Astronautii Chris Cassidy si Tom Marsburn, doi dintre membrii echipei Expeditiei 35 pe Statia Spatiala Internationala (ISS), au iesit in spatiu sambata pentru a inspecta si repara defectiunile sau, in cazul in care este necesar, pentru a inlocui elementele defecte ale pompei suspectate pentru scurgerea de amoniac observata joi, informeaza NASA.

Lucrari la ISSFoto: Captura NASA TV

Live Video app for Facebook by Ustream

Interventia a inceput la ora 12:44 GMT (15:44 ora Romaniei) si a durat 5 ore si 30 de minute. Astronautii au inlocuit piesele defecte, iar dupa pornirea mecanismului, sistemul pare sa mearga fara probleme.

Potrivit specialistilor, aceasta iesire in spatiu este fara precedent pentru ca a fost pregatita intr-un timp foarte scurt, relateaza AFP.

"Buna ziua, Pamant! O zi complicata si vitala pe Spatia Internationala; Tom si Chris isi pun costumele si ies in spatiu pentru a remedia scurgerea de amoniac. O zi plina", a scris pe Twitter si Facebook comandantul misiunii pentru ISS, canadianul Chris Hadfield, care supravegheaza operatiunea.

Conducerea misiunii si partenerii internationali au aprobat planurile unei interventii in spatiu vineri seara, dupa o zi de analizare a procedurilor necesare si a timpului scurt pe care astronautii l-au avut la dispozitie pentru a pregati misiunea.

Chris Cassidy in afara ISS

Chris Cassidy in afara ISS

Foto: Captura NASA TV

Pentru a putea fi deosebiti de echipa de la bordul ISS si de cea de la sol, Cassidy poarta un costum spatial cu dungi rosii in timp ce costumul spatial al lui Marshburn nu are semne distinctive.

Agentia spatiala americana (NASA) a anuntat in urma cu o zi ca echipajul ISS, format din sase persoane, a detectat joi o scurgere de amoniac provenind de la un sistem de racire, dar a subliniat ca acest eveniment nu prezinta niciun pericol nici pentru astronauti si nici pentru Statie.

Potrivit NASA, echipajul ISS a informat baza din Houston (Texas), centrul de comandament al Statiei, de prezenta "unor fulgi albi mici care plutesc in jurul Statiei". Imaginile transmise de echipaj au confirmat o scurgere la unul din sistemele de racire, care s-a defectat deja o data pe 1 noiembrie 2012.

Amoniacul este utilizat de ISS la racirea circuitelor prin care trece curentul electric produs de panourile solare.

Totusi, seful segmentului rusesc pentru ISS, Vladimir Soloviev, a afirmat ca este vorba de o "anomalie foarte grava".

Comandantul misiunii pentru ISS, canadianul Chris Hadfield, a recunoscut pe Twitter ca este vorba despre o "situatie serioasa".

Incepand cu 2009, echipe de 6 astronauti asigura prin rotatie functionarea ISS.

Echipajul actual este format din americanii Marshburn si Cassidy, canadianul Hadfield si rusii Roman Romanenko, Pavel Vinogradov si Alexander Missourkine.

Trei dintre ei, Romanenko, Marshburn si Hadfield, urmeaza sa revina pe Terra marti, la bordul unei navete Soyuz.