O cometa descoperita recent, deosebit de luminoasa desi se afla la o distanta echivalenta cu cea dintre Pamant si Jupiter, se deplaseaza cu viteza catre Soare, cele doua corpuri ceresti urmand sa se "intalneasca" in luna noiembrie, au anuntatmarti cercetatorii americani, potrivit Reuters. Traiectoria cometei este monitorizata cu ajutorul telescopului Hubble, iar daca supravietuieste intalnirii cu Soarele, sansele fiind mici, corpul ceresc ar putea fi vizibil pe cerul terestru, chiar si in timpul zilei, spre sfarsitul anului.

Cometa ISON, fotografie realizata de Telescopul HubbleFoto: NASA, ESA, J.-Y. Li

Cometa ISON a fost descoperita de cativa astronomi amatori in septembrie 2012. A fost denumita astfel in onoarea telescopului International Scientific Optical Network, cu care a fost descoperita.

Corpul cereesc se afla pe punctul de a trece de centura de asteroizi din Sistemul Solar, aflata la o distanta de circa 451 de milioane de kilometri de Terra, a explicat William Cooke, coordonatorul departamentului Meteoroid Environment Office din cadrul NASA, aflat la Marshall Space Flight Center din orasul Huntsville (statul Alabama).

Cometa ISON lasa in urma ei praf, cu o rata de 50,802 kilograme pe minut, ca urmare a incalzirii nucleului ei odata cu apropierea de Soare, arata informatiile transmise de telescopul Swift al NASA.

Potrivit specialistilor NASA, acest nivel de activitate este neobisnuit pentru o cometa aflata deocamdata atat de departe de Soare iar fenomenul ar putea indica un sfarsit tragic pentru cometa ISON.

Potrivit masuratorilor preliminare realizate de Telescopul Spatial Hubble, corpul Cometei ISON are un diametru de maxim 6,4 kilometri.

Nucleul cometei va continua sa se micsoreze pe masura ce aceasta se apropie de Soare si se incalzeste. Corpul cosmic alcatuit din roci si gheata ar putea sa se dezintegreze complet inainte de a se apropia la o distanta de 1,1 milioane de kilometri de suprafata solara, pe 28 noiembrie.

William Cooke a precizat ca o cometa a trecut, in anii 1970, la o distanta de 10 ori mai mare pe langa Soare si s-a dezintegrat partial.

"Ma indoiesc ca va supravietui. Banuiesc ca nu vom sti cu siguranta pana cand nu vom astepta sa o vedem iesind din spatele Soarelui", a adaugat Cooke.