O înregistrare a unor cuvinte scurte generate pe calculator a devenit virală și a stârnit dispute online, precum în cazul celebrei rochii pe care oamenii o vedeau în culori total diferite. Care este, totuși, varianta corectă: Laurel sau Yanny?

HotNews.roFoto: Hotnews

Cauza exactă pentru care unele persoane aud Laurel, iar altele Yanny nu este în întregime clară. Unii sugerează că ar putea fi vorba despre bassul vorbirii, astfel că ridicarea sau scăderea volumului poate, aparent, declanșa comutarea de la un nume la celălalt, potrivitiflscience.com.

Alții spun că este vorba despre un "stimulent perceptual ambiguu", ceea ce înseamnă că creierul nu poate decide care este varianta corectă. Vârsta poate juca un rol în deciderea cuvântului pe care îl auzi, precum și așteptările tale.

Înregistrarea a fost făcută de actorul și muzicianul Jay Aubrey Jones, în vârstă de 64 de ani, pentru site-ul Vocabulary.com - ce avea nevoie de oameni care să pronunțe cuvinte pentru a-i ajuta pe alții să învețe.

Jones a fost rugat să rostească câteva cuvinte, printre care și Laurel.

Micul clip audio a fost, la început, publicat de un licean din statul american Georgia, pe nume Roland Szabo. El a descărcat de pe un site de vocabular un cuvânt ce părea banal, dar a fost uimit de cât de diferit îl auzeau cei din jur, unii spunând că este fără îndoială Yanny, iar alții, că este Laurel.

A fost postat un sondaj pe Instagram șicontroversa s-a răspândit, fiindcă mulți au rămas uimiți de faptul că cei din jur aud ceva cu totul diferit. În dispută au intrat și oameni foarte cunoscuți, precum celebrul romancier Stephen King.