O echipă de cercetători a descoperit o potențială zonă de reproducere a rechinilor ciocan în largul unei insule din arhipelagul ecuadorian Galapagos, în ceea ce ar fi o observație „foarte rară”, a anunțat joi parcul național într-un comunicat, potrivit Reuters.

Rechinul ciocan (Sphyrna zygaena)Foto: KEN KEIFER / CATERS NEWS / Caters News / Profimedia

Așa-numita „pepinieră” ar fi primul loc de reproducere a rechinilor ciocan neted (Sphyrna zygaena) în Galapagos, dacă se confirmă, a precizat parcul.

Rechinul ciocan neted este una dintre cele nouă specii cunoscute de rechin ciocan. Acesta este considerat „vulnerabil” pe lista de specii amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Oamenii de știință dintr-o expediție Greenpeace au vizitat Rezervația Marină Galapagos în urmă cu câteva săptămâni, observând o tânără femelă de rechin ciocan în largul Insulei Isabela, cea mai mare insulă din Galapagos, și marcând-o.

Cercetătorii vor continua să monitorizeze rechinul pentru a confirma că se afla într-o zonă de reproducere.

Insulele Galapagos, cu fauna lor unică, au fost esențiale pentru teoria evoluției lui Charles Darwin. Aici trăiesc multe specii care nu se găsesc în altă parte, cum ar fi broaștele țestoase gigantice și iguanele marine.

Multe dintre ele sunt, de asemenea, în pericol de dispariție.