ARHEOLOGIE
Pandantivul de acum 41 de milenii
Foto: Antonino Vazzana, BONES Lab

Povestea unui pandantiv din fildeș de mamut creat acum 41.000 de ani în zona Poloniei de azi

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 26 Nov 2021 Science - Arheologie
Peștera Stajnia din regiunea poloneză Czestochowa a uimit comunitatea arheologică prin descoperirile făcute între 2008 și 2010 când au fost găsiți, printre altele, trei molari de om de Neanderthal. În 2010 a fost descoperit un pandantiv din fildeș de mamut care a fost recent analizat și au ieșit la iveală mai multe detalii surprinzătoare.
Pumnal roman de acum 2.000 de ani
Foto: Ledio Konxholli

Ce spune un pumnal de acum 2.000 de ani despre anii în care romanii s-au bătut cu ”barbarii” din Alpi

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 17 Nov 2021 Science - Arheologie
​Un student cu un detector de metale a făcut o descoperire rară în 2019, pe un mic deal din regiunea Graubünden, din Elveția. În zonă deja fuseseră făcute o mulțime de descoperiri arheologice în 2003 și se credea că nimic interesant nu mai poate fi găsit. Lucas Schmid a găsit însă un pumnal care a aparținut unui soldat roman care a participat acum peste două milenii la luptele cu o confederație de triburi din Alpi, popoare denumite de romani ”Raeti”.
Supersaurus-bucati din schelet
Foto: Captura

Supersaurus ar putea fi cel mai lung dinozaur care a trăit vreodată

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 16 Nov 2021 Science - Arheologie
Medalia de aur pentru cel mai lung dinozaur din lume i-ar putea reveni lui Supersaurus, acum că oamenii de știință au remediat o confuzie asupra unor fosile și au analizat noi oase excavate din locul final de odihnă al dinozaurului cu gât lung, potrivit Live Science.
cea mai veche piesa de bijuterie colorată artificial
Foto: Okinawa Prefectural Museum & Art Museum

Cea mai veche piesă de bijuterie colorată artificial, expusă la Muzeul Okinawa

de Redactia HotNews.ro
Duminică, 31 Oct 2021 Science - Arheologie
Descoperirea în Japonia a celei mai vechi piese de bijuterie colorată artificial, o mărgea, a fost anunţată săptămâna trecută, iar aceasta este expusă la Okinawa Prefectural Museum & Art Museum din Naha, potrivit artnews.com.
Catal Huyuk, o asezare de acum 9.000 de ani
Foto: Ekinyalgin, Dreamstime.com

Cum era viața într-o așezare de acum 9.000 de ani - Un loc cu sute de case, dar fără străzi sau ferestre și cu morții îngropați sub podea

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 30 Oct 2021 Science - Arheologie
Unul dintre cele mai uimitoare locuri din lume se află în Anatolia și se numește Catal Huyuk. Era una dintre așezările cele mai mari din lume acum 8.000 - 9.000 de ani, deși nu existau străzi și sute de case erau îngrămădite și ieșirea se făcea prin acoperiș. În articol puteți citi despre cum era viața în această uimitoare așezare, ce mâncau oamenii, ce preocupări spirituale aveau și ce obiceiuri pe care noi le-am considera morbide în ziua de azi.
Homo bodoensis
Foto: Ettore Mazza

Homo bodoensis – specia propusă de cercetători ca strămoș direct al oamenilor moderni

de I.B. HotNews.ro
Vineri, 29 Oct 2021 Science - Arheologie
O nouă specie propusă de cercetători, Homo bodoensis – care a trăit în urmă cu mai bine de jumătate de milion de ani în Africa – poate ajuta la dezlegarea modului în care descendența umană s-a mutat și a interacționat pe tot globul, scrie Live Science.
Calendarul mayas
Foto: flomper.com

Complexele Maya ascunse sugerează că faimosul calendar era folosit încă de acum 3.400 de ani

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 27 Oct 2021 Science - Arheologie
Oamenii antici din America Centrală s-ar putea să-și fi proiectat orașele în jurul unei forme timpurii a calendarului Maya, potrivit Live Science. Un nou studiu al centrelor de populație antice din vestul Guatemalei și sudul Mexicului dezvăluie 478 de complexe separate, dintre care multe par bazate pe un oraș prototip construit în jurul anului 1400 î.Hr.
Statui gigantice reprezentând capete de berbeci
Foto: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Statui gigantice reprezentând capete de berbeci, descoperite de-a lungul "Căii sfincşilor" din Luxor

de Redactia HotNews.ro
Joi, 21 Oct 2021 Science - Arheologie
Trei statui gigantice reprezentând capete de berbeci - dintre care cel puţin una avea şi o cobră deasupra - au fost descoperite la sud de celebrul templu al lui Amun din Karnak, conform unui anunţ al egiptologilor, conform Live Science.
Sabia cruciata descoperita in largul coastei israeliene
Foto: Captura YouTube

VIDEO O sabie cruciată spectaculoasă, cu o vechime de aproape un mileniu, a fost descoperită în largul coastei israeliene

de S.J. HotNews.ro
Marţi, 19 Oct 2021 Science - Arheologie
O sabie, despre care se crede că ar fi aparţinut unui cavaler cruciat acum 900 de ani, a fost găsită de un scafandru amator în nordul coastei Israelului, scriu BBC și News.ro.
Discul Nebra
Foto: Wikimedia Commons

Marea Britanie va împrumuta faimosul Disc ceresc de la Nebra asupra căruia planează suspiciuni că ar fi un fals

de S.J. HotNews.ro
Luni, 18 Oct 2021 Science - Arheologie
British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra, despre care se crede că este cea mai veche reprezentare a cerului descoperită până în prezent, informează BBC și Agerpres.
Intr-o mina din Hallstatt
Foto: Lev Tsimbler, Dreamstime.com

Minerii din Austria de acum 2.700 de ani consumau bere și brânză cu mucegai. Ce altceva mâncau

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 14 Oct 2021 Science - Arheologie
Minerii care lucrau acum 27 de secole în celebrul sit austriac Hallstatt erau mult mai sofisticați decât s-ar crede, fiindcă în dieta lor se găsea berea, dar și brânza cu mucegai, arată studiile bazate pe analiza excrementelor acelor oameni. Partea surprinzătoare este că locuitorii de acum peste două milenii erau suficient de avansați încât să folosească în mod intenționat fermentarea în prepararea brânzei, spune Frank Maixner, microbiolog la insitutul Eurac din Bolzano.
Tumul din Epoca Bronzului descoperit in Prahova
Foto: Facebook

Arheologii prahoveni au descoperit un nou tumul din Epoca Bronzului în care a fost înhumat un copil

de S.J. HotNews.ro
Marţi, 12 Oct 2021 Science - Arheologie
Un tumul datând de la începutul Epocii Bronzului în care era îngropat un copil a fost descoperit de arheologii prahoveni pe raza localităţii Târgşoru Nou, zeci de astfel de situri fiind cercetate în ultima perioadă în judeţ ca urmare a dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploieşti, relatează Agerpres.
Ilustratiile oglinzilor aztece in Codex Tepetlaoztoc
Foto: cambridge.org

Povestea oglinzii aztece cu care englezii de acum 400 de ani încercau să comunice cu spiritele

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 7 Oct 2021 Science - Arheologie
O oglindă din obsidian ce aparține British Museum a fost produsă de azteci, în zona Mexicului de azi, arată cele mai recente analize. Oglinda a fost folosită de unul dintre sfătuitorii reginei Elisabeta I în jurul anului 1600 în diverse ritualuri oculte pentru a intra în legătură cu spiritele sau cu îngerii. Obsidianul este o rocă vulcanică de culoare roșiatică sau negricioasă, asemănătoare la aspect cu sticla topită.
Vechea toaleta din ierusalim
Foto: Israel Antiquities Authority via Haaretz

La Ierusalim a fost descoperită o toaletă de acum 2.700 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 5 Oct 2021 Science - Arheologie
În ruinele unui palat din Epoca Fierului, la Ierusalim, a fost descoperită o toaletă de acum 27 de secole, dintr-o vreme în care toaletele erau un lux rezervat doar celor foarte bogați sau celebri. Latrina de acum aproape trei milenii avea suprafața de 1,5 X 2 metri și au fost descoperite și o serie de adâncituri unde se bănuiește că erau puse plante aromatice sau uleiuri, pentru ca mirosul să nu fie atât de puternic.
Cele mai vechi urme umane din America
Foto: National Park Service, USGS and Bournemouth University

Amprentele fosilizate din New Mexico sunt cele mai vechi „dovezi fără echivoc” ale existenței oamenilor din America

de I.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 25 Sept 2021 Science - Arheologie
Amprentele umane fosilizate găsite în New Mexico arată că oamenii au locuit în America în ultimul vârf al epocii glaciare - o descoperire pe care cercetătorii o sugerează ca o dovadă concludentă a migrației timpurii în Lumea Nouă, arată un nou studiu, citat de Live Science.
Vestigii muisca
Foto: Francisco Correa

​El Dorado? Vase ceramice cu smaralde au fost găsite într-un templu presupus a fi din miticul oraș de aur

de A.Th.C. HotNews.ro
Joi, 23 Sept 2021 Science - Arheologie
Arheologi din Columbia au găsit opt boluri ceramice cu figurine din metal și smaralde într-un templu și morminte adiacente. Vechiul popor Muisca (cunoscut și ca Chibcha), căruia i-au aparținut aceste „ofrendatarios” acum 600 de ani, era faimos pentru prelucrarea metalelor, iar măiestria lui ar fi inspirat legenda lui El Dorado – orașul de aur, scrie Live Science.
Tall el-Hammam si povestea Sodomei
Foto: YouTube

Asteroidul care a distrus un oraș antic poate să fi inspirat povestea biblică a Sodomei

de I.B. HotNews.ro
Joi, 23 Sept 2021 Science - Arheologie
În timp ce locuitorii unui vechi oraș din Orientul Mijlociu numit acum Tall el-Hammam își desfășurau activitatea zilnică într-o zi cu aproximativ 3.600 de ani în urmă, habar n-aveau că o rocă spațială nevăzută se îndrepta spre ei cu aproximativ 61.000 km / h. Strălucind prin atmosferă, stânca a explodat într-o minge de foc masivă la aproximativ 4 kilometri deasupra solului, potrivit Live Science.
Amprente fosilizate, Tibet
Foto: livescience.com

Cele mai vechi urme umane din Tibet: Amprentele de mână fosilizate a doi copii

de I.B. HotNews.ro
Luni, 20 Sept 2021 Science - Arheologie
Cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, copiii din epoca de gheață și-au băgat mâinile și picioarele în noroi lipicios, la mii de metri deasupra nivelului mării, pe Platoul Tibetan. Aceste urme, păstrate acum în calcar, oferă unele dintre cele mai vechi dovezi ale strămoșilor umani care locuiau în zonă și pot reprezenta cea mai veche artă de acest gen descoperită vreodată, scrie Live Science.
Otzi omul gheturilor, reconstructie
Foto: iceman.it

Se împlinesc 30 de ani de când a fost descoperit în Alpi Otzi, ”omul ghețurilor”. Ce știm despre cea mai cunoscută mumie europeană

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 16 Sept 2021 Science - Arheologie
​Pe 19 septembrie 1991 s-a făcut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimul secol: la granița italo-austriacă, în Alpi, doi turiști germani au găsit corpul perfect conservat al un om ce a trăit acum 5.200 de ani. De atunci Otzi, care se găsește în orașul italian Bolzano, a fost intens studiat cu aparatele cele mai moderne și se știu extrem de multe despre cum a trăit și despre cum a pierit.
Michelangelo
Foto: Metropolitan Museum of Art, New York

Gigantul artelor Michelangelo ar fi fost de fapt destul de scund

de Ionuț Baiaș HotNews.ro
Luni, 13 Sept 2021 Science - Arheologie
Ca artist, legendarul Michelangelo Buonarroti a lăsat în urmă o operă colosală. Dar în viața reală, pantofii marelui pictor nu erau deloc mari - și nici Michelangelo nu era. Analiza cercetătorilor este prima care a estimat caracteristicile fizice ale artistului pe baza măsurătorilor obiectelor personale, scrie Live Science.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Câteva motive suplimentare pentru vaccinare
Doi bețivi pe o bancă: - M-am vaccinat Gogule! - Eu nu!- Prostule....
Bancul zilei: Medicul ideal în viziunea soțului
Soțul vine de la un control medical și-i spune soției: -Draga mea, mi-a recomandat medicul striptease și sex oral...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by