Minerale descoperite in craterele de pe Luna ar putea fi resturi de asteroizi care s-au dezintegrat cand au cazut pe suprafata ei si nu, asa cum s-a crezut pana acum, maruntaie lunare scoase la lumina zilei in urma impactului, arata un studiu publicat duminica.

Specialistii credeau ca meteoritii se vaporizau pur si simplu cand intrau in coliziune cu un corp celest precum Luna. Dar, cercetarile publicate in revista britanica Nature Geoscience ar putea sa-i determine sa-si revizuiasca opinia despre compozitia satelitului natural al Terrei, scrie AFP.

Olivina si spinelul, doua minerale relativ rare, au fost descoperite in numeroase cratere lunare, dar sunt aproape inexistente in alta parte pe suprafata sa. Prezenta lor a fost atribuita deci socului violent al asteroizilor care le-ar fi facut sa apara din subsolul lunar. Olivina si spinelul, aflate in compozitia curenta a asteroizilor si meteoritilor au fost gasite in craterele Copernic, Theophilus si Ticho, cu un diametr de circa 100 de km.

Cercetatori chinezi si americani au simulat pe calculator formarea unor astfel de cratere. Si, calculele lor au aratat ca un asteroid care se abate asupra Lunii cu mai putin de 12 km/secunda ar fi doar fragmentat si deformat de soc, dar nu s-ar evapora. Astfel ar fi gasite urmele lor acolo. Or, circa un sfert din impacturile lunare s-au produs cu viteze inferioare.