​NASA a confirmat luni prezenta unei planete care apartine unui alt sistem planetar decat sistemul nostru solar, fiind detectata in 2009 de sonda spatiala Kepler, anunta AFP. Astfel, sonda Kepler descopera a treia exoplaneta de acest tip, a carei existenta a fost confirmata de comunitatea stiintifica internationala.

Este pentru prima data cand sonda Kepler, dotata cu un puternic telescop, confirma prezenta unei planete care orbiteaza in jurul unei stele, alta decat Soarele si ale carei caracteristici sunt favorabile pentru aparitia vietii.

Confirmarea vine dupa ce astronomii de la NASA au surprins planeta orbitand in cel putin trei reprize in jurul stelei sale. Cu toate acestea, ei nu pot confirma daca exista forme de viata pe aceasta planeta, insa conditiile de acolo permit dezvoltarea vietii.

Astfel de planete se gasesc la o distanta propice pentru existenta apei in stare lichida. Temperatura lor si atmosfera pot determina astfel aparitia vietii si a evolutiei sale.

Se afla in zona Goldilocks care reprezinta, in astronomie, distanta potrivita pentru o planeta fata de astrul pe care il orbiteaza (nici prea aproape, nici prea departe, nici prea calda, nici prea rece) astfel incat aceasta sa intruneasca conditiile propice sustinerii unor forme de viata. Pana acum, Terra era singura planeta de acest fel cunoscuta.

Planeta este de 2,4 ori mai mare decat Pamantul, se gaseste la o distanta de aproximativ 600 de ani-lumina si orbiteaza in jurul stelei sale in 290 de zile. Temperatura in apropiere de suprafata sa ar putea fi de 22 de grade Celsius, insa oamenii de stiinta nu stiu deocamdata daca planeta este alcatuita din roca, gaz sau lichid.