Activitatea curentului de meteori Perseide are cea mai mare intensitate, anul acesta, in noptile de sambata si duminica, ploaia de stele putand fi observata cu ochiul liber, a declarat sambata, pentru Agerpres, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), Valentin Grigore.

Perseidele pe 12 augustFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Pentru o buna observare a curentului Perseide este nevoie ca cerul sa fie perfect senin si lipsit de poluare luminoasa.

"Perioada maxima de activitate, din pacate, pica in timpul zilei in Romania. Deci noi vom avea doua nopti cu intensitate mare, 11 spre 12 august si 12 spre 13 august, cand vom putea vedea in jur de un meteor pe minut. Este posibil sa apara cinci-sase meteori pe minut, dupa care sa fie o pauza de cateva minute si apoi iar. Nu va fi o activitate uniforma", a precizat presedintele SARM, Valentin Grigore

Acesta a adaugat ca in acest an activitatea Perseidelor a debutat pe 17 iulie si se incheie pe 24 august. In toata aceasta perioada cerul noptilor este brazdat de meteori apartinand curentului Perseide.

"Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, departe de luminile localitatilor, pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea, dupa inceperea observatiilor, trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intensa. Observatiile pot incepe chiar de la lasarea serii si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata", a mai spus Grigore.

SARM organizeaza observatii ale ploii de stele in cadrul taberei de astronomie "Perseide", in perioada 9-16 august, la cabana Paraul lui Blaga, pe Valea Frumoasei, in Muntii Cindrel, judetul Sibiu.

Curentul de meteori Perseide este cel mai cunoscut dintre toti curentii de meteori majori activi pe parcursul unui an.

Societatea Astronomica Romana de Meteori este o organizatie neguvernamentala cu sediul central la Targoviste.