Plouă mult sau plouă prea mult? Ce arată mediile din ultimii 100 de ani și temperaturile prognozate pentru azi

de DP     HotNews.ro
Marţi, 15 iunie 2021, 8:03 Science - Terra


Statia meteo de la Varful Omu
Foto: Facebook/ Ministerul Mediului - Romania
​Luna iunie, denumită popular Cireșar este de regulă una ploioasă, fapt confirmat de precipitațiile și avertizările meteo din ultimele zile. Dar sunt ploile din această perioadă mai abundente decât în alți ani? Potrivit estimărilor ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, în săptămâna 14-21 iunie, temperatura medie va fi ușor mai scăzută decât cea normală pe întreg teritoriul României. Cât despre ploi, acestea vor fi mai abundente în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Ce arată datele pentru luna iunie 2021 față de media ultimilor 100 de ani?

Teoriile, scenariile şi psihozele justificate de climă se remarcă printr-o diversitate inepuizabilă, scrie istoricul Lucian Boia în ”Omul și clima. Teorii, scenarii, psihoze”. Acestea pot fi clasificate în trei categorii principale:
 • Prima categorie este de ordin antropologie şi psihologic: clima a fost folosită multă vreme pentru a explica diversitatea umană. De la început, călători, istorici şi geografi au fost frapaţi de un dublu contrast: diversitatea peisajelor pe de o parte, diversitatea oamenilor şi a popoarelor, pe de altă parte. Cum să nu fii tentat să explici una cu ajutorul celeilalte? Fiinţele umane sunt diferite fiindcă trăiesc sub un cer diferit. Interpretarea climatică a particularităţilor rasiale, etnice şi culturale (de la antropologia fizică la psihologia popoarelor sau „caracterul naţiunilor”, cum spunea David Hume) parcurge filosofia istoriei şi a culturii din Antichitate până la o perioadă destul de recentă.
 • A doua perspectivă este istorică: mersul istoriei în lumina climei. Aceasta este chemată să explice dinamica procesului istoric, progresul şi decadenţa, dezvoltarea anumitor civilizaţii şi stagnarea sau regresul altora. Această interpretare dinamică a cuplului climă-istorie a început şi ea în Antichitate, dar nu a devenit un sistem decât atunci când istoria a început să fie privită ca un proces evolutiv. Secolul al XVIII-lea şi mai ales al XIX-lea, cu dubla teorie a Progresului şi a Evoluţiei, şi cu avansul extraordinar luat de Occident faţă de celelalte părţi ale lumii, au avut tendinţa de a considera clima ca unul dintre factorii responsabili (uneori chiar ca factor principal) al dezvoltării istorice şi al destinului atât de diferit al civilizaţiilor.
 • În sfârşit, un al treilea nivel aduce în joc clima-catastrofă. Această viziune dramatizată în exces se inserează şi ea în marile scheme ale istoriei. Ce poate fi mai eficient decât o zguduire climatică pentru a ruina o civilizaţie, ba chiar pentru a agita ameninţarea unui sfârşit colectiv al întregii umanităţi? Prototipul acestui gen de dereglare este Potopul, unul dintre miturile cele mai impresionante şi mai influente produse de imaginaţia umană, mai spune Boia.

Mai jos, avem datele privind media temperaturilor din ultima sută de ani și temperaturile maxime prognozate pentru marți, 15 iunie 2021:
Capriciile lunii iunie


 • Minimul anual al numărului de zile senine în regiunile de munte se înregistrează în luna iunie, potrivit specialiștilor.
 • Regimul anual al precipitațiilor înregistrează un maxim în luna iunie. În Sud-Vest și Nord-Vest ploile au cea mai mare abundență în iunie și noiembrie, ca urmare a înaintării spre interiorul continentului european a dorsalelor anticiclonului Azoric, care antrenează, la periferia lor, ciclonii atlantici, determinând cantități bogate de precipitații în toată țara.
 • În cursul anului, numărul de zile cu oraje (tunete și fulgere) atinge un maxim în perioada caldă a anului (mai ales în iunie) și un minim în cea rece (noiembrie-martie). Durata anuală medie a orajelor atinge cea mai mare valoare la munte şi valoarea cea mai mică pe litoral şi în Delta Dunării.

În condiţiile unuia din scenariile cu care lucrează Ministerul Mediului (raport), până în 2030 se proiectează o scădere a cantităţilor lunare de precipitaţii faţă de perioada 1961-1990, îndeosebi în lunile de iarnă (decembrie, februarie), o creştere în luna octombrie iar în luna iunie se proiectează o uşoară creştere la staţiile de munte şi scăderi la staţiile de deal şi câmpie.

Temperatura medie anuală creşte cu un gradient orientat spre sud-estul ţării, iar Vestul ţării va avea parte de o încălzire medie nesemnificativă între 0 şi 0.2 oC. În cazul mediilor anuale a cantităţilor de precipitaţii cumulate în 24 ore, calculate ca diferente normate, se remarcă pentru 2020-2030 valori apropiate de normal (i.e. de media climatică 1965-1975) cu uşor excedent în nord-estul extrem şi deficit în sud-est şi sud-vest.

Pentru temperatura aerului, se proiectează o răcire în timpul iernii şi verii aproape în toată ţara, mai pronunţată iarna în regiunile extracarpatice (pana la 1.5oC) şi mai scăzută în regiunile montane; vara, în sudul extrem, se proiectează o uşoară încălzire ( până la 0.2oC) în aproape toată ţara, îndeosebi în Sud.

Uneori, iunie începe cu temperaturi foarte scăzute, iar cel mai recent exemplu este în 2020 când au fost doar +4 grade la Curtea de Argeș pe 1 iunie și +1 grad la Predeal, pe 3 iunie. La munte au fost chiar și -5 grade în stațiile cele mai înalte din Bucegi, Țarcu și Călimani, arată o analiză recentă a HotNews.ro.

Temperatura minimă absolută a lunii iunie în România este -12 grade C, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939. La Bâlea Lac au fost -8 grade.

Luni iunie foarte reci în România au mai fost în anii 1990, 1977, 1962, etc. Ȋn anul 1990, în perioada 1-3 iunie a fost înregistrată minimă absolută a lunii iunie la 46 staţii meteorologice, majoritatea sub 9 grade C, la Stâna de Vale înregistrându-se -3,8, cea mai mică maximă absolută din şirul celor 46 de valori. Cu o săptămână înainte minima nopții a fost de +11 grade.

Pe 13 iunie 1950 au fost -2,7 grade la Întorsura Buzăului, temperatura fiind extraordinară mai ales că vorbim de jumătatea lunii iunie. La Miercurea Ciuc au fost -2,2 grade pe 11 iunie 1983. Ambele sunt localități ”poli ai frigului”, obișnuite cu temperaturi mici, însă în cele mai calde zile de la mijloc de iunie pot fi minime de +13 +14 grade.
Una peste alta, pentru săptămâna 28 iunie-05 iulie 2021, mediile valorilor termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Să avem vreme bună pentru concediile care ne așteaptă!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20480 vizualizari

 • +1 (11 voturi)    
  deci, (Marţi, 15 iunie 2021, 8:19)

  victor L [utilizator]

  niciun semn ca vine Apocalipsa?
  • -2 (8 voturi)    
   Doar potopul (Marţi, 15 iunie 2021, 10:53)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Dar precipitatii in plus bat cu modelul IPCC, doar ca aceleasi precipitatii in plus anihileaza orice forma de incalzire prezisa de acelasi model, se mai incurca si stiinta in arta. Asadar efectul omului va duce la o vegetatie sporita si Nicusor Dan trebuie sa investeasca in coasa si cute.
   • +1 (7 voturi)    
    Modelul este confirmat (Marţi, 15 iunie 2021, 12:21)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Incalzirea globala = mai multa energie in atmosfera. Precipitatiile abundente regleaza diferenta de temperatura dintre straturile atmosferice. La sol, poate fi perceputa ca o racire temporara. Cat timp ploua, e bine.
    • +2 (2 voturi)    
     Pai conform cu NASA. (Marţi, 15 iunie 2021, 13:05)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Ca sa folosesc o sursa credibila. https://www.nasa.gov/feature/langley/what-is-earth-s-energy-budget-five-questions-with-a-guy-who-knows
     Avem asa 168 W/m2 veniti la suprafata din care 58 sunt evacuati prin radianta si DOAR 110 prin evaporare si convectie. Deci ploaia este DOAR 65% din racirea suprafetei. Ok nu doar ploaia, evaporarea si convectia provocata de ea apoi precipitarea si incazirea straturilor superioare care nu sunt blocate asa de tare de efecte fanteziste de sera....
     Daaaaar chiar daca blocam din radianta, ciclul ploilor poate cu usurinta sa preia din energia in surplus. Problema este ca asta nu inseamna incalzire neaparat pana nu reusim cumva sa oprim ciclul apei in natura. Mult noroc!!!
     • +1 (3 voturi)    
      Energia ramane in atmosfera (Marţi, 15 iunie 2021, 14:22)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      "ciclul ploilor poate cu usurinta sa preia din energia in surplus"?
      Da, dar unde preia aceasta energie? Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga... daca alimentezi cu energie un front atmosferic, ce obtii?
      • +2 (2 voturi)    
       Apa scapa de caldura tot in radianta dar.... (Marţi, 15 iunie 2021, 16:06)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Nu ca aia de la suprafata pamantului care trebuie sa treaca prin 10 tone de aer care mai si absoarbe, ci una la altitudinea norilor care emit radianta prin 5-2 tone de aer unde sansele sa fie absorbita sunt mai mici si graficul ala de la NASA nu mai are sageata aia groasa de absorbtie ca e putin aer si ceva mai uscat.
       Apa este una dintre cele mai bune substante la capacitate calorica si sa nu vorbim de energia transformarii gaz-lichid care tot la altitudine se petrece.
       • +1 (1 vot)    
        Fizica elementara (Joi, 17 iunie 2021, 13:43)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lok

        Nimic nu se pierde.. Incalzirea globala inseamna mai multa energie in atmosfera. Daca este energie stocata in vaporii de apa sau in aer, este irelevant. Daca apa de ploaie este in medie cu un grad mai calda decat era cu un secol in urma, ai un efect in cascada asupra intregului ecosistem planetar.
        • -1 (1 vot)    
         Daca inverzeste Sahara ce facem? (Vineri, 18 iunie 2021, 8:38)

         Lok [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         Amplificarea ciclului apei duce la efecte ciudate, as spune greu de prezis dar daca ne uitam in trecut vedem ca s-a mai intamplat si nu era neaparat mai rau pentru biosfera ba chiar din contra.
    • +1 (5 voturi)    
     Si uitasi sa spun. (Marţi, 15 iunie 2021, 13:08)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Cand dai mai multa energie in atmosfera, se evapora mai mult, si tot ce urca va cadea. Natura e foarte simpla in felul ei de a fi.
 • -2 (10 voturi)    
  De ce, draga?! Nu mai puteti umbla pe tocuri? (Marţi, 15 iunie 2021, 10:44)

  Metec [utilizator]

  Mimozismele astea ma exaspereaza... Cand ploua un pic, "vai, Doamne, ce vreme urata!" Cum se innoreaza si bate vantu', "oh sunt asa de deprimat(a)!" Nimeni din presa nu s-a intrebat, anul trecut, de ce nu ploua de peste 365 de zile, este?! Dar, acum, trebuie sa contactam specialistii, nu se poate sa ploua si in aprilie, si in iunie! E prea de tot!
  Las' sa ploua, babaieti si fete din Casa Presei Libere (?), ca nu se opreste lumea nici la Arcul de Triumf, nici la Aviatorilor! Pamantul are nevoie de apa, ca sa-si creasca iarba, florile si copacii, care hranesc albinele si fluturii si tot asa. Oamenii au nevoie de apa, pentru culturile agricole, deci pentru papica. Damele si dandies de Bucale sa mai ia o carte in mana si sa mai lase fandoseala de Dorobanti, ca nu le pica ceru'-n cap!
 • 0 (14 voturi)    
  alarmistii (Marţi, 15 iunie 2021, 11:06)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Alarmistii climatici sunt in depresie. Nu le iese pasenta prea bine...chiar deloc. Acum au inventat "extreme conditions". Adik daca i-a plouat un pic mai tare si le-a smuls vantul umbrela deja e catastrofa.
 • +10 (10 voturi)    
  Te doare mintea.. (Marţi, 15 iunie 2021, 11:12)

  pehash [utilizator]

  Tot cu graficele alea de MSExcel'97 am ramas? Evolutia speciei ocoleste fostii "bancheri".

  Cum sa compari temperatura medie (care include variatia zi/noapte) cu temperatura maxima dintr-o zi?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by