NASA a anunțat marți că amână misiunea Artemis 3, menită să trimită astronauți înapoi pe Lună pentru prima dată de la încheierea misiunii Apollo în 1972, precum și misiunea Artemis 2, în timpul căreia un echipaj va face ocolul Lunii fără a aseleniza, potrivit AFP.

Racheta SLS a NASAFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ne ajustăm calendarul, vizând Artemis 2 în septembrie 2025, iar Artemis 3 în septembrie 2026”, a declarat șeful NASA, Bill Nelson, în cadrul unei conferințe de presă.

„Siguranța este prima noastră prioritate”, a declarat Bill Nelson, precizând că echipele au nevoie de mai mult timp.

Misiunea Artemis 2 fusese programată pentru sfârșitul anului 2024, iar Artemis 3 pentru sfârșitul anului 2025.

Scopul programului Artemis este de a stabili o prezență durabilă pe Lună, în vederea pregătirii călătoriei primului echipaj pe Marte.

Programul a fost inaugurat în 2022 cu misiunea Artemis 1, care a pilotat cu succes nava spațială Orion în jurul Lunii pentru a o testa fără echipaj.

Misiunea Artemis 2 este programată să dureze aproximativ 10 zile și va trimite patru astronauți, trei americani și un canadian, care nu vor aseleniza însă.

Un raport al Biroului Inspectorului General al NASA, publicat în noiembrie, a indicat o serie de probleme care trebuiau rezolvate înainte de decolarea misiunii.

În primul rând, în timpul misiunii Artemis 1, scutul termic care proteja capsula Orion la reintrarea în atmosfera terestră a fost modificat „într-un mod neașteptat”, potrivit raportului. În plus, platforma folosită pentru a transporta uriașa rachetă SLS „a suferit mai multe daune decât se aștepta”.

Artemis 3 va fi atunci prima misiune de aterizare a astronauților pe suprafața lunară după mai bine de 50 de ani.

Însă două componente esențiale nu sunt încă pregătite: în primul rând, un modul de aterizare lunară, comandat la compania spațială SpaceX, și costume spațiale adaptate la mediul lunar, a căror dezvoltare a fost încredințată companiilor Axiom Space și Collins Aerospace.

Sunt amânări pentru că totul durează mai mult decât s-a sperat. Sunt probleme cu bateriile capsulei Orion, sunt amânări cu pregătirea capsulei pentru a găzdui echipaj uman și sunt întârzieri cu sonda de aterizare ce este dezvoltată de SpaceX.

Trebuie spus și că uriașa rachetă Starship a companiei lui Elon Musk - care va avea un rol esențial pentru misiunile viitoare spre Lună - nu a reușit să ajungă pe orbită, ci a explodat și în aprilie anul trecut, dar și în noiembrie. Un nou test ar trebui să aibă loc în primul trimestru din 2024.

Și Blue Origin va dezvolta un lander pentru misiunile de mai târziu.