India a confirmat, joi, ca intentioneaza sa lanseze in luna octombrie o misiune spatiala de studiere a planetei Marte, informeaza AFP. Misiunea va consta intr-o sonda orbitala care va realiza diverse masuratori si va face observatii ale climatului si geologiei planetei rosii.

Bugetul acestei misiuni este estimat la 70 de milioane de dolari, mai mic cu 20 de milioane de dolari decat bugetul anuntat in septembrie 2012 de Organizatia indiana pentru cercetari spatiale(ISRO), care estimase initial ca o lansare ar fi posibila in luna noiembrie a acestui an.

"Mai multe misiuni spatiale sunt programate pentru 2013, inclusiv prima misiune a Indiei catre Marte" si lansarea primului satelit de navigatie, a declarat presedintele tarii, Pranab Mukherjee, in deshiderea noii sesiuni parlamentare, potrivit AFP.

Proiectul marcheaza implementarea unei noi etape din ambitiosul program spatial al Indiei. In cadrul programului, India a trimis cu succes in spatiu, in urma cu trei ani, prima ei sonda spatiala. Un prim zbor spatial cu echipaj uman la bord este prevazut de autoritatile indiene pentru anul 2016.

Agentia franceza de presa arata ca programul spatial reprezinta un motiv de mare mandrie nationala pentru India. Totodata, programul a fost aspru criticat pentru costul sau exorbitant, intr-o tara in care se mentine un nivel ridicat al saraciei.

Lansat in 1963, programul spatial al Indiei a avut ca obiectiv principal reducerea dependentei de alte puteri mondiale in ceea ce priveste lansarea de sateliti.

India a intrat pe piata internationala a lansarilor comerciale in 2007, odata cu plasarea pe orbita a unui satelit italian. In ianuarie 2008, o racheta indiana a lansat un satelit-spion israelian.

In decembrie 2010, programul spatial indian a suferit o lovitura importanta atunci cand un lansator a explodat si a cazut in Golful Bengal, dupa ce a deviat de la traiectoria de zbor initiala.