​O iluzie optica ce apare dupa ce privim imaginile de mai jos, in care apar portretele lui Bill Clinton si George W. Bush, ne ofera indicii importante in ceea ce priveste modul in care creierul si ochii nostri identifica si recunosc fete cunoscute.

George W. Bush sau Bill ClintonFoto: captura ecran

Pentru a face experimentul trebuie sa ne concentram privirea pentru o scurta perioada de timp asupra primului punct rosu aflat intre cele doua potrete. Ulterior, cand ne mutam privirea asupra celui de-al doilea punct rosu, din versiunile combinate ale portretelor vom interpreta imaginea lui Clinton in partea stanga si cea a lui Bush in partea dreapta, desi imaginile sunt identice, conform theindependent.com.

Experimentul functioneaza si prin inversarea imaginii percepute, in sensul ca daca privim imaginea lui Clinton pentru un timp si apoi ne uitam la una dintre imaginile realizate prin fuziune, il vom recunoste pe Bush, si vice versa.

Iluzia optica are loc datorita unui efect intitulat adaptare neuronala sau adaptare senzoriala, caracterizat prin modificarea in timp a felului in care creierul proceseaza anumite informatii senzoriale.

Este acelasi tip de senzatie pe care il avem atunci cand un zgomot pare a fi mai puternic auzit pentru prima data, dar poate deveni insesizabil de-a lungul timpului.

Aceasta imagine a fost subiectul unui studiu realizat recent pentru a intelege modul in care creierul uman proceseaza aceste tipuri de imagini.

Cercetatorii studiului, publicat recent in jurnalul Scientific American, sunt de parere ca anumiti neuroni responsabili pentru simtul vazului sunt implicati in luarea deciziei cu privire la care dintre cele doua fete este procesata de creier.

Autorul principal al cercetarii, Christof Koch, este de parere ca aceasta abilitate este o caracteristica a procesului de dezvoltare al creierului in perioada maturitatii si este aspectul principal care ne ajuta sa ne adaptam la viata sociala, sa ne intelegem atat pe noi insine, cat si pe cei din jur.