O fotografie realizata de robotul Curiosity pe Marte la scurt timp dupa aterizare a starnit un val de pe speculatii cauzate de o pata ce apare la orizont si dispare in fotografiile ulterioare, scrie LA Times.

Imagine transmisa de Curiosity cu roata vehicululuiFoto: Reuters

La cateva secunde dupa ce robotul NASA a ajuns pe planeta Marte a realizat cateva fotografii alb-negru. Intr-una dintre ele, facuta cu un aparat amplasat in spate numita Hazcam, a surprins terenul de sub rotile robotului si o pata slaba dar vizibila pe linia orizontului.

Imaginile au fost preluate de un satelit; doua ore mai tarziu, cand satelitul a revenit in zona, Curiosity a transmis noi imagini alb-negru, cu o rezolutie mai buna, in care aparea acelasi orizont insa fara a mai fi vizibila pata.

Diferenta dintre imagini a starnit imediat speculatii pe internet. Pata arata ca un fel de nor care se ridica de la sol. Una dintre variantele propuse a fost ca robotul a surprins naveta care l-a transportat prabusindu-se, insa acest lucru ar fi "o coincidenta nebuna", sustine un inginer citat de LA Times.

Varianta a fost respinsa de multi experti ca fiind o imposibilitate statistica. Este mai probabil ca lentila sa fi fost patata sau camera sa fi suprins un vartej la distanta, spun unii cercetatori.

Marti dimineata, inginerii de la Jet Propulsion Laboratory au primit o noua imagine a zonei de aterizare. Fotografia arata robotul Curiosity la sol dar si toate piesele navetei care au fost indepartate in timpul procedurii de aterizare.

In partea de sud-vest a fost identificata parasuta supersonica care a impiedicat caderea libera a robotului si care a fost apoi aruncata in asa fel incat sa nu aterizeze deasupra lui.

In sud-est apare scutul termic folosit la intrarea in atmosfera si pe care Curiosity l-a indepartat pentru a putea porni radarele si a controla manevra de aterizare.

In partea de nord-vest a fost identificat sistemul care a plasat robotul pe suprafata planetei. Dispozitivul asemnator unei macarale a reprezentat etapa finala a procedurii de aterizare.

Cu cateva minute inainte de aterizare, Curiozity a fost inchis intr-un "rucsac" experimental care a coborat la sol cu ajutorul unor motoare puternice. Motoarele ar fi ridicat insa prea mult praf sufocand robotul astfel incat la 22 metri deasupra solului, dispozitivul a dat drumul robotului mentinandu-l suspendat de trei cabluri. Macaraua a coborat robotul pe sol si a dat drumul cablurilor.

Dispozitivul s-a prabusit, precum estimasera si calculele initiale, la circa 600 de metri distanta, in directia in care era orientata camera din spate a robotului in momentul fotografiei.

Unii experti considera ca fotografia a surprins norul de praf creat de de prabusirea macaralei. "Nu cred ca putem sa excludem aceasta posibilitate", a declarat marti managerul misiunii Curiosity adaugand ca "merita sa analizam asta".