O gaura neagra cu o masa de aproximativ 12 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui a fost descoperita de un colectiv de oameni de stiinta de la Universitatea din Beijing, potrivit unui articol publicat joi in revista britanica 'Nature', citeaza Agerpres. Aceasta descoperire ar putea pune sub semnul intrebarii unele teorii asupra formarii si cresterii gaurilor negre si a galaxiilor, comenteaza EFE.

Gaura neagra supermasiva a fost detectata in centrul unui cuasar, un corp ceresc cu diamteru mic si care emite o mare cantitate de radiatii luminoase. Cercetatorii chinezi estimeaza ca aceasta gaura neagra s-ar fi format cu aproximativ 900 de milioane de ani dupa explozia Big Bang, fapt pe care unii il considera ca fiind 'deosebit de surprinzator'.

'Descoperirea unor gauri negre datand de la inceputurile timpului cosmic este ceva destul de straniu', a comentat Bram Venemans, un expert de la Institutul de Astronomie Max Plank. El a preconizat insa ca 'tehnologiile actuale si din viitor vor ajuta la cunoasterea caracteristicilor universului in primele sute de milioane de ani care au urmat dupa Big Bang'.

Studiul elaborat de echipa de specialisti chinezi, coordonata de profesorul Xue-Bing Wu de la departamentul de astronomie al Universitatii din Beijing, a folosit date de la o serie de proiecte printre care 'Sloan Digital Sky Survey' (SDSS), 'Two Micron All-Sky Survey' (2MASS) si 'Wide-Field Infrared Survey Explorer' (WISE).

Conform actualelor teorii cosmologice, universul s-ar fi extins dupa o mare explozie (Big Bang) a unui punct cu densitate infinita, produsa in urma cu 13 miliarde de ani, care a generat materia, energia, spatiul si timpul.