HotScience

Criza gazelor rusesti: Despre resursele alternative de energie ale omenirii

de Adrian Stanica     HotNews.ro
Joi, 8 ianuarie 2009, 17:42 Science - Terra


Criza gazelor rusesti readuce in atentie necesitatea gasirii, dezvoltarii si utilizarii pe scara larga a unor surse alternative de energie. In acest context incercam sa gasim raspunsuri "la rece" unor intrebari fundamentale: care ar fi aceste surse alternative de energie? Si care ar fi unele dintre argumentele pro si contra pentru fiecare dintre acestea? Resursele alternative de energie ale planetei ar trebui sa indeplineasca simultan mai multe conditii:
 • sa poata fi utilizate pe scara larga fara riscul epuizarii rapide a acestora;
 • sa nu fie foarte daunatoare mediului (sa nu polueze si/sau sa nu contribuie foarte mult la cresterea emisiilor de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera din atmosfera) ;
 • sa nu fie prea costisitoare.

Cautarea acestor resurse alternative este un obiectiv vechi de decenii al cercetatorilor din intreaga lume. Volumul finantarii acestui domeniu stiintific a fost insa proportional cu pretul petrolului si cu evolutia crizelor energetice din anii 1970 pana in zilele noastre. Dupa socurile petroliere din anii 1970 (1973, dupa Razboiul de Yom Kippur si 1979, criza iraniana), pe plan mondial au fost facute investitii enorme in studierea unor surse alternative hidrocarburilor. Aceste investitii au fost insa reduse odata cu scaderea pretului petrolului, dupa 1986. Timp de aproape 2 decenii, pretul scazut al petrolului a descurajat investitiile masive in cercetarea unor resurse alternative de energie. Ultimii ani au marcat insa o crestere accentuata a interesului in aceste resurse, pe de o parte datorita crizelor din domeniul energiei (preturi ale petrolului cu fluctuatii semnificative, crizele gazelor din Rusia), iar pe de alta parte datorita angajamentelor politice ale unor state, in principal ale Uniunii Europene, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

Sa recapitulam deci unele dintre aceste surse de energie alternativa.

1. Surse alternative de hidrocarburi.
In prezent, hidrocarburile “clasice” – petrolul si gazele naturale (metanul) sunt “sangele” economiei mondiale. Dar localizarea pe glob a multor rezerve de petrol si gaze naturale  este una dintre cauzele crizelor actuale. De aceea, din dorinta de a avea rezerve alternative de hidrocarburi, a caror exploatare sa fie sigura si stabila in timp, agentiile care finanteaza cercetarea din intreaga lume au inceput sa fie din ce in ce mai interesate de studierea “gazhidratilor”.
Gazhidratii, sau “gheata de metan”, sunt o importanta sursa potentiala de energie.
Structuri diferite de gazhidrati
Foto: Wikipedia
Gazhidratii reprezinta un amestec cristalizat (inghetat) de metan si apa, care se acumuleaza in anumite conditii la adancimi mari pe fundul marilor si oceanelor. Gazhidratii, sursa potentiala majora de metan,  raman inghetati in sedimentele de pe fundul marilor datorita presiunilor foarte mari si temperaturilor foarte scazute care exista acolo. Gazhidratii sunt raspanditi in multe zone adanci ale marilor si oceanelor, fiind identificati si in Marea Neagra (inclusiv in dreptul coastei romanesti). Gazhidratii din Marea Neagra (inclusiv din zona romaneasca) au fost si continua sa fie studiati in mai multe proiecte cu finantare nationala si internationala (europeana).
Chiar daca sunt practic gaze naturale inghetate – si au fost identificate volume insemnate ale acestor resurse, gazhidratii nu sunt insa exploatati, cel putin deocamdata. Cauza este lipsa unor tehnologii care sa poata exploata gazhidratii in mod constant si in conditii de siguranta. Si asta pentru ca, odata cu aducerea lor la suprafata, “gheata de metan” se volatilizeaza rapid, aparand si riscul major al unor explozii la bordul navelor de lucru. Numeroase echipe de cercetatori din lume lucreaza insa la punerea la punct a unor tehnologii eficiente si sigure, care sa poata utiliza aceasta resursa. (http://en.wikipedia.org/wiki/Gas_hydrates, http://www.gaschem.com/gashydrates.html )

2. Utilizarea “curata” a carbunilor
Carbunii, a caror utilizare pe scara mare a inceput odata cu Revolutia Industriala din Secolul al XVIII-lea, raman rezerva energetica cea mai bine cunoscuta de pe Terra. Majoritatea statelor lumii (cateva exemple reprezentative fiind China, SUA, Australia), isi obtin si astazi cea mai mare parte a energiei electrice necesare prin arderea carbunilor. Problema majora a utilizarii carbunilor este legata de volumul mare al emisiilor poluante. De aceea, in ultimul deceniu au fost create tehnologii numite “curate”, care capteaza cea mai mare parte a acestor emisii. Utilizarea, chiar si “curata” a carbunilor este totusi controversata, pentru ca numerosi cercetatori pretind ca aceasta reducere a emisiilor poluante este practic imposibila.
Problemele legate de tehnologiile curate ale carbunilor privesc in buna masura si  costurile ridicate ale retehnologizarii  centralelor termoelectrice.  (http://science.howstuffworks.com/clean-coal.htm, http://en.wikipedia.org/wiki/Clean_coal_technology )

3. Biocombustibilii
Procesarea unor plante oleaginoase pentru obtinerea unor combustibili lichizi a fost
Etichete de protest impotriva
cultivarii necontrolate a plantelor tehnice din care se obtin biocombustibilii.
Foto: AP
privita in ultimii ani drept una dintre alternativele viabile ale utilizarii hidrocarburilor clasice. Suprafete din ce in ce mai mari de terenuri arabile au fost si sunt folosite la cultivarea acestor plante, iar unele tari (Brazilia de exemplu) au inceput sa aiba venituri importante din producerea biocombustibililor. Biocombustibilii sunt insa in centrul unor mari controverse din mai multe motive (http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/07/080707_biocombustibili_saracie.shtml):
 • Arderea biocombustibililor nu ar reduce de fapt emisiile de gaze cu efect de sera.
 • Cultivarea plantelor tehnice in unele state s-ar fi facut prin distrugerea unor suprafete mari de zone naturale (paduri tropicale si ecuatoriale, etc).
Chiar daca, controversele legate de utilizarea biocombustibililor continua, acestia au fost din ce in ce mai folositi in ultimii ani.
http://environment.about.com/od/fossilfuels/a/biofuels.htm
http://greenliving.lovetoknow.com/Advantages_and_Disadvantages_of_Biofuels

O categorie speciala a biocombustibililor o reprezinta biogazul.
Biogazul este de fapt un amestec de gaze, in principal metan, rezultate din descompunerea materiei vii. In multe orase ale lumii au fost construite in ultimele decenii mari colectoare de materie organica (deseuri menajere de origine organica – fie resturi menajere, fie ale fermelor de animale). Aceasta materie organica se descompune, iar din aceasta descompunere rezulta biogazul, care este colectat. Din acesta se separa apoi metanul, care intra in sistemul energetic. http://en.wikipedia.org/wiki/Biomethane#Applications

4. Sisturile si nisipurile bituminoase sunt roci sedimentare care, in timpul geologic, au
Exploatare de nisipuri bituminoase
- Statul Alberta, Canada
Foto: AP
fost imbogatite in materie organica. In multe cazuri, aceste roci au fost generatoare de hirocarburi (de petrol). Aceste roci bogate in materie organica pot deveni, atunci cand pretul petrolului este ridicat, solutii alternative la hidrocarburile clasice. Exploatari semnificative ale acestor roci bituminoase exista in prezent in cateva state de pe Glob, un exemplu semnificativ fiind Canada. In Romania anilor 1980 o centrala termoelectrica bazata pe utilizarea acestor roci bituminoase fusese construita la Anina.
Utilizarea rocilor bituminoase este insa una dintre cele mai poluante alternative la hidrocarburile clasice. Emisiile poluante ale arderilor, precum si volumele importante de deseuri reprezinta costuri ecologice foarte mari. http://en.wikipedia.org/wiki/Bituminous_sand

Inafara acestor resurse alternative de hidrocarburi, exista, bineinteles, resursele regenerabile de energie. Unele dintre acestea au inceput sa fie utilizate deja pe scara larga la nivel mondial in ultimele decenii.Altele sunt inca putin utilizate, datorita costurilor deocamdata prea mari. Este vorba despre energia soarelui, apei, vantului, energia geotermala, hidrogenul, energia nucleara, energia marii (valuri si maree).

5. Energia solara este bazata pe efectul fotovoltaic. Utilizarea energiei solare (Soarele fiind o sursa inepuizabila de energie chiar si in timp geologic) a fost vazuta ca o solutie alternativa  inca din anii 1970, cand din pacate tehnologia era inca neperformanta si deosebit de costisitoare. Cu timpul, randamentul energetic s-a imbunatatit iar constructia panourilor solare nu mai este in prezent la fel de costisitoare ca acum cateva decenii, gratie si noilor tehnologii recent. Descoperite. De aceea, in numeroase zone de pe glob panourile solare au inceput  sa fie din ce in ce mai numeroase. Utilizarea lor este insa limitata la zonele foarte insorite de pe Glob. http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_energy

6. Energia eoliana foloseste forta vantului pentru obtinerea de electricitate. Centralele
Mori de vant in Olanda
Foto: AP
eoliene aparute in ultimele decenii au beneficiat deasemenea de pe urma noilor tehnologii si au cunoscut o crestere semnificativa a randamentului energetic fata de primele modele, aparute acum cateva decenii. Centralele eoliene au inceput sa fie din ce in ce mai raspandite, mai cu seama in partea de nord a Europei. Acestea pot fi insa folosite doar in zone in care regimul vanturilor este foarte dinamic (circulatia atmosferica accentuata). http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power

7. Energia hidro. Captarea energiei apelor curgatoare este deja una dintre principalele surse alternative de obtinere a energiei electrice pe plan mondial. Constructia de baraje hidroelectrice a inceput de aproape un secol si a fost deja extinsa la majoritatea fluviilor lumii. Constructia barajelor hidroelectrice, pe langa obtinerea energiei electrice, a avut un alt rol pozitiv, anume acela al regularizarii nivelelor raurilor in cazul apelor mari (prevenirea inundatiilor). Dezvoltarea utilizarii energiei hidro este insa in prezent limitata de faptul ca pe marile rauri au fost deja construite baraje. Mai mult, deceniile scurse de la constructia marilor baraje ale lumii au evidentiat numeroasele efecte negative asupra mediului. Oprirea cailor de migratie naturala a numeroase specii acvatice (v. pentru sectorul romanesc al Dunarii migratia sturionilor) a dus la reducerea biodiversitatii fluviilor. Blocarea sedimentelor aduse de rauri in lacurile de baraje au dus la acumularea unor volume mari de poluanti stocati aici odata cu sedimentele. Blocarea sedimentelor in lacurile de baraj si netransportarea acestora spre gurile de varsare a dus la aparitia sau accentuarea fenomenului de retragere a plajelor din preajma gurilor de varsare (cum este cazul
Baraj hidroenergetic
Foto: AP
plajelor din Delta Dunarii, Delta Ebrului, Delta Nilului etc.). http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroelectricity

8. Energia geotermala. Sursa de energie in acest caz este inpeuizabila, fiind vorba despre caldura interna a Pamantului. Pe masura ce coboram spre centrul Pamantului, temperatura creste in medie cu 3 grade la fiecare suta de metri. Aceasta valoare este insa o medie, pentru ca exista si zone in care temperatura creste mult mai rapid. Exemplele cele mai reprezentative sunt zonele active tectonic (in vecinatatea faliilor majore ale scoartei terestre) sau active vulcanic in care temperatura creste mult mai rapid in adancime.
Obtinerea de energie din surse geotermale inseamna captarea si transformarea in energie electrica a acestei surse de caldura. Chiar daca prima centrala a fost testata acum o suta de ani, iar energia geotermala este prezenta oriunde pe Terra, in 2008 energia electrica obtinuta din aceasta sursa era de doar 1 procent din total mondial. http://www.bbc.co.uk/climate/adaptation/geothermail_energy.shtml, http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_power

9. Hidrogenul. Este elementul cel mai raspandit, care in urma combinarii cu atomii de oxigen da apa - si energie. Este vazut drept solutia universala a energiei viitorului. Problemele legate de utilizarea hidrogenului ca resursa energetica privesc insa costurile tehnologice necesare pentru ca acest lucru sa devina realitate. In lume au aparut deja masini – hibrid care functioneaza cu hidrogen, iar Islanda a decis de cativa ani sa devina prima tara a carei sursa de energie sa fie hidrogenul.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_power
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/1727312.stm

10. Energia nucleara. Odata cu primele centrale atomoelectrice, aparute acum jumatate
Centrala nucleara de la Cernavoda
Foto: AP
de secol, au aparut si controversele legate de utilizarea energiei rezultate din descompunerea materiei radioactive. In decursul anilor au aparut generatii din ce in ce mai noi si mai performante de centrale electronucleare. Energia electrica provenita din surse nucleare reprezenta in anul 2007 aproximativ 15 procente din totalul de pe glob. Controversele majore legate de construirea si utilizarea centralelor atomoelectrice privesc in principal siguranta acestora (accidentul nuclear din anul 1986 de la Cernobil fiind inca viu in memoria colectiva), precum si modalitatile si locurile de depozitare a deseurilor. Controversele pro sau contra centralelor atomoelectrice au fost alimentate insa (la fel ca majoritatea subiectelor mai sus mentionate) si de disputele politice, mai cu seama in perioada Razboiului Rece. http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_plant,
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A476723

11. Energia valurilor si a mareelor. Transformarea energiei valurilor si a mareelor in
Panouri solare
Foto: AP
energie electrica a fost studiata mai ales in anii 1970, dupa care, datorita costurilor foarte ridicate de constructie si a randamentului scazut, a trecut pentru o buna perioada in penumbra. Ultimul deceniu a insemnat insa si revenirea acestui subiect in atentia cercetatorilor din lume. Transformarea energiei mecanice a mareelor si a valurilor in energie electrica este insa posibila doar in anumite conditii. Trebuie astfel ca in zonele din apropierea tarmului in care sunt instalate asemenea centrale sa aiba un regim energetic ridicat – cu maree semnificativa si, respectiv, valuri mari. Centrale electromareice sunt astfel utilizate in prezent pe coastele Atlanticului de Nord, acolo unde mareea astronomica este mai mare de 2 metri. http://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_power
http://en.wikipedia.org/wiki/Wave_power


NA. Acest articol prezinta, cum mentionam la inceput, UNELE surse alternative, precum si UNELE dintre argumentele pro si contra utilizarii lor si nu este in niciun caz un document care ar avea pretentia de a evalua situatia in mod exhaustiv.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11623 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  fuziunea ? (Joi, 8 ianuarie 2009, 18:13)

  naufragiatul [anonim]

  Nimic despre fuziunea nucleara ?
  Mie mi se pare cea mai reala sursa alternativa de energie, si practic infinita .
  • +2 (4 voturi)    
   Fuziunea (Joi, 8 ianuarie 2009, 19:33)

   gaspy [utilizator] i-a raspuns lui naufragiatul

   Problema actuala e ca din fuziune nu s-a putut (inca) obtine plus de energie -- adica cosnsumam mai multa energie pentru producerea fuziunii decat obtinem in urma procesului propriu-zis.

   In plus, sunt problemele tehnice deosebite -- discutam de plasma la temperaturi enorme.

   Articolul discuta energiile de care dispunem ACUM.
  • -2 (4 voturi)    
   daca taceai, filozof ramaneai (Joi, 8 ianuarie 2009, 19:39)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui naufragiatul

   Si de unde obtii energia necesara fuziunii nucleare? E nevoie de-obicei de energia unei explozii declansate de fisiune nucleara ca sa poti ajunge la fuziune nucleara.
   • 0 (2 voturi)    
    poate ai dreptate (Joi, 8 ianuarie 2009, 21:15)

    naufragiatul [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Deja se investesc sute de miliarde de dolari in construirea de asemenea centrale, sunt implicate toate marile puteri mondiale, nu cred ca o fac de prosti sau ca alearga dupa himere.
    Nu ma pricep nici la fizica nici la chimie dar din cea am mai citit, nu mai sunt multi pasi pana la momentul cand se va reusi sa se obtina mai multa energie decat se consuma.
    Dupa umilele mele cunostinte cam 20 de ani.

    Problemele cele mai mari sunt datorate de faptul ca nu sunt, inca, lasere asa de puternice care sa pulseze de cateva ori pe secunda, cel mai bun pulseaza o data la cateva minute.

    Daca spun si prostii, nu cred ca va trebui sa fiti critici decat daca aveti si explicatii la critici.
    • -1 (1 vot)    
     ai dreptate, (Vineri, 9 ianuarie 2009, 0:18)

     piktor [anonim] i-a raspuns lui naufragiatul

     nu spui prostii:)
     cat priveste celalalt comentariu, reactia de fuziune e amorsata de explozii nucleare clasice (prin fisiune) doar in cazul fuziunii necontrolate (bomba termonucleara)
     Se lucreaza acum la fuziunea nucleara controlata, sunt vreo 3 mari reactoare in lume la momentul actual in Europa si SUA in care lucreaza mii de fizicieni de toate natiile.
     In principal se testeaza fuziunea prin confinarea (comprimarea) plasmei foarte fierbinti, dar si fuziunea la rece.
     Momentan sunt probleme, dar o estimare de 30 ani pentru punerea in functiune a primului reactor nuclear bazat pe fuziunea hidrogenului greu si super greu (deuteriu, tritiu) e realista.
     Din punctul meu de vedere, reprezinta viitorul energetic al omenirii, pentru ca reziduurile radioactive sunt practic inexistente aici (in orice caz nu avem de-a face cu elemente a caror perioada de injumatatire dureaza milioane de ani!) iar cantitatea de energie generata e mult mai mare decat in cazul fisiunii.
   • -1 (3 voturi)    
    Da (Vineri, 9 ianuarie 2009, 0:14)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    pt bomba termonucleara.
  • -1 (1 vot)    
   renuntarea la gazul Rusiei ! (Joi, 8 ianuarie 2009, 22:28)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui naufragiatul

   la un metru cub de gaz rusii iti dau 2 metrii cubi de politica !In mijlocul iernii de lasa fara gaz sub pretexte diverse :nu ne intelege Ucraina, nu avem presiune in retea ,etc !De fapt la productia actuala gazul rusesc pentru export mai dureaza 15 ani -productia se diminueaza an de an cu 2-3% din cauza secatuirii rezervelor !
   Romania trebuie sa accelereze programul nuclear -minim alti 3000 MW capacitate in 15 ani - trebuie sa dezvolte eolienele -minim 4000 MW in urmatorii 15 ani ,programul constructiei hidrocentralelor trebuie revazut ca o freaca la rece de 25 de ani si prin atragerea de capital privat sa mai adaugam 3000 MW in urmatorii 15 ani
   viitorul bucatariei romanesti si incalzirii pe timp de iarna este energia electrica !
   o strategie energetica nationala adevarata
  • -1 (1 vot)    
   petrol (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:55)

   bisar [utilizator] i-a raspuns lui naufragiatul

   Nu exista alternativa care sa inlocuiasaca 100% combustibilii fosili. Punct.
   • -1 (1 vot)    
    asa e (Vineri, 9 ianuarie 2009, 16:16)

    naufragiatul [anonim] i-a raspuns lui bisar

    Asa e , datorita faptului ca hidrocarburile nu se folosesc doar pentru transpor, ci si in petrochimie, farmaceutica etc.
    Dar, daca reusim sa inlocuim hidrocarburile cu en. electrica macar la masini, ramane destul pentru celelalte industrii.

    Si nu prea avem ce face. Chiar daca exista teorii care spun ca hidrocarburile nu s-au nascut din putrezirea plantelor si animalelor de acum 100 mil. ani, va trebui sa-l inlocuim.

    Ce ati spune daca pe un alt corp ceresc pe care n-a fost viata se vor descoperii hidrocarburi ?
 • +1 (5 voturi)    
  adevarata resursa alternativa (Joi, 8 ianuarie 2009, 18:17)

  Peter Gluck [anonim]

  Peste cativa ani ne va fi rusine ca ne-am bazat pe
  combustie- care este destructiva prin definitie si intrinsec poluanta- ca principala sursa de energie.
  In urmatorul deceniu se va trece la utilizarea energiei bazate pe hidrino- energie din hidrogen dar mult mai intensa decat cea obtinuta prin ardere.
  Studiati siteul http://www.blacklightpower.com
  si/sau vedeti ce am scris in revista pe care o redactez din 2002 http://info.kappa.ro
  Energia din hidrino este solutia cea mai economica si ecologica.
  Tratez cu Randell Mills- autorul acestei inventii, un
  adevarat Einstein- (il cunosc din 1991) pentru ca o firma romaneasca sa poata cumpara licenta pentru generarea de energie conform metodei Mills
  Azi aaparut stirea despre vanzarea celei de a doua licente pentru o instalatie de 250 MW cu functionare continua.
  • -1 (1 vot)    
   Hydrino shmydrino (Joi, 8 ianuarie 2009, 21:05)

   OZ [anonim] i-a raspuns lui Peter Gluck

   Fara a contesta rezultatele experimentale si oportunitatea de afaceri, teoria e varza: http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrino#Controversy si http://www.iop.org/EJ/article/1367-2630/7/1/127/njp5_1_127.html
   • 0 (2 voturi)    
    pentru OZ (Joi, 8 ianuarie 2009, 21:53)

    Peter Gluck [anonim] i-a raspuns lui OZ

    Poate (in caz ca estiin specialitate ) ar fi bine sa studiezi siteul BlackLightPower.
    Teoria indruma, rezultatele experimentale vorbesc, aplicatiile practice decid.
    • 0 (2 voturi)    
     Un pic de atentie (Vineri, 9 ianuarie 2009, 0:10)

     OZ [anonim] i-a raspuns lui Peter Gluck

     ...la citire n-ar strica deloc. Repet: n-am contestat nici experimentul si nici aplicatiile practice, iar inainte de a posta am vizitat siteul BlackLightPower si am postat tocmai pentru ca mi-a sarit in ochi gogomania teoretica. Asta e. Succes in continuare!
   • +4 (4 voturi)    
    Energii alternative =practice pentru orasele river (Joi, 8 ianuarie 2009, 23:56)

    Victor Noghea [anonim] i-a raspuns lui OZ

    In timpul de dinaintea Revolutiei din '89 ,un director al unei uzine de apa a hotarat ca la deversarea colectorului de ape reziduale sa fie instalata o spirala rotativa care sa produca un curent electric .Acesta urma sa alimenteze cateva becuri din zona respectiva; zona de deversare a apelor menajere in Dunare.O perioada sfredelul rotativ a functionat si ansamblul a creat curent ul necesar iluminarii zonei.Dupa putin timp localnicii ,cum este si firesc in lumea in care traim ,au devastat agregatul si au lasat natura sa domine ECOLOGIC. Acum cresc balarii pe locul unde o dinioara un suvoi de apa dintr-un colector al unui oras dunarean invartea cu scop practic o spirala metalica fixata la capete in doua lagare cu rulmenti. Fara modestie : CREATE LA SCARA CEVA MAI MARE SI INTRODUSE-N DUNARE ,POATE FI O ENERGIE ALTERNATIVA DACA ACEASTA IDEIE O V-A PUNE CINEVA IN PRACTICA ? Va multumesc Noghea Victor
    • +1 (1 vot)    
     Teribila chestia cu sfredelul !!! (Luni, 6 aprilie 2009, 21:50)

     Xerox Lahopol [anonim] i-a raspuns lui Victor Noghea

     Domnule Noghea ,am auzit din intamplare despre aceasta inventie locala -nebrevetata si nu am fost sigur ca a functionat ! Dar am fost la Braila si m-am interesat despre randamentul pe care l-a avut .Intr-adevar, asa a fost cum ati spus dumneavoastra,a functionat alimentand mai bine de zece becuri de 24 vv.Ce s-a mai ales dupa Revolutie din toate angrenajele ,nimeni nu stie ! Am vazut amplasamentul care l-a avut snecul ,cat si debitul pe care-l are apa acolo ,debit care nu s-a modificat -(dupa spusele Oamenilor din zona trecerii bac catre Smardan-Ghecet).Sa stiti ca voi aplica aceasta metoda de a face curent electric din simpla curgere a apei printr-un tunel cu snec ,si la mine la Giurgiu in Dunare ! Cred ca merita sa incerc fiindca intrevad in viitorul apropiat niste preturi exagerate la toate ,inclusiv la energia electrica ...Va salut cu mult respect !!!
  • +1 (1 vot)    
   usurare (Vineri, 20 februarie 2009, 15:03)

   Alias [anonim] i-a raspuns lui Peter Gluck

   cand intalnesti anumiti indivizi DOAR online e mult mai distractiv, plus ca nu iti este pusa in pericol siguranta.
 • 0 (2 voturi)    
  hidrogen (Joi, 8 ianuarie 2009, 18:37)

  stefan [anonim]

  Hidrogenul nu este o sursa de energie.
  Hidrogenul reprezinta un mediu de stocare si transport a energiei. Si aici trebuie discutate, printre altele, aspecte ca disponibilitatea, portabilitatea si randamentul acestui mediu.
  Exista doua surse principale din care se poate obtine H2: gazul (CH4) prin reformare cu abur si apa (H2O) prin electroliza.
  Restul sunt SF-uri dpdv economic.
  • 0 (2 voturi)    
   Intrebari minore (Joi, 8 ianuarie 2009, 21:58)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Obtinind H2 din CH4 si din H2O, apar niste reziduri.
   Cam ce cantitate de reziduri, in fiecare caz, daca poti sa faci un mic calcul ?
   Ce se va intimpla cu acele reziduri ?
   • 0 (2 voturi)    
    alex (Joi, 8 ianuarie 2009, 22:37)

    stefan [anonim] i-a raspuns lui Alex

    nu carbonul e problema aici, las aspectul asta sa-l discute fanii incalzirii globale.
    ideea este ca nici una, nici alta nu rezolva in nici un fel problema energetica. dimpotriva, disocierea prin electroliza are un randament dezastruos iar CH4 e mult mai simplu si mai rentabil de ars direct in motor decat "inverzit" prin H2 si asa zisele motoare ecologice...

    H2 este un drum infundat.
   • -1 (1 vot)    
    H2 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 0:27)

    piktor [anonim] i-a raspuns lui Alex

    cred ca obtinerea hidrogenului din apa se va face prin procedee bio-enzimatice mai degraba decat prin procedee fizico-chimice
    pentru ca altfel, ruperea moleculei de apa in O2 si H2 e complet neeconomica daca vrei sa-l arzi apoi pur si simplu
    oricum, problemele H2 continua cu stocarea si transportul lui (instalatiile criogenice sunt scumpe si grele, cele sub presiune sunt delicat de manevrat si nu f economice, mai sunt si materiale care absorb H2 si il elibereaza prin incalzire, dar iarasi randamentul energie/masa e scazut)...
 • -1 (1 vot)    
  weird science? (Joi, 8 ianuarie 2009, 19:07)

  Eurobalauru [anonim]

  Hydrino theory was developed by Randell L. Mills, who obtained a medical degree from Harvard and a BA degree in Chemistry from Franklin and Marshall College. Mills proposes a model of the hydrogen atom that posits the existence of orbital states for the electron of a hydrogen atom with enhanced binding energy compared to the conventional ground state of hydrogen.[1] Mills claims that the electron in a hydrogen atom can reach an orbital state below the ground state of conventional quantum theory via a non-radiative transfer of an integral number of Hartrees to a suitable catalyst, thus releasing large amounts of energy and converting the "ground-state" hydrogen into a lower-energy hydrogen atom called a hydrino.[1] Mills first put forth his proposition of the hydrino in 1991 as a classical explanation for the stability of the hydrogen atom, and used it to explain the disputed reports of cold fusion experimentalists of excess heat in certain electrolytic cells.[2]. Physicists agree that the existence of hydrino states with the properties Mills attributes to them is incompatible with quantum mechanics.

  Mills asserts that his theory, which he terms "Classical Quantum Mechanics" (CQM), or "The Grand Unified Theory of Classical Physics (GUT-CP)" unifies Maxwell's Equations, Newton's Laws, and Einstein's General and Special Relativity, and that it is founded on the principle that physical laws hold over all scales from that of subatomic particles to that of the cosmos.[2] This is in direct contradiction with conventional quantum field theory.

  Andreas Rathke of the European Space Agency has shown the existence of a hydrino is impossible even within the framework of Mills' model.[1] A 2005 evaluation by Rathke, found "severe inconsistencies" in Mills' theory, including a lack of "solutions that predict the existence of hydrinos." Rathke also shows that Mills' equations were not Lorentz invariant, a requirement of any theory that explains the behavior of particles.
  • -1 (1 vot)    
   ne-ai spart (Joi, 8 ianuarie 2009, 20:34)

   un roman [anonim] i-a raspuns lui Eurobalauru

   Ne-am lamurit complet ! Mai rar ca un asa comentariu bun sa rezolve toate problemele energetice. Cred ca noile tehnologii numite CQM si GUT-CP, descrise de Mills sunt uimitoare. Mai ales pentru romani !

   Dar ce naiba insemana "weird science" ???
   ...... si tot textul care urmeaza dupa ??????????
   • +1 (3 voturi)    
    Asta inseamna... (Joi, 8 ianuarie 2009, 21:23)

    OZ [anonim] i-a raspuns lui un roman

    ...foarte pe scurt ca experimentele nu sunt sustinute sau explicate de nici o teorie cunoscuta si general acceptata. CQM are unele "ciudatenii" care contrazic multe din principiile mecanicii cuantice clasice.
    • +1 (3 voturi)    
     pentru OZ din nou asta inseamna (Joi, 8 ianuarie 2009, 22:01)

     Peter Gluck [anonim] i-a raspuns lui OZ

     Din fericire nu suntem inca la capatul cunostintelor omenesti si nu exista teorii definitive si sacrosancte in fizica.
     Stiinta nu opereaza cu certitudini.
     Situatia energetica este - in perspectiva atat de grava incat avem nevoie de surse noi si trebuie sa le trecem cu vederea ca nu sunt absolut conforme cu teoriile acceptate azi.
     • -1 (1 vot)    
      Din nou un pic de atentie (Vineri, 9 ianuarie 2009, 0:32)

      OZ [anonim] i-a raspuns lui Peter Gluck

      ...n-ar strica deloc. Am zis eu undeva ca mi-am facut altar cu icoanele lui Planck, Bohr, Lorenz, Einstein si Fermi? Am sustinut eu ca s-a descoperit tot ce era de descoperit? Eu stiu un singur lucru: ca teoriile viabile mai noi nu contrazic teoriile valide mai vechi ci le inglobeaza si le particularizeaza.
      Si mai stiu ca lui Ampere i-au trebuit doar sase zile sa vina cu o teorie inchegata in legatura cu experimentele lui Oersted din electromagnetism si faptul ca Fermi a avut intai o teorie "bazata" inainte de a se apuca sa construiasca primul reactor nuclear de pe pamantul asta. Asa ca: SALUT rezultatele experimentale si aplicatiile practice, faptul ca exista interes si nevoie de asa ceva, DAR tocmai pentru ca stiu cu ce se lucreaza in stiinta nu accept "impingerea" unei teorii la care evident mai e mult de munca pana sa ajunga sa explice fenomenul si mai ales sa-l modeleze. Iar daca se va dovedi ca tot ce stiam noi despre atomi si energie este fals, astept cu cel mai mare interes dovezile stiintifice si ceremonia de decernare a Nobelului corespunzator.
 • -1 (1 vot)    
  bacterii (Joi, 8 ianuarie 2009, 20:15)

  mb [anonim]

  Exista proiecte care incearca sa modifice anumite specii de bacterii in asa fel incit aceasta sa produca combustibili a caror folosire sa fie compatibila cu infrastructura existenta.
 • +1 (3 voturi)    
  catre eurobalaur (Joi, 8 ianuarie 2009, 20:18)

  dan [anonim]

  Ba eruobalaur tu pentru cine te-ai obosit sa scrii atata in limba engleza , noi nu avem 7 capete ca tine , ci numai unul si o limba : limba romana ! Daca esti asa destept , atunci tradu manuscrisul !!!
 • +4 (6 voturi)    
  Anina a fost apoteoza dezastrului economic (Joi, 8 ianuarie 2009, 20:25)

  Tantza si Costel [anonim]

  Centrala de la Anina a fost apoteoza dezastrului economic din Romania socialista a anilor '80 si o reprezentare `mareata` a megalomaniei lui N. Ceausescu.

  Pentru cei care au lucrat pentru aceasta centrala a fost un cosmar realizat efectiv cu pistolul in spate (Ion Dinca ramine exemplul perfect al unui sadic prin felul cum se purta cu oamenii).
 • +1 (3 voturi)    
  las' ca vine vara! (Joi, 8 ianuarie 2009, 20:26)

  petre ispirescu [anonim]

  Povesti vanatoresti! Eram copil cand le-am auzit prima oara. Acum am iesit la pensie si, dupa o lunga amnezie, lumea si-a reamintit de ele. Pana nu se goleste rezervorul de petrol planetar, nu se va intreprinde nimic. Iar atunci se va face un razboi scurt pentru luarea in stapanire a putinelor resurse ramase. Politici energetice alternative- o expresie de succes in mediile academice si la universitatile de popularizare a stiintei. In practica, doar se distruge. S-a distrus mineritul cu o ingamfare greu de egalat, trimitandu-i pe mineri la cules fructe de padure, iar acum alearga toti dupa carbune. Pe scurt, politici energetice visatoare, aventuriste, imprudente. Cine este dispus sa investeasca in minunile de care pomeneste articolul, cand toata planeta alearga cu sufletul la gura dupa profit cat mai mare si obtinut cat mai repede? Poate niste suflete alese cu viziune larga gen Patriciu, Vantu (ce nume eolian poarta pisicherul) Voiculescu, Iri Columbeanu sau Prigoana. Pa! vine ea vara!
 • -1 (1 vot)    
  oha (Joi, 8 ianuarie 2009, 20:31)

  adnana [anonim]

  am urmarit recent un docu pe descopery. ca sa separi hidrogenul cam ce si cat din energiile alternative tre' sa consumi. let's be serious.
  • -1 (1 vot)    
   si ce este discovery? (Vineri, 9 ianuarie 2009, 0:10)

   slotinn [anonim] i-a raspuns lui adnana

   tu chiar crezi ca cei de la discovery sunt imuni la prostie? ce daca e documentar discovery. nu stiu cat de addevarata e teoria asta prezentata de peter gluck dar sigur nu te baza pe stiintza prezentata de discovery. sunt limitati. unele sunt bune ai ce sa inveti la altele sunt depasiti.
 • +2 (4 voturi)    
  Din pacate, banii "vorbesc" (Joi, 8 ianuarie 2009, 20:46)

  Teo [anonim]

  Sunt convins ca sunt deja descoperite tehnologii care ar schimba total modul in care traim dar..nu sunt rentabile, nu se poate scoate ban pe ceva ce are toata lumea. De ex, aerul poate fi o sursa de energie, in Franta se vinde deja prima masina comerciala cu aer comprimat (http://www.youtube.com/watch?v=ztFDqcu8oJ4)

  Energia solara ar putea deveni urmatoarea sursa mondiala de energie, mai ales prin dezvoltarea bateriilor pe baza de polimeri. Deja se lucreaza la versiuni nanometrice ale celulelor solare a.i acestea pot fi incorporate in orice material, incepand de la haine pana la vopsea pentru masini, blocuri etc

  Pe Discovery Science sunt multe documentare despre ecologie, ideile mi s-au parut interesante si de viitor
  • -2 (2 voturi)    
   hm... (Joi, 8 ianuarie 2009, 22:26)

   cata [anonim] i-a raspuns lui Teo

   si aerul ala cu ce il comprimi? sufli in butelie?
  • -1 (1 vot)    
   tot eu (Vineri, 9 ianuarie 2009, 13:18)

   cata [anonim] i-a raspuns lui Teo

   Vad ca imi tot votati negativ comentariul. recunosc, e putin rautacios, dar aici nu se pune problema existentei vehiculelor ce functioneaza pe baza de surselor alternative de energie. ganditi-va ca nu doar vehiculele au nevoie de energie. ce ne facem cu industria? cu incalzirea locuintelor pe timp de iarna? asta vor functiona tot cu aer comprimat? nu cred.
   Problema majora este obtinerea energiei brute, termica sau electrica, energie ce poate fi folosita apoi in orice aplicatie. Omul este inventiv si sunt sigur ca daca va fi descoperita, sau controlata, pe viitor o sursa noua de energie, se vor crea si masini(vehicule si utilaje) care sa o foloseasca. acesta este un aspect secundar.

   Revenind la masina cu aer comprimat, sa presupunem ca de maine toti vor trece pe masini de genul asta. Cum le vor alimenta? la vor trebui compresoare. Acestea la randul lor au nevoie de un comustibil(cazul motoarelor cu ardere interna) sau de energie electrica. In primul caz ajungi tot acolo de unde ai plecat, adica la consumul de petrol(si sunt sigur ca randamentul este cu mult mai scazut), iar in cazul al doilea, ei bine, si energia aia electrica trebuie sa vina de undeva, deocamdata din surse clasice, iar daca dintre acestea le alegi pe cele nepoluante nu stiu cat de bine vor acoperi necesarul de energie.

   Cu respect, Catalin.
 • -2 (2 voturi)    
  Hmmm! (Joi, 8 ianuarie 2009, 21:44)

  Ala [anonim]

  Pai si arabii ce-o sa faca, se intorc iar la camile?Da bolsevicii?
 • 0 (2 voturi)    
  Merge! (Joi, 8 ianuarie 2009, 22:07)

  Culmea! [anonim]

  http://www.marketwatch.com/news/story/blacklight-power-inc-announces-independent/story.aspx?guid={E7F97EAF-F9F9-454B-8ABF-FDF85F160725}&dist=hppr


  deci BlackLight chiar a gasit ceva.. nu-mi vine sa cred.. poate produce energie de 200x mai multa decat este introdusa in sistem..

  Poate, poate.. scapam de durerea asta in secolul asta si ne apucam de lucuri mai bune.. ca ne-a mancat ultimele 2 secole batalia pe resurse.
  • 0 (2 voturi)    
   Blacklight pentru Culmea! (Joi, 8 ianuarie 2009, 22:33)

   Peter Gluck [anonim] i-a raspuns lui Culmea!

   Da, merge, Drumul de la idee la industrie e lung si sinuos. Dar in acest an vor functiona primele generatoare industriale cu hydrino.

   Pentru cautare- in astfel de probleme dinamice si
   controversate e bine sa fii in actualitate.
   Vezi, de exemplu. "BLACKLIGHTPOWER" pe
   Google News si Google Advanced Search, past 24 hours. Succes si iti multumesc pentruca gandesti independent!
 • 0 (2 voturi)    
  nu stiu cite din astea le-as numi alternative (Joi, 8 ianuarie 2009, 23:28)

  bula demnitarului de supt poala dealului [anonim]

  mai cititi o data inceputul articolului si vedeti care ar fi caracteristicile surselor alternative... apoi cititi ce surse alternative se propun..

  1. gas hydrates... adica metan.. ce iese din arderea metanului (chimie cls x). plus ca inca nu s-a pus la punct tehnologie de extractie, plus cum si cine exploateaza resursele care nu sint in apele teritoriale
  2. carbune... daca scoti termocentralele din oltenia si alea din china..., s-a facut mult progres in tehnologia de extractie a carbunelui, precum si in cea de ardere.. mai e mult de lucru pina reduci co2 rezultat. oricum carbune mai avem pentru vreo 130 de ani
  3. biocombustibili.... sa fim seriosi, o sa fim ca in transnistria fara gaze rusesti
  4. sisturi bituminoase... extragi un fel de pacura din ele, un fel de petrol mult mai viscos care trebuie sa treaca prin mult mai multe rafinari...imaginea din articol este elcoventa cit de ecologice sint si la care se adauga si faptul ca la pretul de acum al petrolului sint neeconomicoase
  5.en solara... costa mult mai mult decit sursele conventionale si nu te poti baza pe ea (ce faci noaptea, ce faci daca e nor afara sau ploua). en solara merge pe intensitate luminoasa nu neaparat pe direct expunere la soare, dar pot sa va zic ca am pe casa 3 panouri soalare abia invirt 3 ventilatoare mici ca sa se racoreasca podul, si in houston nu merg tot timpul...
  6. la fel si cu en eoliana... si in plus morile alea mari de vint fac un zgomot ingrozitor, omoara pasarile, arata urit, si fermele de vint ocupa spatii f mari..
  7. hidro... daca nu va mai amintiti... uitati-va la olt... si cum au afectat salba de hidrocentrale eroziunea si pestii (printre altele)
  8. H da, dar de unde il ei.. din metan? sau hidrocarburi? plus scoate-le oamenilor din cap ca o masina pe baza de hidrogen nu e o bomba de hidrogen
  9. nucleara??? cea mai probabila sa inlocuiasca hidrocarburile... ce te faci cu deseurile? le trimiti in RO
  10. valuri si maree? good luck cu astea ca sa iti inlocuiasca hidrocarburile
  • -1 (1 vot)    
   Denumirea este conventional utilizata , (Vineri, 9 ianuarie 2009, 0:59)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui bula demnitarului de supt poala dealului

   dar primele patru +8 se bazeaza pe ardere deci sunt poluante , 9 ridica probleme serioase cu rezidurile si cu siguranta , 5,6,7,10 sunt " curate " cu dezavantajele mentionate , iar fuziunea este inca in faza de cercetare .
   Cind se vor termina combustibilii conventionali va trebui decis o cale .
   • -1 (1 vot)    
    defineste "curate" (Vineri, 9 ianuarie 2009, 15:10)

    bula demnitarului de supt poala dealului [anonim] i-a raspuns lui Observatore

    iata numai un ex: panourile solare. din ce sint facute (polimerii aia din ce ii faci - petroale?)... si cita energie se consuma pentru a le face vis a vis de cita energie se produce pe durata de viata a produsului. iar la sfirsit, ce faci cu produsul respectiv si cum il "reciclezi".

    ramin la parerea ca omenirea este, in general, de o puturosenie incredibila, si pina nu ne tzitzie fundu' la ceva, nu ne punem bibilicile la contributie. rezervele de petrol sint estimate la inca vreo 50 de ani si alea de carbuni la vreo 130... cind raminem fara ele atunci o sa ne arda buza si o sa facem ceva.

    si oricum, banu primeaza in toate... nu e economic, nu avem infrastructura, etc.
 • 0 (2 voturi)    
  Peak oil (Vineri, 9 ianuarie 2009, 13:19)

  Iosif Stalin [anonim]

  Petrolul este si va ramane zeci de ani de acum inainte principala sursa de energie a umanitatii. Din pacate acum suntem la momentul peak oil, adica varful productiei, care a fost atins in decembrie 2005 si se situeaza la 86 de milioane de barili ZILNIC. Cine crede ca exista ceva care sa ia locul hidrocarburilor se inseala amarnic. Un avion poate zbura cu biodiesel, dar suprafata agricola necesara producerii biodieselului suficient pentru un singur zbor hraneste mii de oameni timp de un an. Deci nu reprezinta o alternativa. Despre celelalte alternative nici nu merita sa vorbim: hidrogenul si cold fusion sunt basme pentru cretini. Sunt viabile numai panourile solare si centralele eoliene, dar in conditiile unui management foarte performant, pentru ca energia pe care o produc este destul de putina (cu randament mic, adica). Singura varianta plauzibila este folosirea in continuare a petrolului, dar nu in conditiile risipei de astazi. Daca nu, vom trai niste vremuri care vor face ca al doilea razboi mondial sa para un fel de gluma nevinovata. Pentru cine nu crede este suficient sa spun ca inaintea revolutiei industriale traiau pe pamant un miliar de oameni. Fara energie ieftina si abundenta cinci miliarde si jumate dintre noi sunt in plus.
 • -1 (1 vot)    
  Energia (Vineri, 9 ianuarie 2009, 15:51)

  Radsu [anonim]

  Am luat parte < efectiv > la idiotenia costisitoare de la Anina- inclusiv sacrificii umane .Numai aceasta lucrare ar fi fost suficienta ca CN sa fie condamnat [ pe viata ].S-a demolat !!
  Corect : tot ce inseamna surse alternative sunt desigur paleative , izolat utile si mai ales total insuficiente , chiar generatoare de alte inconveniente majore . Fara a exclude din preocupari ( costuri ) oricare din aceste surse ,

  evident ca fuziunea si H . este viitorul , oricat de indepartat si orice efort va fi nevoie .Trebuie luat in
  consideratie ca va fi nevoie sa se actioneze si asupra < utilizatorului > [ receptorul ] , alte " masini " , "motoare " [ traductorul ] . Pentru pesimisti : mai avem destule resurse <minerale >
  pentru mult timp !!
 • -2 (2 voturi)    
  ENERGII ALTERNATIVE (Sâmbătă, 10 ianuarie 2009, 15:47)

  RASPUTIN [anonim]

  Studiati din pura curiozitate teoriile lui Fran de Aquino despre motorul gravitational!
  • 0 (2 voturi)    
   AM INCERCAT STUDIUL DE FEZABILITATE (Duminică, 11 ianuarie 2009, 21:09)

   NOGHEA. VICTOR [anonim] i-a raspuns lui RASPUTIN

   exact din pura curiozitate am studiat teoriile lui fran de aquino privind motorul gravitational. am sperat ca voi descoperii o portita catre viitoarele calatorii spatiale,sau actualele motoare (daca ma pot exprima asa ) cu ajutorul carora se deplaseaza ozeneurile. nu inteleg multe...de exemplu : cand un obiect terestru accelereaza si trebuie sa urmeze un traseu curbat, inertia-l va distruge. de aceea la curbe masinile(autoturismele de exemplu) infraneaza,decelereaza.in timp ce noi infranam pentru a nu ne zdrobi , ozeneurile au "viteze unghiulare" .pe ele unghiurile respective le ajuta sa accelereze... diferenta dintre noi si ei este ca suntem bioorganici iar structura de baza a lor este siliciul,ceeace le permite sa nu se dezintegreze la aceste viteze si accelerari unghiulare. revenind la discutia de baza despre motorul gravitational...este prea scump pentru a fi considerat o alternativa actuala ...daca bine-nteles se voi gandi alesii sau investitorii ca orientarea omenirii sa fie mai putin spre inarmari si mai mult catre sanatatea omului si bunastarea generala ....dar ...nu vreau sa mai vorbesc fiindca -gauresc ...indicat este nu sa inventam ceeace altii din spatiul sideral au aruncat de mult ...ci sa -i copiem. sunt nave spatiale capturate de rusi in siberia ,de americani,de francezi ...motoarele acestor nave capturate le putem studia macar ...si nu pentru a zbura neaparat .si asta numai daca se vrea ! sper ca nu v-am plictisi !.scuzati-mi intreventia !
   • 0 (0 voturi)    
    Teze si antiteze pe pamant (Duminică, 14 martie 2010, 9:22)

    vidoc_old_rock [utilizator] i-a raspuns lui NOGHEA. VICTOR

    Nu ne-ai plictisit domnule Victor . Dar :intre mocirla stiintei actuale si ceeace discuti dumneata aici este o distanta ca de la cer la pamant . Vorbesti de stiinta evoluata a civilizatiilor extraterestre in timp ce motoarele masinilor inca mai functioneaza cu motorina sau benzina,ca in secolul XVIII.Energia nucleara este total deficitara si impracticabila in multe domenii.Biogazul ,s-a vazut ...nu-i decat un mare FSSSS. Iar navele spatiale capturate de americani sau rusi de care amintesti dumneata ,sunt tinute ca la piata ,la " CINE DA MAI MULT ". Nu intereseaza pe nimeni de pe pamant de viitorul sanatos al omenirii ci doar de BANI. Mai sunt unii tineri entuziasmati de stiinta sau de Green Peace si atat. Aveti dreptate totala domnule Noghea dar trebuie sa mai treaca 200 de ani ca toti oamenii de pe planeta sa gandeasca la unison cum ganditi dumneavoastra si abia atunci putem copia navele extraterestre !Sau macar v-or incerca.Si sa stiti ,pana se rezolva aceasta situatie noi nu v-om mai fi de mult. Dumnezeu are grija de toti.
 • +1 (1 vot)    
  energie (Marţi, 13 ianuarie 2009, 17:39)

  cristisn [anonim]

  nu cata energie consumam ci cata energie consumam din ce se produce conteaza
  pierderile apar de la productie transport distributie si utilizare
  e suficient sa crestem randamentul de transport prin sisteme integrate de transport european cu diversificarea surselor si depozite tampon si din tr-un foc dependenta de rusia scade
  pe de alta parte rusia are tot interesul sa stimuleze consumul cu transport haotic pentru a ne face dependenti
  daca la oala de gaze a europei ar putea sa participe compensat africa de nord marea nordului canada siiranul turcia atubnci un 20% din rusia nu ar maicrea crize daca nu livreaza nimic 1-2 luni
 • +1 (1 vot)    
  parodia numita criza energetica (Miercuri, 28 ianuarie 2009, 17:22)

  Julian [anonim]

  mai oameni buni: cand auziti de criza de energie sa stiti k asta e un fals. iata sursele de energie ce nu se doresc absolut deloc de companiile de electricitate si industria petrolului: http://www.youtube.com/watch?v=_q5ahV_SN-M
 • -1 (1 vot)    
  fuziunea nucleara (Duminică, 8 martie 2009, 11:48)

  manoliu valentin [anonim]

  Numerosi oameni de stiinta sustin ca fuziunea nucleara este solutia pentru a iesi din actuala criza de energie.
  Beneficiul cel mai mare este utilizarea energiei particulelor mediului inconjurator, respectiv apa, aer si particule cosmice.
  Fuziunea nuclera se obtine prin doua variante cu ajutorul radiatiilor ultraviolete si radiatii x.
  In cazul de fata, vom vorbi de obtinerea fuziunii nucleare cu ajutorul radiatiilor ultraviolete.
  In primul rand are loc ABSORBTIA particulelor, DESCOMPUNEREA lor cu ajutorul radiatiilor ultraviolete in partile componente electroni, protoni si neutroni, ACCELERAREA acestor particule in camp electromagnetic pentru unirea FUZIUNEA lor si formarea unei noi structuri atomice si EMISIA energiei de legatura la alcatuirea noi particule.
  http://energielibera-freeenergy.blogspot.com/
  http://crizaenergie-sistemeeneregie.blogspot.com/
  http://energienucleara.go.ro
 • +1 (1 vot)    
  energiile viitorului (Miercuri, 15 aprilie 2009, 11:43)

  scantei tudorel [anonim]

  1 energia cristalelor de cuart
  2energia magnetilor permanenti
  3energia apei (exclus electroliza)
  cristalele de cuart : daca au forma de piramida in interiorul ecestora va exista o spirala energetica , care se va roti spre dreapta sau spre stanga ce deplaseaza atomi de la baza catre virf... unde sunt preluati de alta piramida,,, se creeaza amplificator energetic..
  - se poate transforma energia magnetica in energie electrica prin intermediul unui generator electric fara reactiune
  -poate fi construit un material cu caracter dual ,(procedeul folosit ,nanotehnologie),, diamagnetic- feromagnetic ,,,spini fiind orientati prin intermediul unui camp electric
  motorul cu apa functioneaza pe un principiu mecanic si are la baza tocmai spirala energetica sus amintita
  n.a. in spirala energetica suma lucrului mecanic pe cele trei axe de coordonate este diferita de zero...
  -


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by