​China intenționează să ducă Skynet, cel mai mare sistem de supraveghere video, pe Lună ● Șansele ca pe satelitul Europa să existe viață s-au redus dramatic ● NASA închide un proiect de peste 2 miliarde de dolari

baza lunară permanentăFoto: dotted zebra / Alamy / Alamy / Profimedia

China intenționează să ducă Skynet, cel mai mare sistem de supraveghere video, pe Lună

Skynet, sau Tianwang, este cel mai mare serviciu de supraveghere din lume. Cu peste 600 de milioane de camere video montate în toată țara, gigantul chinez are, în medie, o cameră video pentru fiecare doi cetățeni.

Pasul următor va fi să ajungă pe Lună, se arată într-un studiu publicat de specialiști de la mai multe centre de cercetare din China, în revista chineză de specialitate, Acta Optica Sinica. Studiul, citat de South China Morning Post, susține că sistemul de supraveghere va avea ca scop detectarea „tuturor țintelor suspecte”.

Varianta lunară a Skynet va avea în dotare camere video (proiectate să opereze în lumina vizibilă și în spectrul infraroșu) nu mai grele de 100 de grame, capabile să identifice, să localizeze și să urmărească, în mod independent, orice potențială țintă. Camerele vor avea o durată de funcționare de minim zece ani, și vor fi proiectate ca să reziste nu doar radiațiilor, ci și temperaturilor extreme. Mai mult, dacă acestea vor detecta anomalii, vor da alarma și vor iniția măsuri imediate de contracarare a pericolului. Studiul nu specifică însă în ce vor consta aceste măsuri.

Rolul sistemului de supraveghere va fi acela de a proteja viitoarea bază lunară chineză, una care va avea o rază de șase kilometri, ceea ce se traduce printr-un complex mai mare decât Disney Land. Aceasta va avea un centru de comandă, o stație de energie (cel mai probabil un reactor nuclear), un centru de comunicare, laboratoare științifice, precum și o flotă de roboți. Baza selenară chineză va avea, conform Administrației Spațiale Naționale din China, inclusiv propria rețea de sateliți.

Ministerul Securității Publice din China a anunțat că implementarea sistemului a fost mai mult decât benefică iar populația chineză este mulțumită de tot ceea ce înseamnă Skynet. De la instalarea acestuia, cazurile de infracțiuni s-au redus dramatic. Peste toate, poliția a fost capabilă să rezolve 100% dintre cazurile cu care a avut de-a face, au declarat oficialii ministerului amintit.

Cu atât mai importantă este instalarea un astfel de sistem pe Lună, susțin oficialii chinezi, cu cât resursele de apă de pe Lună sunt limitate, iar asta va putea duce la competiție și la potențiale conflicte între țările care doresc să colonizeze Luna.

Șansele ca pe satelitul Europa să existe viață s-au redus dramatic

Datele pe care le aveam până în prezent despre Europa, unul dintre sateliții planetei Jupiter, arătau că acesta ar putea fi unul dintre locurile cele mai propice apariției vieții în sistemul nostru solar. Și este vorba de viață similară cu cea terestră. Prin urmare, Europa ar fi fost una dintre primele ținte într-o căutare de acest gen.

Satelitul este acoperit cu oceane care, la rândul lor, sunt acoperite de o calotă uriașă de gheață. Un calcul însă a fost greșit. Cel al concentrației de oxigen. Iar modelele oferite până acum arătau că oxigenul este produs în momentul în care radiațiile solare ating calota de gheață și separă moleculele de apă rezultate în hidrogen și oxigen. Asta la o rată de producere a oxigenului de 5 până la 1.000 de kilograme pe secundă.

Într-un atare scenariu, viața ar fi avut ingredientele cheie pentru a apărea. Însă lucrurile nu stau tocmai așa. Cel puțin, asta susține un grup de cercetători de la Universitatea Princeton, SUA, într-un studiu publicat în revista Nature, după ce a analizat datele oferite de sonda Juno, sondă care a zburat în anul 2022 la numai 353 de kilometri deasupra suprafeței Europei.

Iar informațiile oferite de Juno arată că oxigenul este produs la o rată de maxim 12 kilograme pe secundă (la suprafață). O cifră care se situează la limita joasă a estimărilor precedente. Mai important decât atât, este extrem de greu de estimat cât la sută din oxigenul astfel rezultat ajunge în oceanele de sub calotă.

Într-o atare situație, viața așa cum o știm noi are șanse minime de a fi apărut pe Europa. Nu la fel stau lucrurile cu forme de viață diferite, adaptate la acest mediu extrem. Astfel că Europa rămâne o potențială țintă și în viitor.

NASA închide un proiect de peste 2 miliarde de dolari

Oficiali ai NASA au anunțat că agenția spațială va închide unul dintre programele sale de cercetare, din cauza costurilor mult prea mari și a întârzierilor apărute, afirmă Reuters. Este vorba despre un program de testare a serviciilor prin satelit, așa cum ar fi alimentarea cu combustibil în spațiul cosmic.

Costurile proiectul OSAM-1 (On-orbit Servicing, Assembly, and Manufacturing 1), așa cum a fost numit, au crescut constant, până la valorea de 2,05 miliarde de dolari, și asta în timp ce amânările și întârzierile s-au adunat una după alta.

Prin urmare, Agenția Spațială Americană a decis închiderea definitivă a programului. În același timp, oficialii NASA au pus decalajele și creșterea neașteptată a costurilor pe seama performanțelor „slabe” ale companiei MAXAR Technologies, cu sediul în Colorado, un colaborator mai vechi al agenției spațiale.

De altfel, Maxar a mai câștigat un contract cu NASA, în 2019, prin care se angaja să contribuie la construirea stației spațiale Gateway, stație care să fie amplasată pe orbita Lunii. Un pas decisiv în ceea ce înseamnă construirea unei baze lunare permanente și trimiterea constantă de materiale și astronauți pe suprafața selenară.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro