Președintele SpaceX Gwynne Shotwell a afirmat marți că criza de oxigen lichid a devenit atât de severă încât afectează capacitatea companiei aerospațiale de a lansa rachete și a cerut oamenilor să îi trimită un mail dau au rezerve, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oxigenul lichid este o componentă cheie necesară pentru lansarea rachetelor SpaceX, compania aerospațială a miliardarului Elon Musk. Substanța, combinată cu metan lichid, este folosită pentru alimentarea motoarelor SpaceX, acestea oferind propulsia necesară pentru decolară.

Însă oxigenul lichid este de asemenea necesar în spitale pentru tratarea pacienților care au dezvoltat forme grave ale COVID-19, precum și pentru tratarea apei, iar proviziile sunt pe terminate.

Vineri, autoritățile din orașul american Orlando le-au cerut locuitorilor să își limiteze consumul de apă pentru ca mai mult oxigen lichid să poată fi deviat înspre spitale.

„Chiar vom fi afectați anul acesta de lipsa de oxigen lichid pentru lansări”, a declarat Shotwell în timpul unui eveniment de vinerea trecută, adăugând însă că „în mod cert ne vom asigura că spitalele au oxigenul lichid de care au nevoie”, fără a elabora asupra subiectului.

„Pentru oricine care are oxigen lichid în plus, îmi puteți trimite un email?”, a adăugat aceasta.

Shotwell, care este de asemenea directorul de operațiuni al SpaceX, a declarat de asemenea că criza mondială de microcipuri a decalat dezvoltarea terminalelor pentru utilizatorii Starlink, rețeaua de internet prin satelit a companiei.

Elon Musk, CEO-ul Starlink, a scris luni pe Twitter că SpaceX a livrat 100.000 de terminale Starlink, acestea venind în pachetul necesar clienților pentru a se conecta la internetul furnizat de pe orbită.

Musk a mai precizat într-o postare separată că serviciile Starlink sunt acum operaționale în 14 țări.

Citește și: