Păianjeni mari negri și galbeni din Asia s-au răspândit pe coasta de est a SUA în ultimii ani, dar nu vă panicați, în ciuda aspectului lor care poate părea înfricoșător, nu sunt periculoși și chiar ar putea ajuta ecosistemul local, scrie AFP.

Joro-paianjenii uriasi ajunsi in SUAFoto: YouTube

Oamenii de știință au studiat invadatorii, care au, de asemenea, nuanțe de roșu aprins și albastru închis, de când au sosit în Georgia în jurul anului 2013.

În câțiva ani, pânzele uriașe ale păianjenilor Joro au devenit comune în pădurile din această regiune. Tesute la inaltimea oamenilor, pot avea un diametru mai mare de un metru, ba chiar le servesc ca un fel de parasuta, pentru a zbura pe distante mari datorita curentilor de aer.

„Motivul pentru care am început acest proiect este pentru că ne-au căzut literalmente în poală”, a declarat Andy Davis de la Universitatea din Georgia pentru AFP. „Sunt aproape peste tot aici, în Georgia de Nord, sunt peste tot în curtea mea”, spune el.

Ajunși probabil la bordul unui container sau al unui camion, ar trebui să continue acum să colonizeze America, mergând spre nord.

Cercetătorii au încercat să descopere prezența lor în Statele Unite. Exemplare au fost observate în Carolina de Sud și de Nord, Tennessee și chiar până în Oklahoma.

Fără niciun ajutor, acești păianjeni probabil ar avea nevoie de aproximativ 20 de ani pentru a ajunge în capitala Washington, potrivit lui Davis. Dar probabil că așa se va întâmpla mult mai repede, crede el, pentru că uneori aceste mici fiare se trezesc din neatenție pasageri de mașini, fiind astfel transportate pe sute de kilometri.

Studiul realizat de Andy Davis și colegul său Ben Frick a enumerat și specificul acestor păianjeni. Se hrănesc cu insecte mici (muște...) și sunt capabili să supraviețuiască unor perioade scurte de îngheț. În general, fiind din Japonia, se pot adapta la climatele temperate.