O racheta ruseasca Soyuz a decolat miercuri seara cu sase sateliti americani de telecomunicatii Globalstar-2, a anuntat agentia spatiala Roskosmos, intr-un comunicat preluat de AFP.

Lansarea a avut loc la ora 17,09 GMT de pe cosmodromul din Baikonur, in stepele Kazahstanului, iar separarea treptelor rachetei a decurs normal.

Globalstar furnizeaza servicii de comunicatii vocale si de date pentru societati comerciale, agentii guvernamentale si persoane fizice. Satelitii au fost dezvoltati de societatea Thales Alenia Space.

Rusia a plasat pe orbita alti sase sateliti de acest tip in iulie.

Acesta este ultima lansare din acest an pentru sectorul spatial rusesc, care a cunoscut un an foarte dificil, cu cinci esecuri inregistrate de la inceputul anului 2011.

Ultimul esec dateaza din 23 decembrie, cand un satelit rusesc de comunicatii militare si civile Meridian a cazut in Siberia, din cauza unei defectiuni la bordul rachetei Soyuz care urma sa-l plaseze pe orbita.

In noiembrie, sonda Phobos-Grunt, care urma sa se indrepte spre un satelit al planetei Marte, a ramas pe o orbita in jurul Terrei, de unde ar trebui sa cada la inceputul lunii ianuarie. Aceasta era prima misiune interplanetara ruseasca in ultimii 15 ani.

In august, esecul lansarii unei navete de aprovizionare pentru Statia Spatiala Internationala a paralizat timp de trei luni plecarile spre ISS.

Aceasta serie neagra are loc in momentul in care Rusia a sarbatorit in acest an, cu mare pompa, a 50-a aniversare a primului om in spatiu, Iuri Gagarin.