O racheta ruseasca Soyuz, cu un echipaj format dintr-un astronaut rus, unul japonez si unul american, a fost lansata cu succes duminica indreptandu-se catre Statia Spatiala Internationala (SSI), pentru o misiune de 4 luni, relateaza Reuters. Capsula Soyuz a ajuns deja pe orbita.

Lansarea rachetei SoyuzFoto: Reuters

Cosmonautul veteran rus Iuri Malenchenko, astronautul NASA Sunita Williams si astronautul japonez Akihiko Hoshide au fost lansati in spatiu la bordul rachetei Soyuz TMA-05M de pe cosmodromul de la Baikonur, din Kazahstan, la ora 02:40 UTI (05:40 ora Romaniei).

Potrivit programului, capula Soyuz va ajunge la SSI in primele ore ale zilei de marti. Pe Statia Spatiala Internationala, un complex de cercetare in valoare de 100 miliarde dolari pe orbita Pamantului, sunt la ora actuala inginerul de zbor NASA Joseph Acaba si cosmonautii rusi Ghenadi Padalka si Serghei Revin.

"Soyuz a avut o calatorie foarte buna in spatiu," a declarat un purtator de cuvant al NASA in timpul transmisiunii in direct pe canalul de televiziune al agentiei.

Dupa ce NASA si-a incheiat programul spatial in 2011, Statele Unite sunt dependente de Rusia pentru a transporta astronauti pe SSI. In prezent, NASA plateste Rusiei in jur de 63 milioane de dolari pentru fiecare astronaunt american transportat la bordul unei capsule Soyuz.

Moscova spera intr-o misiune incununata de succes care sa contribuie la restabilirea increderii in programul sau de spatiu, dupa o serie de lansari ratate si de incidente inregistrate anul trecut, printre care esecul sondei Phobos-Grunt, conceputa sa aduca probe de sol de pe satelitul Phobos al planetei Marte, care a ramas blocata pe orbita Pamantului prabusindu-se apoi in Oceanul Pacific.

Lansarea anterioara a unei capsule Soyuz, programate pe data de 15 mai, a fost intarziata cu mai mult de o luna, pentru a permite constructorului RKK Energia, detinut partial de statul rus, sa pregateasca o noua capsula de lansare, dupa ce capsula echipajului a fost deteriorata in timpul probelor de presiune.

Lansarea de duminica nu a inregistrat insa probleme ori intarzieri. "Cea mai tensionata parte, partea cea mai dificila (de lansare - n.r.) a fost implementata cu succes", a declarat Vladimir Popovkin, seful Agentiei Spatiale ruse Roscosmos.

"Tocmai am vorbit cu echipajul. Se simt excelent", a declarat Popovkin, prezent pe cosmodromul de la Baikonur, citat de agentiile ruse de stiri. "Nu am nici o indoiala ca totul va merge conform planului", a adaugat seful Roscosmos.

Iuri Malenchenko, un cosmonaut in varsta de 50 de ani, se afla la a cincea calatoriei in spatiu, a slabit centura care il tinea fixat in scaun, la aproximativ 20 de minute de la decolare. Intrebat de turnul de Control al Misiunii cum se simte echipajul, Malenchenko a raspuns: "Bine".O papusa oferita cosmonautului rus de catre fiica a putiut fi observata atarnand de tavanul cabinei.

Williams si Hoshide sunt la al doilea spatiu si la primul lor la bordul unei nave spatiale Soyuz. Cei trei urmeaza sa revina pe Pamant la mijlocul lunii noiembrie.

Echipajul anterior a revenit de pe ISS la 1 iulie. In timpul misiunii de sase luni pe orbita, cosmonautul Oleg Kononenko, astronautul NASA Don Pettit si astronautul Agentiei Spatiale Europene Kuipers Andre au ajutat la amararea primei nave spatiale private Dragon X.

La sfarsitul lunii mai, echipaj a lansat cargoul Dragon SpaceX, o capsula fara pilot aflata la zborul de test. Misiunea capsulei de marfa este primul zbor privat care ajunge la statia ISS, un proiect comun realizat de 15 natiuni.

Lansarea de duminica a avut loc la mai putin de trei saptamani dupa ce capsula chineza Shenzhou 9 a revenit pe Pamant. Desi China se afla mult in urma Statelor Unite si a Rusiei, misiunea navei Shenzhou 9 a reprezentat a patra misiune spatial a Chinei din 2003 si are loc in contextul in care SUA si-a anulat programul de lansari pe fondul constrangerilor bugetare si a schimbarii prioritatilor.

  • Esecurile programului spatial rus

Trei sateliti de navigatie Glonass, lansati in decembrie 2010, s-au abatut de la cursul stabilit si s-au prabusit in Oceanul Pacific, costand Moscova 160 de milioane de dolari si dand inapoi programul ce avea ca obiectiv sa creeze un rival pentru GPS-ul american.

In august 2011, naveta cargo ruseasca Pogress M12-M, care transporta alimente si combustibil catre Statia Spatiala Internationala, a ars in atmosfera la scurt timp dupa lansare. Cu putin timp inainte, Rusia pierduse un satelit de telecomunicatii puternic, lansat de la cosmodromul Baïkonur din Kazahstan de o racheta Proton. Dispozitivul a fost gasit pe o orbita gresita.

La inceputul lunii noiembrie 2011, sonda Phobos-Grunt, conceputa sa aduca probe de sol de pe satelitul Phobos al planetei Marte, a ramas blocata pe orbita Pamantului. Sonda ruseasca fusese lansata pe 8 noiembrie de o racheta Zenit, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Phobos-Grunt este prima incercare a Rusiei de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific.

La sfarsitul lunii noiembrie 2011, presedintele rus de la acea vreme Dmitri Medvedev a adus in discutie posibilitatea ca persoanele responsabile pentru esecurile recente ale programului spatial al Rusiei sa fie pedepsite financiar, sau chiar disciplinar ori penal. Potrivit presedintelui rus, lansarile nereusite au facut de rusine Rusia.

In decembrie 2011, un satelit militar rus de comunicatii s-a prabusit in Siberia, la cateva momente dupa lansare. Satelitul de tipul Meridian fusese lansat la bordul unei rachete purtatoare Soyuz-2, de la cosmodromul Plesetsk aflat in Arkhangelsk, in nordul Rusiei. "Informatii initiale sugereaza ca Soyuz-2 a suferit o defectiune in timpul celei de-a treia etape, iar satelitul s-a prabusit in Siberia", a declarat atunci o sursa pentru RIA Novosti.