Folosirea sistematică a dispozitivelor electronice create pentru alungarea rechinilor ar putea salva peste 1.000 de persoane de la a fi mușcate de superprădător în apele australiene în următoarele cinci decenii, afirmă o echipă de cercetători citată de MSN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceștia au precizat în revista Royal Society Open Science că numărul de decese și persoane rănite grav ar scădea și mai mult dacă dispozitivele ar fi folosite și în alte regiuni unde sunt frecvente atacurile rechinilor.

Echipa de biologi marini a examinat datele privind atacurile rechinilor din ultimii 120 de ani, căutând tipare pentru a vedea cât de frecvente sunt acestea.

Cercetătorii au descoperit că o anumită varianță în „rata mușcăturilor” ar putea fi explicată prin fenomenele El Nino și El Nina.

Cu ajutorul acestei informații ei au modelat efectele climatice viitoare ale fenomenelor și, alături de prognoze privind creșterea populației, au estimat numărul de mușcături care ar putea fi evitate dacă surferii, persoanele care ies la înot și scafandrii ar purta dispozitive electronice care să alunge rechinii.

Modelul acestora a arătat că 1.063 de persoane ar putea scăpa de un potențial atac până în 2066.

„Acest lucru ne-a surprins dată fiind probabilitatea redusă de a fi mușcat - ținând cont de numărul de mușcături raportat la populație - ce există astăzi”, afirmă Corey Bradshaw, profesor de ecologie globală la Universitatea Flinders din Adelaide și autor principal al studiului.

Alte studii anterioare evaluate inter pares (peer-reviewed) au arătat că dispozitivele electronice eficace în alungarea rechinilor reduc riscul de a fi mușcat de aceștia cu până la 60% chiar și în situațiile în care aceștia intră în „modul de prădător” și se apropie de prada vizată în viteză.

Însă nu toate dispozitivele electronice sunt la fel de eficace și cele care funcționează pot la rândul lor să contribuie la crearea unui sentiment fals de siguranță, avertizează cercetătorii.

Un alt studiu anterior a testat dispozitive de acest fel și a descoperit că sunt extrem de eficace însă doar la o distanță scurtă.

Probabilitatea de a fi mușcat de un rechin este foarte scăzută, existând mai puțin de un atac la un milion de persoane în fiecare an, chiar și în zonele cu o rată relativ ridicată a incidentelor. În jur de 15% din toate atacurile rechinilor provoacă un deces.

Puțin peste jumătate din toate atacurile de rechini înregistrate au avut loc în Statele Unite deși acest lucru ar putea să se datoreze și faptului că acestea nu sunt raportate în alte părți.

Alte țări cu o incidență ridicată a atacurilor sunt Australia, Africa de Sud, Brazilia și Insula Reunion, un teritoriu francez de peste mări din Oceanul Indian.

Unele specii de rechini au fost decimate ca răspuns la atacurile împotriva oamenilor, marele rechin alb fiind clasificat ca o specie vulnerabilă în timp ce rechinul-ferăstrău este considerat în pericol de dispariție.

Mai puține atacuri ale rechinilor, persoane rănite și decese ar putea scădea presiunea asupra populațiilor de rechini și a altor specii vulnerabile, afirmă profesorul Bradshaw.

„Dacă mai puține persoane au incidente negative cu rechini atunci motivația de a ucide rechinii 'problemă' fie direct prin vânătoare fie prin plase și nade ar putea fi redusă”, susține acesta.