Atunci când ne gândim la personaje care au influențat major istoria umanității, inevitabil facem trimitere fie la figurile centrale ale marilor religii, fie la cuceritori, fie la marii oameni de știință sau exploratori. Poate de aceea, personajul despre care urmează să vă vorbesc astăzi a rămas aproape necunoscut pentru cei mai mulți. Și asta în ciuda faptului că regulile create de el sunt urmate astăzi de mai toată lumea de pe planeta asta.

Istorii Bizare: Manierele SclavuluiFoto: Chris Frost / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)

Să ne imaginăm că luați masa. Indiferent din ce țară a lumii veți veni, este normal să începi cu felul 1, supa. Veți continua apoi cu felul al doilea, iar desertul va veni ultimul. Ar fi o ciudățenie, ca un exemplu, să te îndopi cu o gogoașă tăvălită cu generozitate prin zahăr, în timp ce mănânci o ciorbă de pește. Sau să înfuleci o felie de tort înainte de a începe felul al doilea, indiferent care ar fi el. Apoi, chiar și astfel, masa are o anumită etichetă, care devine din ce în ce mai complexă pe măsură ce accezi spre elita aristocrației.

Ei bine, toate aceste reguli legate de modul în care se ia masa au fost create de un singur om. Evident, au mai fost rafinate de-a lungul timpului, dar baza a rămas aceeași. Și este doar unul dintre nenumăratele exemple din ceea ce a creat și a lăsat în urmă personajul nostru.

O să mai spun că este vorba despre un sclav african care și-a câștigat libertatea la Bagdad, grație talentului său muzical. În doar zece ani, devenea unul dintre cei mai influente personaje din Cordoba, dar și din lumea islamică. Totul datorită viziunii sale asupra lumii, auspra etichetei, asupra științelor și a artelor, a încercărilor sale de a schimba lumea conform ideilor sale. Și nu doar că a încercat, ci a și reușit. Dar pentru a ajunge la modul în care ne-a influențat el viața de zi cu zi, e bine să o luăm dal capo al fine.

  • Ascultă pe Spotify:

Ascultă al doilea episod din sezonul 2 al podcasturilor Istorii Bizare pentru mai multe detalii despre cum am ajuns să trăim într-o lume cu reguli create de un sclav de acum peste un mileniu.

Story: Adrian Nicolae | Sound Design: Ovidiu Popica | Muzică: Epidemic Sound

Foto: Chris Frost / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)

Ascultă și EP 1: Istorii Bizare: Controversatul experiment "Universul 25" și implicațiile sale asupra viitorului omenirii