Cercetătorii au descoperit o nouă extincție în masă care ar fi permis dinozaurilor să domine planeta

de S.J.     HotNews.ro
Joi, 17 septembrie 2020, 13:23 Science - Terra


Dinozauri muzeu
Foto: Peter Menzel-Dinamation / Sciencephoto / Profimedia
Impactul asteroidului care a dus la dispariția dinozaurilor și a trei sferturi din toate formele de viață de pe Pământ în urmă cu 66 de milioane de ani este cunoscut de majoritatea oamenilor. Dar aceasta a fost doar una din cele cinci extincții în masă ale planetei de la apariția vieții în urmă cu 3,5 miliarde de ani și n-a fost cel mai grav, scrie CNN.

Oamenii de știință cred acum că au identificat o nouă extincție în masă în înregistrările fosile și este una care le-a permis dinozaurilor să domine Pământul timp de 200 de milioane de ani. Evenimentul a avut loc în urmă cu 232-234 milioane de ani și a fost numit Episodul Carnian Pluvial.

„Până acum paleontologii au identificat cinci 'mari' extincții în masă în ultimii 500 de milioane de ani de istorie a vieții”, afirmă Jacopo Dal Corso, un geolog la Facultatea de Geoștiințe a Universității Wuhan și co-autor al studiului.

„Fiecare din acestea a avut un efect profund asupra evoluției Pământului și a vieții. Am identificat un alt eveniment de extincție în masă care a avut un rol major în resetarea vieții pe pământ și în oceane, acesta marcând originea ecosistemelor moderne”, adaugă Dal Corso.

Potrivit cercetătorilor cauza extincției a constituit-o cel mai probabil o serie de erupții vulcanice masive în ceea ce este în prezent vestul Canadei, cantități uriașe de bazalt vulcanic erupând și formând ulterior majoritatea coastei de vest a Americii de Nord.

„Aceste erupții au fost atât de uriașe încât au pompat cantități vaste de gaze de seră ca dioxidul de carbon cauzând o creștere abruptă a încălzirii planetei”, afirmă Dal Corso, schimbările climatice cauzând o pierdere majoră a biodiversității în oceane și pe pământ.

Imediat după extincție noi grupuri au umplut nișele ecologice, formând ecosisteme similare cu cele moderne. Schimbările în climă au încurajat răspândirea plantelor și expansiunea pădurilor conifere - copacii mereu verzi cu care suntem atât de familiari astăzi.

Însă nu doar dinozaurii au avut de beneficiat. Multe grupuri de plante și animale moderne au apărut la momentul respectiv, printre acestea numărându-se primele broaște țestoase, sopârle, crocodili și primele mamifere. Episodul Carnian Pluvial a afectat și viața din oceane, provocând dispariția a 33% din viața marină, potrivit studiului publicat în revista Scientific Advances.

Episodul a marcat apariția tipurilor de corali pe care îi vedem astăzi, precum și a numeroase grupuri de plancton modern, sugerând schimbări profunde în compoziția oceanelor după extincția în masă.

Încălzirea climei a fost asociată cu o creștere a precipitaților, un episod de umiditate crescută care a durat în jur de un milion de ani fiind descoperit de cercetători încă din anii 1980. Însă „condițiile aride subite după episodul umed le-au acordat dinozaurilor șansa lor”, afirmă Mike Benton, profesor de paleontologia vertebratelor la Universitatea Briston din Regatul Unit și un alt co-autor al studiului.

„Știm că dinozaurii au apărut cu circa 20 de milioane de ani înainte de acest eveniment dar au rămas destul de rari și nesemnificativi până la Episodul Carnian Pluvial”, afirmă Benton.

Alfio Alessandro Chiarenza, un paleontolog și cercetător la University College din Londra susține însă că deși studiul evidențiază multe schimbări importante prin care viața de pe Pământ a trecut în perioada de timp respectivă el este „precaut în a defini aceasta drept o extincție în masă”, precizând că „informațiile noastre despre evoluția biodiversității în timp și spațiu sunt adesea deficitare dată fiind lipsa de uniformitate a înregistrărilor fosile”.

„Fosile ar putea fi 'ascunse' în roci pe care nu le-am investigat încă sau care pur și simplu nu s-au păstrat până în ziua de azi”, a adăugat acesta.

Oamenii de știință cataloghează de regulă o extincție în masă ca fiind dispariția a cel puțin 50% din toate speciile existente pe planetă. Cea mai severă extincție în masă a avut loc în urmă cu 250 de milioane de ani, producând dispariția a 95% din toate speciile, fiind cauzată cel mai probabil de o serie de erupții vulcanice masive din Siberia.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7500 vizualizari

 • -25 (31 voturi)    
  Da, clar (Joi, 17 septembrie 2020, 14:00)

  xolv [utilizator]

  dioxidul de carbon a omorat dinozaurii. Impachetati frumos incalzirea globala!!
  • +8 (10 voturi)    
   poftim cultura (Joi, 17 septembrie 2020, 16:30)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Nici nu stie sa citeasca dar el isi da cu parerea despre incalzirea globala.

   Este un eveniment "care le-a permis dinozaurilor să domine Pământul"
 • -11 (23 voturi)    
  O descriere poetică (Joi, 17 septembrie 2020, 14:07)

  BEDE [utilizator]

  Toate aşteaptă de la Tine, ca să le dai hrana la timp.
  Tu le dai, ele adună; Tu Îţi deschizi mâna, ele se satură de bunătăţi.
  Îţi ascunzi faţa, ele se tulbură; le iei suflarea, ele mor şi se întorc în ţărâna lor.
  Trimiţi Duhul Tăue: ele sunt create şi înnoieşti faţa pământului.

  Nu-i așa că este o descriere poetică a acestor extincții și a aparițiilor de noi specii? Este din Psalmul 104. Nimeni pe vremea aceea nu a putut observa nimic de acel gen (după cum în ultimii vreo 4000 de ani nici un om nu a putut observa asemenea fenomene), necum să fi avut cunoștințe științifice. Nu este oare acesta un indiciu că Biblia a fost scrisă prin revelații din partea lui Dumnezeu?
  • +7 (11 voturi)    
   ... (Joi, 17 septembrie 2020, 15:19)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Nu inteleg de unde nevoia asta de a-i convinge pe altii...
   • +2 (2 voturi)    
    Nevoia... (Vineri, 18 septembrie 2020, 7:46)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

    Nu este "ofertă ân limita stocului", ci ofertă nelimitată a harului lui Dumnezeu pentru toți oamenii păcătoși, ca oricien crede în Domnul Isus să aibă viața eternă. Adică, chiar dacă moare, ca urmare a păcatului pe care l-a moștenit de la Adam, credinciosul să învieze și să fie în eternitate alături de Isus. Și nu se cere nici să facă vreun om eforturi deosebite sau să dea ceva. Aceasta este: să creadă că Dumnezeu îi oferă viața eternă deși el, prin firea pe care a moștenit-o, nu este demne de aceasta și orice ar face tot nu și-ar putea câștiga grepturi înaintea lui Dumnezeu.
     #showComment
  • +13 (17 voturi)    
   No way in Hell!!! (Joi, 17 septembrie 2020, 15:23)

   VasilePopescu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Aștept psalmul specific
   cu dinozauri.
   Conform cronologiei Bibliei Pământul exista doar de vreo 6-15k ani, aici se vorbește de lucruri de acum cateva zeci/sute de milioane de ani...lasa-o așa că macane tare.
   • +1 (1 vot)    
    Interpretări (Vineri, 18 septembrie 2020, 9:00)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui VasilePopescu

    Practic Biblia nu dă o cronologie așa cum este în alte istorii.
    Despre vârsta pămânutlui nu se sune nimic, decât "la început Dumnezeu a creat cerurile și pământul", fără a specifica cu câți ani înaine de Adam sau de mai știu eu ce eveniment.
    O obiecție pe care unii ar numi-o supremă ese cea că în Geneza 1 scrie despre soare și lună și stele după ce scpune despre pământ. Dar, ân Iov, capitolul 38 scrie: "Unde erai tu când am întemeiat pământul? Spune, dacă ai pricepere!
    Cine i-a hotărât măsurile dacă ştii? Sau cine a întins sfoara peste el?
    Pe ce au fost aşezate temeliile lui? Sau cine i-a pus piatra unghiulară, când stelele dimineţii cântau împreunăg şi toţi fiii lui Dumnezeu strigau de bucurie?"
    Deci iată că existau stele atunci când a fost creat pământul, iar "fiii lui Dumnezeu" din Iov sunt îngeri, despre care Biblia nu spune nici când au fost creați, nici cum.
    Adică: capitolul 1 din Geneza nu spune despre crearea universului, mai ales nu spune cum - cum este domeniul științei - ci spune despre amenajarea pământului în șase zile, care șase zile trebuie că au fost după un eveniment de extincție. Biblia nu este o carte de știință, dar afirmațiile ei nu pot fi dovedite științific a fi false. Doar interpretările pe care le dau unii la anumite afirmații din Biblie se pot dovedi a fi false, acele interpretări fiind făcute prin completarea de către om a ceea ce Biblia nu spune explicit pentru ca omul să-și facă o imagine completă. Dar acea imagine pe care și-o face omul poate fi greșită, după cum s-a văzut în atâtea rânduri. Biblia revelează ceva din planurile lui Dumnezeu i, mai ales, cum se poate apropia omul de El.
 • +4 (8 voturi)    
  Suntem mici (Joi, 17 septembrie 2020, 16:13)

  Pupaza_din_Tei [utilizator]

  Am aparut pe planeta asta acum cca 100.000 de ani intr-o perioada de acalmie geologica. Stramosii nostri au traversat intr-adevar o glaciatiune, dar nu se compara cu eruptiile masive care au schimbat suprafata pamantului acum sute de milioane de ani. Daca erupe de exemplu vulcanul de sub Yellowstone, ne prinde complet nepregatiti.
  • +4 (4 voturi)    
   Nepregatiti? (Joi, 17 septembrie 2020, 17:12)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Pupaza_din_Tei

   Nu cred ca putem fi pregatiti pentru asa ceva. Desi daca se va intampla vreodata, vor aparea semne cu cativa ani inainte. Timp suficient sa ne platim intretinerea si toate facturile.
   • 0 (0 voturi)    
    Yellowstone (Miercuri, 23 septembrie 2020, 19:22)

    Pupaza_din_Tei [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Ce se intampla daca un super-vulcan erupe? Pe langa distrugeri masive in zona adiacenta (posibil sute de mii de km2) datorita lavei si cenusei, se arunca in atmosfera inalta particule care vor ecrana lumina soarelui timp de cativa ani. Clima se va raci sensibil. Va fi afectata puternic agricultura.
    Deci pe termen scurt/imediat, mii sau milioane de morti. Pe termen mediu, scaderea resurselor nutritive, deci foamete.

    Specia umana va supravietui, dar discrepantele deja existente intre cei bogati si cei saraci se vor mari. Multi vor muri de foame sau vor trai la limita saraciei.

    Tehnologia ne va ajuta. Putem obtine hrana din orice. Dar diverse lanturi trofice ar putea fi afectate, sau chiar disparea. Ar putea fi nevoie sa reorganizam complet diverse segmente economice.

    Ce spun eu sunt speculatii. In comentariul original am spus "ne prinde nepregatiti" pentru ca nu stim exact cum sa reactionam, nu stim exact ce presupune eruptia unui supervulcan deoarece ca specie nu am mai traversat un asemenea moment.
  • +2 (2 voturi)    
   Ne prinde nepregătiți. (Joi, 17 septembrie 2020, 18:05)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Pupaza_din_Tei

   Ai vreo propunere?Crezi că putem face ceva,să putem spune că vom fi pregătiți?Înafară de a părăsi temporar Pământul?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by