O firma americana specializata in cautarea epavelor celebre a anuntat descoperirea unei corabii legendare: HMS (His Majesty's Ship) Victory, scufundata de furtuna in 1744 intr-un dezastru marin ramas in istorie. Peste 1000 de marinari disparuti, 100 de tunuri, un posibil tezaur. Si nici un supravietuitor. HMS Victory era nu doar mandria flotei engleze ci si cea mai mare corabie de razboi din lume, la data scufundarii.

HMS Victory



HMS Victory a fost un nume celebru in flota engleza: corabia lui Nelson la Trafalgar. Corabia amiral a flotei engleze victorioase, dar si cea pe care amiralul Nelson si-a gasit moartea.

Inaintea ei, flota engleza a avut insa 6 corabii cu acest nume, nici una din cale-afara de norocoasa. Si despre una dintre acestea va fi vorba in continuare.

Reconstructia vasului amiralului Nelson,
la Portsmouth
Foto: Science and Society Picture Library
In 1737, cand a fost construita pe santierul naval de la Portshmouth, HMS Victory era cea mai mare corabie de razboi din lume: cu un catarg principal de peste 50 de picioare si 110 tunuri. A fost ultima corabie de razboi echipata cu tunuri de bronz.



HMS Victory era una dintre corabiile "de linie" in cea mai mare flota din lume. Marea Britanie avea la inceputul secolului al XVIII-lea proape 250 de corabii. Si era intr-un permanent razboi maritim.

HMS Victory era, in octombrie 1744, intr-o misiune de salvare: deblocarea flotei engleze capturata de francezi in estuarul Tagus.

Misiunea a fost incununata de succes. La intoarcere, insa, flota a fost surprinsa de furtuna in Canalul Manecii si imprastiata. In 4 octombrie 1744, HMS Victory a disparut.

HMS Victory: macheta de epoca
Foto: Science and Society
Picture Library
In zilele urmatoare, au fost organizate expeditii de salvare. In cele din urma, bucati din catarg au fost descoperite in Guersney si pe altele dintre Channel Islands, iar locuitorii au povestit ca au auzit tunurile HMS Victory, sau chiar ca au urmarit naufragiul, fara sa poata ajuta in vreun fel. N-a existat nici un supravietuitor.

Recuperarea epavelor

Odissey Marine Exploration este o firma americana specializata in cautarea si descoperirea epavelor marine. Daca descoperirea anuntata de ei va fi confirmata, ar putea starni un scandal international.

Ca nava de razboi, HMS Victory apartine guvernului majestatii sale oriunde s-ar afla, chiar si pe fundul oceannului, in apele internationale. Cel putin in teorie. Apoi, nu este vorba doar de valoarea istorica a epavei. Cele 100 de tunuri de bronz de la bord, ca si epava uneia dintre cele mai spectaculoase corabii de razboi britanice sunt astazi de nepretuit. In lire.

Si ca povestea sa fie completa, este vorba evident si de o posibila comoara. 100.000 de monezi de aur spun povestile ca s-ar fi aflat la bord, in momentul scufundarii.

Odissey Marine Exploration are mai multe comori gasite la activ. In 2007, a scos din Atlanticul de Nord peste 17 tone in monezi de aur si de argint gasite in epava unui galion spaniol. Descoperirea s-a terminat cu un proces intentat firmei de catre guvernul spaniol.

Cateva imagini si mai multe informatii