​Sistemul Starship construit de SpaceX va face vineri o nouă tentativă de zbor orbital, după ce prima încercare, în aprilie, s-a încheiat cu o explozie. Autoritatea americană FAA a dat undă verde pentru lansarea care se va produce dacă va fi vreme bună și dacă nu vor apărea probleme tehnice.

Racheta StarshipFoto: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Autoritatea Federal Aviation Administration a dat companiei lui Elon Musk aprobarea pentru a încerca această a doua lansare orbitală, la aproape șapte luni după primul test care a fost făcut pe 20 aprilie, dar care a fost un eșec.

Lansarea va fi de la Starbase Boca Chica, Texas, pe data de vineri 17 noiembrie, într-o „fereastră” de două ore care va începe la ora locală 8.00 (ora României 15.00). Dacă nu se va reuși vineri, datele „de rezervă” sunt 18 noiembrie și 19 noiembrie.

Sistemul este format din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

La acest test, Elon Musk și oamenii săi speră că racheta Super Heavy și nava Starship vor sta și mai mult în spațiu. La nici trei minute de la lansare cele două mega-elemente ar trebui să se separe și să pornească pe căi diferite. Nici la acest test, SpaceX nu va recupera vreunul dintre elemente, dar speră că se vor separa cu succes și că vor ajunge cu succes în ocean (Super Heavy la opt minute de la lansare, Starship la 90 de minute).

Treapta Starship, de 50 metri lungime și propulsată de șase motoare Raptor, ar trebui să ajungă pe orbita terestră la acest test din toamna lui 2023 sau la cel care - foarte probabil - ar trebui să aibă loc la început de 2024. Dacă Starship va ajunge pe orbită, un alt „prag” esențial va fi ca scutul termic să reziste la temperaturile de mii de grade Celsius de la reintrarea în atmosferă.

Racheta Starship este esențială în programul Artemis al NASA, pentru readucerea oamenilor pe Lună, așa că este esențial să fie făcute cât mai multe teste și la intervale cât mai mici.

Pe 20 aprilie, Starship a decolat pentru prima dată în configurația sa completă, însă mai multe motoare nu au funcționat cum trebuie, iar echipele SpaceX de la sol au aruncat în aer în mod deliberat racheta, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS).

Detonarea s-a produs la 40 km altitudine, dar resturile aruncate au distrus și o parte din rampa de lansare. Pe rampă, SpaceX a instalat în aceste luni un sistem de atenuare a vibrațiilor lansării.

A fost nevoie și de aviz de la autoritatea U.S. Fish and Wildlife Service, pentru că baza de lansare este într-o zonă sensibilă.