Un satelit militar rus de comunicatii s-a prabusit vineri in Siberia, la cateva momente dupa lansare, transmite FoxNews, citand un material al agentiei Interfax. Incidentul marcheaza un nou esec al programului spatial al Rusiei, care s-a confruntat in ultimul an cu cateva probleme majore.

Satelitul de tipul Meridian a fost lansat la bordul unei rachete purtatoare Soyuz-2, de la cosmodromul Plesetsk aflat in Arkhangelsk, in nordul Rusiei.

"Informatii initiale sugereaza ca Soyuz-2 a suferit o defectiune in timpul celei de-a treia etape, iar satelitul s-a prabusit in Siberia", a declarat o sursa pentru RIA Novosti.

Satelitul urma sa ofere comunicatii intre vapoare, avioane si statiile aflate la sol. Satelitul nu a reusit sa ajunga pe orbita si s-a prabusit in Siberia.

FoxNews precizeaza ca incidentul marcheaza un nou esec al programului spatial al Rusiei, care s-a confruntat in ultimul an cu cateva probleme majore.

Trei sateliti de navigatie Glonass, lansati in decembrie 2010, s-au abatut de la cursul stabilit si s-au prabusit in Oceanul Pacific, costand Moscova 160 de milioane de dolari si dand inapoi programul ce avea ca obiectiv sa creeze un rival pentru GPS-ul american.

In august, naveta cargo ruseasca Pogress M12-M, care transporta alimente si combustibil catre Statia Spatiala Internationala, a ars in atmosfera la scurt timp dupa lansare. Cu putin timp inainte, Rusia pierduse un satelit de telecomunicatii puternic, lansat de la cosmodromul Baïkonur din Kazahstan de o racheta Proton. Dispozitivul a fost gasit pe o orbita gresita.

La inceputul lunii noiembrie, sonda Phobos-Grunt, conceputa sa aduca probe de sol de pe satelitul Phobos al planetei Marte, a ramas blocata pe orbita Pamantului. Sonda ruseasca fusese lansata pe 8 noiembrie de o racheta Zenit, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Phobos-Grunt este prima incercare a Rusiei de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific. Contactul cu sonda Phobos-Grunt a fost restabilit miercuri, 23 noiembrie. Sonda urmeaza sa cada pe Pamant in ianuarie.

La sfarsitul lunii noiembrie, presedintele rus Dmitri Medvedev a adus in discutie posibilitatea ca persoanele responsabile pentru esecurile recente ale programului spatial al Rusiei sa fie pedepsite financiar, sau chiar disciplinar ori penal. Potrivit presedintelui rus, lansarile nereusite au facut de rusine Rusia.