NASA a difuzat vineri fotografii făcute de unul dintre sateliții săi, care a surprins un meteor foarte puternic ce a apărut deasupra mării Bering în 18 decembrie și care nu a fost văzut de niciun martor, scrie AFP.

MeteorFoto: NASA

În aceste imagini făcute la câteva minute după dezintegrarea marii roci spațiale în atmosferă se distinge perfect umbra lăsată de explozia meteorului pe norii de dedesubt. Se observă de asemenea un nor portocaliu: este norul particulelor consumate la temperatură foarte mare și lăsat de bula de foc declanșată de explozie.

Imaginile au fost surprinse de satelitul Terra. Un instrument a surprins o fotografie la ora 23,50 GMT. Cinci dintre cele nouă camere ale unui al doilea instrument la bordul satelitului au făcut alte cinci fotografii la ora 23,55 GMT, pe care Jet Propulsion Laboratory al NASA le-a asamblat într-un gif care prezintă destrămarea norului portocaliu.

Un meteor este fenomenul luminos care rezultă la intrarea în atmosferă a unui asteroid sau alt corp celest. Dacă acest corp nu se vaporizează complet în atmosferă, vorbim de un meteorit.

Este vorba despre cel mai puternic meteor de la bula de foc din Celiabinsk, în Rusia, în 2013, care a rănit o mie de persoane. De această dată, explozia a avut loc deasupra apelor, la sute de kilometri de coastele rusești.

Prima fotografie a fenomenului a fost realizată de un satelit meteo japonez și difuzată săptămâna aceasta.