În această dimineață temperaturile au fost extrem de mici pentru luna mai în mai multe țări din Europa centrală și de nord vest, iar în Polonia sau Belgia a și nins, lucru foarte rar pentru această perioadă a anului. În vestul Rusiei au fost orașe unde minima nu a scăzut sub 15 grade, iar la prânz erau țări unde diferențele de temperaturi erau uriașe. În Belarus, la prânz erau locuri cu 0 grade, dar și unele cu 23 de grade, iar în România, la ora 13.30 temperaturile erau între 8 grade la Oradea și 32 la Tulcea.

Temperaturile in Europa la pranz, pe 12 maiFoto: Meteociel

Minimele au fost noaptea de -4 în Marea Britanie, -3 în Irlanda, -2 în Olanda și 0 grade în Franța, la nivelul mării. În Polonia au fost mai multe locuri unde a nins la joasă altitudine și în Belgia a nins, iar la altitudine au fost minime de -9 și -7 grade la munte, la peste 1.500 de grade altitudine. Chiar și în Regatul Unit au fost -7 grade la munte. Cel mai frig din Europa a fost în insulele Svalbard, mult mai la nord de Cercul Polar: -15 grade.

Însă, în partea europeană a Rusiei au fost și localități în care minimele nu au scăzut sub +14 +16 grade, fiind cu mult peste normalul perioadei. Minimele în țară au fost cuprinse între -2 grade în munții Țarcu și 20 de grade la Cotnari, Calafat și Botoșani. La ora 13.30 temperaturile erau între 8 grade la Oradea și 32 la Tulcea.

Pe de altă parte, dacă în puține localități din Germania, Polonia sau Marea Britanie maximele au depășit 12 grade la prânz, în Rusia erau 24 de grade la Moscova și chiar și mai cald în Siberia (31 de grade la Omsk). În Belarus, tot la prânz, temperaturile erau cuprinse între 0 și 23 de grade.

Surse: WeatherOnline UK, Meteociel France