O flotă de 300 de nave de pescuit chineze se află de trei luni în apele din jurul arhipelagului Galapagos în care trăiesc specii unice în lume. Pescuitul intensiv și industrial provoacă distrugerea unui întreg ecosistem, scrie Corriere della Sera.

Viata marina in Insulele GalapagosFoto: Royal Palm Galapagos

Prima alarmă a fost dată la începutul verii când flota a fost descoperită la marginea zonei protejate a insulelor Galapagos, în largul coastei Ecuadorului, în Pacific. Trei luni mai târziu, navele sunt încă acolo.

Ele prind mii de tone de pești și deteriorează ecosistemul minunatei rezervații naturale declarate Patrimoniu Mondial UNESCO în 1978, arhipelagul rămânând aproape intact după ce a inspirat teoria lui Charles Darwin despre evoluția speciilor în urmă cu două secole.

Navele chineze sunt pregătite pentru o campanie prelungită, un petrolier fiind trimis pentru a alimenta flota și mai multe nave de procesare pentru a prelucra și congela peștele.

Concentrația acestor nave mari, care pot conține fiecare până la 1.000 de tone de produs, alcătuiește un fel de oraș plutitor în largul Galapagos. Un oraș industrial care produce și deșeuri: sticlele și lăzile de plastic ajung pe plaje, ușor de identificat, deoarece sunt scrise cu caractere chinezești.

Guvernul din Quito a cerut ajutorul Gărzii de Coastă a Statelor Unite, care a trimis o unitate de recunoaștere. Dar se pare că navele chineze nu încalcă apele teritoriale ale Ecuadorului, rămânând la 200 de mile de coasta continentală.

„Și când intră în raiduri ilegale, opresc semnalele radio ale poziției lor sau le falsifică, făcând să pară, de exemplu, că se află în Alaska”, a declarat pentru Associated Press căpitanul Brian Anderson, comandantul navei „Bertholf” a pazei de coastă a SUA.

Numai în luna septembrie, flota „pirat” a operat un total de 73.000 de ore de pescuit intensiv, acuză grupul ecologist Oceana, încălcând reglementările internaționale împotriva supraexploatării unei întinderi de mare.

Chinezii așteaptă, de asemenea, trecerea tonului și a peștelui-spadă, care în acest sezon se mută către mări mai calde. Cu capacitățile sistemului lor integrat de pescuit pot să elimine concurența operatorilor locali, cauzând deopotrivă deteriorarea ecosistemului și cât și ruina economică a pescarilor din Ecuador.

Conservaționiștii avertizează că, din păcate, cazul Galapagosului este doar vârful aisbergului în ceea ce privește operațiunile desfășurate de flota de pescuit a Chinei, cea mai mare din lume cu peste 17.000 de vase.

Citește și: