Mii de picturi rupestre care înfățișează animale din ultima epocă de gheață precum mastodonți au fost descoperite de cercetători în pădurea Amazoniană, relatează CNN.

Picturi rupestre Serrania La LindosaFoto: Porky Pies Photography / Alamy / Profimedia Images

Picturile au fost create în urmă cu aproximativ 11.800-12.600 de ani, potrivit unui comunicat de presă remis de cercetătorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Picturile se întind pe trei stânci diferite, cea mai mare dintre acestea - cunoscută drept Cerro Azul, având 12 panouri diferite și mii de pictografe individuale.

Arta rupestră descoperită în zona Serranía La Lindosa din Columbia arată că locuitorii preistorici din regiune au coabitat cu megafauna din Epoca de Gheață, picturile reprezentând ceea ce par a fi leneși uriași, mastodonți, camelide sau cai.

„Acestea sunt imagini cu adevărat incredibile, produse de oamenii care au trăit cel mai timpuriu în vestul Amazoniei”, afirmă Mark Robinson, arheolog la Universitatea Exeter.

„Picturile oferă o mică imagine vie și palpitantă a vieții acestor comunități. Este incredibil pentru noi să ne gândim astăzi că ei au trăit alături de vânat și erbivore uriașe, din care unele aveau dimensiunea unei mașini mici”, a adăugat acesta.

Alte picturi înfățișează figuri umane, forme geometrice și scene de vânătoare, precum și animale ca aligatori, lilieci, maimuțe, căprioare, tapiri, broaște țestoase, șerpi și porci spinoși.

Picturile roșii realizate cu pigmenți extrași din ocru reprezintă una din cele mai mari colecții de artă rupestră descoperite vreodată în America de Sud.

La momentul în care acestea au fost realizate Amazonia se transforma dintr-o zonă mixtă de savană, păduri tropicale și arbuști spinoși în pădurea Amazoniană pe care o cunoaștem în prezent.

Experții afirmă că artiștii preistorici ar fi exfoliat rocile cu ajutorul focului pentru a aplatiza suprafațele pe care urmau să picteze.

Deși aceste picturi sunt expuse intemperiilor, ele sunt protejate de rocile de deasupra, ceea ce a făcut ca arta rupestră din Serranía La Lindosa să fie conservată într-o stare mult mai bună decât alte exemple descoperite în Amazonia.

Unele dintre picturi au fost realizate la înălțimi atât de ridicate pe stânci încât „ar fi fost nevoie de scări speciale construite din resursele pădurii” pentru a le crea, potrivit comunicatului de presă al cercetătorilor.

Oamenii care le-au pictat erau vânători-culegători care se hrăneau cu fructele palmierilor și copacilor, precum și cu aligatori și pești piranha pescuiți în râurile din apropiere.

Rămășițele de oase și plante arată că aceștia consumau de asemenea șerpi, broaște, rozătoare și mamifere tatu.

„Aceste picturi rupestre sunt o dovadă spectaculoasă a modului în care oamenii au reconstruit terenul, cum au vânat, cules și pescuit”, afirmă José Iriarte, profesor de arheologie la Exeter.

„Este probabil ca arta să fi fost o parte importantă a culturii și un mod pentru oameni de a se conecta social. Picturile arată cum oamenii ar fi trăit printre giganți, acum animale dispărute, pe care i-au vânat”, a adăugat acesta.

„Nivelul de detalii cu privire la faună a fost incredibil”, a mai afirmat Iriarte.

Citește și: