​NASA a anuntat miercuri ca isi va lansa propriul telescop cu raze X, denumit NuSTAR, capabil sa scaneze universul, inclusiv gaurile negre, la o rezolutie complexa, fara precedent, care va permite o mai buna intelegere a evolutiei cosmosului, informeaza AFP. Noul telescop va fi lansat pe 13 iunie si va fi plasat pe orbita cu ajutorul rachetei Pegasus.

''NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) ne va ajuta sa intelegem cum a evoluat universul nostru, atat de complex astazi, dupa stadiul Big Bang'', a declarat Paul Hertz, director al diviziei de astrofizica din cadrul NASA.

''Vom avea posibilitatea sa observam cele mai calde obiecte ceresti, cele mai dense si cele care sunt incarcate cu mai multa energie, intr-un mod cu totul nou'', a explicat principalul responsabil stiintific pentru NuSTAR, Fiona Harrison, de la Institutul de Tehnologie din California.

NuSTAR va deveni astfel primul telescop spatial capabil sa reproduca imaginile cosmice prin intermediul razelor X de inalta energie, fiind vorba de aceleasi raze utilizate in medicina pentru a ne scana corpul sau precum cele folosite in aeroporturi la scanarea bagajelor, au mai precizat astrofizicienii.

NuSTAR va capta imagini la o rezolutie de zece ori mai mare decat telescoapele folosite in prezent si va fi de o suta de ori mai sensibil decat modelele anterioare. NuSTAR va fi, de asemenea, capabil sa capteze inalta energie a razelor X chiar prin praf si gaz, care impiedicau pana acum observarea galaxiilor, a gaurilor negre si a stelelor neutronice amplasate in centrul Caii Lactee.

In primii doi ani ai misiunii sale, NuSTAR va cartografia anumite zone din univers pentru a realiza un raport al stelelor ''prabusite'' si a gaurilor negre de diferite marimi. In acest sens, telescopul va scana zonele care inconjoara centrul galaxiei.