Se poate construi usor dispozitivul, un fel de catare de pusca.

  Daca vezi apa prin teava ( in zare, la infinit ), inseamna ca pamantul e plat. Daca apa e ceva mai jos, atunci pamantul e rotund.

  Bineinteles ca pentru adeptii pamantului plat, chestia asta nu conteaza, pamantul tot plat va ramane.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta-i putin spus!!! (Vineri, 29 noiembrie 2019, 18:50)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  "niciuna din marile confesiuni creștine nu contestă modelul globului."

  Nu doar ca NU CONTESTA, in mai multe icoane este reprezentata lumea ca un GLOB, nu ca o tipsie!

  Alataieri am fost la biserica de vizavi de Sincai, erau mai multe iconane mari, vechi de peste 150 de ani, ce reprezentau pe Iisus sau pe sfinti cu un GLOB in man, nu cu un disc!

  Asa ca ideea ca "Pamantul este un geoid" nu apartine mult-blamatei NASA, este mult mai veche!!
 • 0 (0 voturi)    
  Uitați-vă pe cer imediat după apus (Vineri, 29 noiembrie 2019, 19:05)

  Nyk1 [utilizator]

  Dacă trece un avion deasupra voastră, îl veți vedea pentru încă câteva minute bune frumos luminat de razele soarelui deja apus. Îi rog pe adepții pământului plat să ofere o explicație pentru acest fenomen.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by