O formaţiune geologică despre care s-a crezut multă vreme că era cea mai nordică insulă de pe Terra nu este în realitate o insulă, ci un aisberg acoperit cu pietriş, a dezvăluit cercetătorul danez Rene Forsberg, citat vineri de DPA, preluată de Agerpres.

Polul NordFoto: DreamsTime

Cercetătorii danezi şi suedezi au descoperit acel aisberg, crezând că era vorba despre o insulă, la nord de Groenlanda în 2021. În urma unor cercetări recente ei au descoperit apă curgând pe sub acea formaţiune, ceea ce înseamnă că ea este, de fapt, un aisberg.

Rene Forsberg spune că toate insulele descoperite după 1978 în regiune au fost într-un final vizitate şi că niciuna dintre ele nu este în realitate o insulă.

Anul trecut, cercetătorii dintr-o echipă suedezo-daneză care cercetau zona aflată la nord de Groenlanda au decis ca o formaţiune pe care o credeau o insulă, având dimensiunile de 30 metri x 60 metri, să se numească Qeqertaq Avannarleq - termen preluat din limba nativilor din Groenlanda, echivalent pentru expresia "cea mai nordică insulă". Ea se afla la 800 de metri nord de insula Oodaaq, considerată până atunci cel mai apropiat uscat în raport cu Polul Nord.

Însă, după noua descoperire, şi statutul insulei Oodaaq a fost pus sub semnul întrebării. Oamenii de ştiinţă spun acum că o altă insulă apropiată, Qeqertaat, ar fi, de fapt, cea mai nordică insulă de pe Terra.

(foto articol: © Christopher Wood | Dreamstime.com)