O roșie crescută din semințe în microgravitație de astronautul american Francisco „Frank” Rubio, ca parte a unui experiment agricol al NASA pe Stația Spațială Internațională, a dispărut pentru a reapărea în mod inexplicabil după mai bine de opt luni, relatează The Guardian.

Francisco ‘Frank’ Rubio a fost acuzat ca a mancat rosia spatialaFoto: NASA Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Rubio a fost acuzat că a mâncat fructul când acesta a dispărut în mod inexplicabil în urmă cu mai bine de opt luni.

Cu toate acestea, specimenul mic, sau cel puțin rămășițele sale, au fost găsite acum, potrivit membrilor echipajului de șapte oameni în timpul unui stream live săptămâna aceasta.

„Bunul nostru prieten Frank Rubio a fost acuzat de ceva vreme că a mâncat roșia. Dar îl putem exonera. Am găsit roșia”, a spus astronautul NASA Jasmin Moghbeli.

Ea nu a precizat unde se afla pe stația spațială roșia pitică roșie sau în ce stare.

Dar vestea reapariției roșiei va fi venit ca o ușurare pentru Rubio, un locotenent colonel în armata SUA care s-a întors pe Pământ pe 27 septembrie după ce a petrecut 371 de zile în spațiu, un timp record, fiind cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu de un astronaut american în istorie.

La briefing-ul de după aterizare, el a deplâns pierderea roșiei, care a fost cultivată ca parte a unui experiment de cultivare a salatei în spațiu, menit să avanseze cunoștințele despre cum să fie susținuți astronauții în timpul misiunilor lungi și s-a temut că va fi pentru totdeauna marcat ca un hoț de roșii.

„Sper că cineva o va găsi într-o zi, o chestie mică”, a spus el reporterilor, susținând că a petrecut până la 20 de ore căutând mica roșie după ce a dispărut în timpul unei operațiuni de recoltare.

Proiectul specific din care făcea parte roșia este cunoscut oficial sub numele de Veg-05, o etichetă NASA pentru a evita denumirea oficială și care se referă un studiu privind creșterea în spațiu a salatelor și analiza valorii nutriționale a acestora.

Pe lângă evaluarea viabilității și efectelor zborului spațial asupra creșterii culturilor de fructe în diferite condiții de lumină, experimentul oferă și teste de gustare pentru astronauți și un sondaj pentru a determina dacă interacțiunea cu plantele din mediul spațial a oferit vreo creștere a moralului sau a afectat în alt mod starea de spirit a astronauților.

Citește și: