Un os de vacă inscripționat în secolul VII dovedește că runele germanice au fost cea mai veche formă de scriere folosită vreodată de slavi, relatează Phys.org.

Fragmentul de os inscriptionat cu runele germaniceFoto: Jitka Janu / AFP / Profimedia Images

Până acum se credea că aflabetul glagolitic, inventat de Sfântul Chiril - un călugăr bizantin din secolul IX, era cel mai vechi alfabet folosit de slavi.

Chiril și fratele său Metodiu au călătorit în Moravia Superioară (astăzi aflată în Cehia), Ungaria, Slovacia și unele părți din Austria, Germania, Polonia și Balcani într-o misiune religioasă în 863.

Însă fragmentul de os descoperit în sudul Cehiei în 2017 și examinat de o echipă internațională de cercetători cehi, austrieci, elvețieni și australieni a dovedit că teoria privind alfabetul folosit de slavi este greșită.

„Echipa a descoperit că aceasta este cea mai veche inscripție găsită la slavi”, a anunțat într-un comunicat cercetătorul principal Jiri Machacek de la Universitatea Masaryk din Brno.

Cercetătorii au folosit testarea genetică și datarea cu radiocarbon în analiza fragmentului, „aceste analize sensibile arătând că osul provine de la o vacă domesticită care a trăit în jurul anului 600 e.n.”, potrivit Zuzanei Hofmanova de la Universitatea Fribourg din Elveția.

Inscripția a fost identificată ca fiind făcută cu rune Elder Futhark, folosite de vorbitorii de limbi germanice din centrul Europei între secolele II-VII.

Alfabetul Elder Futhark conține 24 de semne, ultimele șapte ale acestuia fiind inscripționate pe osul analizat de cercetători.

„Este probabil ca osul să fi conținut inițial întregul alfabet runic. Așadar, nu este un mesaj specific ci mai degrabă un instrument de învățare”, au afirmat cercetătorii în comunicat.

Citește și: