Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania şi Irlanda sunt cele mai potrivite locuri pentru a supravieţui colapsului global al civilizației, potrivit unui studiu citat de The Guardian și News.ro.

Orasele vor fi primele abandonate in cazul unui scenariu apocalipticFoto: Victor Zastolskiy / Alamy / Profimedia Images

Cercetătorii care au realizat studiul afirmă că starea civilizaţiei umane este una „periculoasă” din cauza societăţii foarte interconectate şi energofage care s-a dezvoltat şi a deteriorării mediului pe care aceasta a cauzat-o.

Colapsul poate veni din şocuri, precum o criză financiară gravă, impactul unei crize climatice, distrugerea naturii şi chiar o pandemie mai gravă decât cea provocată de Covid-19 sau o combinaţie a acestora, explică oamenii de știință.

Pentru a stabili ce naţiuni ar rezista cel mai bine la un astfel de colaps, ţările au fost listate în funcţie de abilitatea de a produce mâncare pentru populaţia lor, de a-şi proteja graniţele în faţa unei migraţii masive şi de a-şi menţine o reţea electrică şi unele capacităţi de manufactură.

Insulele din regiunile temperate şi, în general, cu o densitate scăzută a populaţiei se află în top.

Cercetătorii au spus că studiul lor subliniază factorii pe care ţările trebuie să îi îmbunătăţească pentru a creşte rezilienţa. Aparent, miliardarii lumii au început să cumpere pământ în Noua Zeelandă pentru a se pregăti de o apocalipsă.

„Nu am fost surprinşi că Noua Zeelandă se află pe lista noastră”, a spus profesorul Aled Jones de la Global Sustainability Institute din Marea Britanie.

El a adăugat că nici prezenţa Regatului Unit nu este o surpriză. Studiul, publicat în revista Sustainability, arată: „Civilizaţia mondială, mare consumatoare de energie care caracterizează epoca modernă reprezintă o situaţie anormală comparată cu mare parte din istoria omenirii”.

Locurile care nu au suferit de pe urma „efectelor ieşite din comun ale colapsului societăţii şi pot, astfel, să îşi menţină populaţii importante” au fost descrise ca „bărci de salvare”.

Citește și: