Costumele de zbor futuriste purtate de Doug Hurley și Bob Behnken, cei doi astronauţi care vor zbura timp de 19 ore până la întâlnirea cu Staţia Spaţială Internaţională, aflată pe orbită, la aproximativ 400 km altitudine, arată total diferit faţa de costumele portocalii folosite la ultima lansare de la Kennedy Space Center din Florida, scrie BBC.
Căștile sunt imprimate 3D și mănușile sunt dintr-un material ce permite folosirea ecranului tactil.
Dar scopul lor principal rămâne același - să protejeze membrii echipajului de depresurizare, unde aerul se pierde din capsulă. De asemenea, se asigură că astronauții au suficient oxigen și să regleaze temperatura. O legătură de comunicații și alimentarea cu aer sunt făcute printr-un singur cablu „ombilical” în scaunul care „se conectează” la costum.

Aceste costume sunt concepute pentru a fi utilizate doar în interiorul capsulei SpaceX, cunoscute sub numele de Crew Dragon.
Gigantul aerospațial Boeing are, de asemenea, un contract cu Nasa pentru a transporta astronauții la stația spațială în nava sa spațială CST-100 Starliner. Compnia a creat şi un costum de presiune pentru a proteja astronauții în fazele cheie de lansare și reintrare.
Costumele Boeing Blue sunt cu aproximativ 40% mai ușoare decât generațiile anterioare de costume spațiale purtate de astronauții americani - și mai flexibile.
Contin o serie de straturi interne diferite pentru a mentine temperatura corporala a astronautilor scăzută. Costumul are, de asemenea, mănuși sensibile la ecranul tactil. Casca dintr-un material mai moale şi uşor, asemănătoare cu o glugă, are o vizieră largă din policarbonat pentru a oferi pasagerilor Starliner o vizibilitate periferică mai bună pe tot parcursul călătoriei lor către și din spațiu.

În octombrie 2019, Nasa a a prezentat această generaţie de costume pentru programul Artemis al agenției. În cadrul acestui proiect, Nasa încearcă să trimită astronauți pe Lună, până în 2024, folosind navele spațiale ale agenției Orion.
Costumele cu un spor de mobilitate mai mare pentru o călătorie mai uşoară pe ISS au fost introduse abia în 1981 (EMU) de către Nasa.


"There has been some discussion on social media about the orientation of the flag, as it appears to many to be “backward.” However, this follows US military custom of flags on uniforms, positioned on the right shoulder in this same orientation, with stars facing forward. This gives the effect of the flag “flying in the breeze” as the person in the uniform/spacesuit moves forward."
Nu cumva e invers, ecranul tactil e sensibil la manusi?
Sunt două probleme la folosirea unui touch screen cu mănuși. Unul capacitatea ecranului de a simți atingerea cu mănuși și al doilea feedbackul prin vibrație la atingerea unui buton sau făcut o acțiune anume pe tabletă.
1. La ecranele vechi detectarea atingerii se făcea prin senzori rezistivi care reacționau la apăsare, la cei mai noi prin apropierea degetului care detectează apropierea (senzori capacitivi). Sunt unii care fac ambele dar îi lăsăm deoparte deoarece poziționarea tot capacitiv se face.
Din cauza mănușilor distanța între ecran și deget (care schimbă capacitatea senzorului) crește și poți face două lucruri. Crești senzitivitatea senzorului care poate duce la sensibilitate prea mare când îl folosești fără mănuși iar al doilea schimbi materialul mănușior astfel ca în vârful degetului să aibă un material care de asemenea schimbă capacitatea senzorului.
2. Al doilea lucru este feedback-ul prin vibrație unde mănușile normale amortizează vibrația și nu mai simți nimic sau foarte vag, dacă alegi un material care la vârful degetelor să transmită vibrația gen o rețea metalică se rezolvă problema.
Deci pe scurt există mănuși special făcute pentru a fi folosite pentru touch screen (și nu numai la NASA).
Costumele pentru exterior sunt mult mai voluminoase cu protectie contra soarelui (lumina afecteaza ochii, radiatiile tot corpul) si mult, mult mai scumpe.