Elevii Liceului Bishop Union din California, care au dorit sa testeze nivelul de radiaţii al uneia dintre cele mai puternice furtuni solare din 2003, au trimis in spatiu o pasare din cauciuc, imbracata in costum tricotat, relateaza The Guardian. Pasarea se numeste Camilla si a fost atasata de un balon cu heliu.

Mascota CamillaFoto: Captura DailyMail

Mascota Camilla, care apartine Solar Dynamics Observatory al NASA, a fost lansata in stratosfera impreuna cu camere de luat vederi, un termometru si doua sisteme GPS. Mascota a fost trimisa de doua ori in spatiu: pe 3 martie, inaintea furtunii solare, si o saptamana mai tarziu, cand furtuna a atins apogeul. In timpul fiecarui zbor, Camilla a petrecut 90 de minute in stratosfera, unde temperatura a ajuns la -60 Celsius.

Mascota NASA a ajuns la o inaltime de aproximativ 40 de kilometri deasupra Californiei inainte ca balonul de heliu sa se sparga, asa cum era planuit, dupa care a ajuns pe pamant cu ajutorul unei parasute.

Furtuna solara a fost provocata de o pata solara numita AR1429, care a declansat peste 50 de eruptii solare in primele doua saptamani ale lunii martie. Potrivit NASA, la apogeul furtunii, particulele incarcate care s-au lovit de partea superioara a atmosferei au eliberat in trei zile caldura suficienta pentru a alimenta New York-ul timp de doi ani.