ARHEOLOGIE
descoperire pictura Borneo
Foto: Captura BBC

VIDEO Cea mai veche pictura cu un animal a fost descoperită într-o peșteră de pe insula Borneo

de Cristina Filip HotNews.ro
Joi, 8 Nov 2018 Science - Arheologie
Lucrarea de artă, care are o vechime de cel puțin 40.000 de ani, este considerată a fi cel mai vechi exemplu de pictura figurativă - în care sunt descrise obiecte reale, mai degrabă, decât forme abstracte, scrie BBC.
Epava in Marea Neagra
Foto: Captura YouTube

​VIDEO Cea mai veche epavă intactă din lume a fost descoperită în largul coastelor Bulgariei și datează de acum 2.400 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 23 Oct 2018 Science - Arheologie
Arheologii au găsit în Marea Neagră, la 80 km de coasta bulgară, cea mai veche epavă intactă, datarea cu carbon arătând că este o navă greacă de acum 24 de secole. Descoperirea a fost realizată în cadrul proiectului Black Sea Maritime Archaeological Project care, folosind roboți telecomandați, au făcut o cartare amănunțită a fundului mării. Nu sunt planuri de a scoate epava la suprafața, dat fiind că se află la 2 km în adâncuri, iar procedeul ar costa imens și ar putea distruge nava.
Coridorul din Movila Documaci
Foto: Valeriu Sirbu

​VIDEO, FOTO Un rege al geților sau un general macedonean? - Povestea uimitoare a unui mormânt ridicat acum 2.300 de ani în sudul Dobrogei

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 20 Oct 2018 Science - Arheologie
La 1 km de Mangalia se găsește unul dintre cele mai uimitoare situri arheologice din țară, dar și unul dintre cele mai puțin cunoscute. Acum 2.300 de ani s-a ridicat la Kallatis un mormânt de mari dimensiuni pentru un conducător al regiunii sau chiar pentru un rege și s-a construit deasupra o movilă artificială. De atunci, mormântul din movila denumită Documaci a fost prădat de căutătorii de comori, folosit pe post de locuință acum mai bine de un mileniu și jumătate, dar și pe post de groapă de gunoi până acum doi ani. De la început de 2017 o echipă de arheologi cercetează mormântul în detaliu și lucrează la un plan de salvare pentru locul în care o parte din fresca de acum 23 de secole este încă vizibilă, în ciuda trecutului complicat.
Locuri propuse pentru investigare
Foto: MNIR

Parteneriat româno -  american pentru găsirea locurilor exacte din România în care se presupune că s-au prăbușit șase aeronave în al Doilea Război Mondial

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 11 Oct 2018 Science - Arheologie
Muzeul Național de Istorie a României a semnat în luna august un parteneriat cu Agenția de Evidență Prizonieri de Război / Dispăruți în Misiune, din cadrul Departamentului de Apărare a Guvernului Statelor Unite ale Americii, în vederea colaborării privind efectuarea unor activități de investigare arheologică pentru a determina locurile exacte din România în care se presupune că s-au prăbușit șase aeronave militare aparținând Armatei Americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Hart Delta Nilului
Foto: Wikipedia

Egipt: Arheologii susțin că au descoperit dovezi ale existenței unei așezări în Delta Nilului. Aceasta ar data din 5 000 î.er.

de Anda Zahiu HotNews.ro
Luni, 3 Sept 2018 Science - Arheologie

Egiptul susține că o echipă de arheologi a descoperit una dintre cele mai vechi așezări umane din Delta Nilului. Situl din neolotic ar exista dinaintea celebrelor piramide egiptene, transmite Global News.

Cetatea de la Arad mai mare decat Troia
Foto: Facebook

Cetate de trei ori mai mare decât Troia, descoperită la Arad / Cercetătorii spun despre cetate că ar fi fost o capitală a Europei

de N.O. HotNews.ro
Duminică, 5 Aug 2018 Science - Arheologie
Arheologii au descoperit la Arad o cetate care ar fi de trei ori mai mare decât Troia și se întinde pe aproape 90 hectare. Cetatea ar fi fost ridicată în urmă cu aproximativ 3.400 de ani, în epoca bronzului, relatează Aradon.ro. Cetatea ar fi avut un palat uriaș.
Situl arheologic de la Radovanu
Foto: Alexandru Morintz

Dacii și câinii: ce nu s-a scris în cărțile de istorie. Subiectul despre care comuniștii nu voiau să se vorbească niciodată

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 21 Iul 2018 Science - Arheologie
Pare incredibil că în câteva țări asiatice ori africane oamenii consumă în prezent carne de câine, însă acum două milenii acest animal era consumat și de geto-daci și de alte popoare europene, arată cele mai recente descoperiri arheologice. Mult timp subiectul a fost tabu în breasla arheologilor și simpla idee că ar fi putut fi consumat cel mai bun prieten al omului părea incredibilă. În ultimii ani lucrurile s-au schimbat și în articol puteți citi despre cât de diferit era văzut câinele de oamenii care au trăit acum 2.000 de ani în aceste locuri. Tot în articol puteți citi despre alimentația dacilor, dar și despre relația lor specială cu un alt animal: calul.
sarcofag descoperit in Egipt
Foto: Captura YouTube

VIDEO Egipt: Misteriosul sarcofag uriaș găsit în Alexandria, despre care se spera să aparțină lui Macedon, a fost deschis. Au fost găsite trei mumii

de N.O. HotNews.ro
Vineri, 20 Iul 2018 Science - Arheologie
Arheologii egipteni au descoperit trei mumii descompuse la deschiderea unui sarcofag de 30 de tone din granit, despre care se crede că datează din timpul dinastiei Ptolemeice, găsit intact recent în timpul unor lucrări de construcție din Alexandria, relatează The Guardian.
Sit-ul Shubayqa
Foto: PNAS

Cum se prepara pâinea acum 14.000 de ani - Descoperiri din Iordania scot la iveală rețeta unei ”lipii preistorice” din plante sălbatice și rădăcini măcinate

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 17 Iul 2018 Science - Arheologie
Vânătorii-culegători preparau un fel de pâine încă de acum 14.000 de ani, cu câteva milenii înaintea apariției agriculturii, arată descoperiri făcute într-un sit iordanian. Cea mai veche dovadă a existenței pâinii arată că oamenii de acum 14 milenii făceau eforturi uriașe pentru a o produce, dat fiind că nu aveau unelte sofisticate și nici nu cultivau cereale.
fosila mastodontului din Pirinei
Foto: Captura Twitter

O descoperire semnificativă, ținută la secret ani de zile de un fermier francez de teamă ca pământul său să nu devină atracție pentru paleontologi

de N.O. HotNews.ro
Duminică, 15 Iul 2018 Science - Arheologie
Un fermier francez a găsit întâmplător, în 2014, o fosilă pe terenul său, dar de teamă să nu îi fie stricat pământul de excavările paleontologilor a ascuns resturile, pentru ca recent să contacteze Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse și să iasă la iveală că descoperise de fapt craniul unui mastodont din Pirinei, relatează IFLScience.
vestigiile unui templu aztec
Foto: Captura Twitter

Cutremurul din Mexic din 2017 a dezvăluit un templu aztec amplasat în interiorul unei piramide

de N.O. HotNews.ro
Joi, 12 Iul 2018 Science - Arheologie
Cutremurul care a devastat Mexicul pe 19 septembrie anul trecut a dus la descoperirea vestigiilor unui templu dedicat zeului Tlaloc, zeul ploii la azteci, în interiorul piramidei Teopanzolco, relatează AFP.
Balena in Atlanticul de Nord
Foto: dfo-mpo.gc.ca

Romanii au vânat masiv balene în Mediterana, arată un studiu bazat pe descoperiri făcute în zona Gibraltarului

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 12 Iul 2018 Science - Arheologie
Romanii vânau balene în Marea Mediterană și aveau uriașe ”fabrici” unde le procesau, susțin arheologii care au descoperit oase de balenă vechi de două milenii în sit-uri din zona strâmtorii Gibraltar. Nu se știe cât de multe au vânat, dar o teorie ar fi că au capturat și omorât atât de multe, încât balenele au dispărut aproape de tot din Mediterană. The Guardian citează și experți care spun că, probabil carnea de balenă nu era foarte des prezentă pe mesele romanilor, fiindcă s-au găsit puține mențiuni scrise.
Cele doua care miniaturale de lut
Foto: Hotnews

Jucării, vase sau obiecte dintr-un ritual? - Carul mic și cel mare își păstrează misterele, la peste trei milenii de când au fost create

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 7 Iul 2018 Science - Arheologie
Acum 60 de ani în Ardeal au fost găsite două care miniaturale foarte vechi din lut, unul de peste 3.000 de ani, iar altul cu un mileniu mai vechi. Marea întrebare este la ce au folosit aceste care din Epoca Bronzului ce au multe în comun, deși au fost descoperite la 400 km distanță. Se presupune că primele vehicule cu roți au apărut acum 6.000 de ani în Mesopotamia, dar alte teorii spun că ar fi apărut în mod independent în mai multe regiuni, inclusiv în Europa de Est.
Resturi menajere alimentare ale populatiilor preistorice
Foto: Adrian Balasescu

FOTO Cum a schimbat lumea prima criză alimentară. Ce mâncau oamenii care au trăit acum peste 6.000 de ani pe teritoriul României de azi. „Frigiderul lor era natura”

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 30 Iun 2018 Science - Arheologie
Deși pare greu de crezut, alimentația oamenilor de acum 6.000 de ani era neașteptat de diversă și risipa era probabil redusă la minim. Fie că vânau cerbi și mistreți sau cultivau grâu, oamenii de acum multe milenii nu prea făceau stocuri, foloseau ce le oferea în acel anotimp mediul și găseau soluții ingenioase pentru a compensa lipsa unor unelte sofisticate. Intră în articol pentru a citi ce mâncau oamenii acestor locuri în vremea când cele mai mari așezări aveau câteva sute de oameni și rar cineva ajungea la vârsta de 60 de ani.
Text Rongorongo
Foto: Wikipedia

​VIDEO: Rongorongo - cea mai mare enigmă a Insulei Paștelui

de Cosmin Orasanu HotNews.ro
Luni, 11 Iun 2018 Science - Arheologie
Sistemul de scriere Rongorongo este cea mai mare enigmă a Insulei Paștelui. Nu există date certe cu privire la perioada sau la modul în care a fost inventat, și există doar 12 texte cunoscute în lume, dintre care niciuna nu se mai află pe insulă, scrie BBC.
zona Cheilor Yangtze
Foto: Wikipedia

Cele mai vechi "urme" fosilizate au fost găsite în China

de Cosmin Orasanu HotNews.ro
Vineri, 8 Iun 2018 Science - Arheologie
Cele mai vechi "urme" gasite de om au fost lasate de un animal si au fost descoperite în sudul Chinei. Identitatea creaturii care a făcut urmele vechi de 546 de milioane de ani este încă necunoscută, dar provin din perioada în care se crede că cele mai timpurii animale au evoluat, scrie BBC.
Statui Insula Pastelui
Foto: Google

Misterul pălăriilor statuilor de pe Insula Paștelui a fost elucidat

de Cosmin Orasanu HotNews.ro
Marţi, 5 Iun 2018 Science - Arheologie
O echipă de cercetători ce include experți de la Universitatea Binghamton, parte a Universității de Stat din New York, au descoperit modalitatea prin care locuitorii Insulei Paștelui, sau Rapa Nui, au reușit să așeze pietre de dimensiuni considerabile deasupra celebrelor statui. Oamenii de știință au constatat că locuitorii insulei au utilizat o tehnică ce folosește frânghii și o rampă, scrie Fox News.
In mormantul lui Tutankhamon
Foto: Wikimedia Commons

Camera secretă din mormântul faraonului Tutankhamon nu există, potrivit noilor cercetări

de A.L. HotNews.ro
Luni, 7 Mai 2018 Science - Arheologie
Autoritățile egiptene au încheiat căutările camerei secrete din mormântul lui Tutankhamon, concluzionând că aceasta nu există, relatează BBC.
Expozitia despre Sttefan cel Mare este deschisa pana pe 28 iulie
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

​FOTOGALERIE Cum era viața în Moldova, pe vremea lui Ștefan cel Mare. Despre străchini, arme, țesături și cahle, într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie

de Vlad Barză HotNews.ro
Luni, 30 Apr 2018 Science - Arheologie
Acum cinci secole, Moldova avea sub 400.000 de locuitori și țara a trebuit să facă multe jonglerii diplomatice, dar și compromisuri, pentru a face față celor trei mari puteri din regiune. Deși puțini dintre anii de domnie ai lui Ștefan cel Mare au fost fără războaie sau invazii, erau prezente obiectele prețioase și s-a simțit și influența Renașterii în micul principat. În Moldova de acum jumătate de mileniu se găseau sobe monumentale, monede din argint de bună calitate, străchini și diverse vase superbe, dar și obiecte bisericești extrem de valoroase. În articol puteți citi despre ele și despre expoziția care le reunește.
Sacrificiu in masa cu victime copii
Foto: Captura YouTube

Probabil cel mai mare sacrificiu în masă cu victime copii: Rămășițele a peste 140 de copii au fost găsite în Peru

de N.O. HotNews.ro
Sâmbătă, 28 Apr 2018 Science - Arheologie
Arheologii au descoperit, în apropiere de Trujillo, Peru, rămășițele a peste 140 de copii, ceea ce ar putea constitui cel mai mare sacrificiu în masă de copii din istorie, relatează BBC.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Așa arată un șofer ca la carte
Un magnat rus, cu un Mercedes ultimul răcnet, este oprit în trafic de un polițist.În spatele lui, mai opresc o ambulanță și o mașină de pompieri.Polițistul întreabă, consternat...
​Bancul zilei: Informații exacte
Un turist în vacanţă îl întereabă pe un localnic dacă sunt crocodili în apă. Acesta îi răspunde ca nu. Turistul începe să înoate şi observă nişte pete întunecate în apă, la căţiva metri de el. Se întoarce spre localnic...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version