Rusia a esuat duminica sa puna pe orbita un satelit de comunicatii, un nou esec pentru industria spatiala a acestei tari, relateaza AFP.

"In 9 decembrie, atunci cand se apropia de punerea pe orbita a satelitului Yamal-402, acesta s-a separat de racheta cu patru minute mai devreme", a precizat agentia spatiala ruseasca Roskosmos, intr-un comunicat.

Satelitul ramane insa sub control si ar trebui sa ajunga pe orbita cu ajutorul motoarelor proprii, a afirmat agentia Interfax, care citeaza o sursa din cadrul industriei spatiale.

"Este neplacut, dar nu catastrofic", a afirmat aceasta sursa, care a recunoscut insa ca manevra, care ar putea dura trei zile, va scurta durata de viata a satelitului.

Yamal-402, care a fost lansat sambata de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, apartine Gazprom Space Systems, filiala spatiala si de telecomunicatii a gigantului rus, si ar urmat sa deserveasca comunicatiile in Rusia, in Europa centrala si occidentala, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Rusia s-a confruntat in ultimii ani cu o serie de esecuri in lansarea satelitilor sau a navelor de aprovizionare catre Statia Spatiala Internationala. In schimb, toate misiunile cu echipaj uman s-au derulat fara probleme.