Agentia Spatiala Americana a efectuat saptamana aceasta prima sa evaluare interna in care au fost prezentate idei pentru ambitioasa misiune de capturare a unui asteroid, a anuntat agentia, citata de Space.com.

Ilustratie: Dispozitiv pentru capturarea unui asteroidFoto: NASA

Echipa de evaluare, formata din cercetatori de top ai NASA, s-a intalnit marti, 30 iulie, pentru a trece in revista aspectele tehnice si programatice ale diferitelor concepte propuse de cercetatori in cadrul agentiei. NASA va continua dezvoltarea celor mai promitatoare idei pentru a formula un concept de baza pentru o misiune de capturare a asteroizilor, au declarat oficialii agentiei.

"La aceasta intalnire, ne-am angajat in activitatea de o importanta critica de examinare a conceptelor initiale pentru a indeplini obiectivul de recuperare si explorare a asteroizilor", a declarat Robert Lightfoot, administrator-asociat in cadrul NASA, care a prezidat comisia de evaluare. "Am fost extrem de mandru de echipele si de progresele pe care le-au facut pana acum. Astept cu nerabdare sa integram informatiile pe masura ce vom dezvolta conceptul misiunii", a adaugat specialistul NASA.

Desi analiza de marti s-a axat pe generarea de idei in cadrul agentiei, echipa a vorbit si despre cele peste 400 de propuneri prezentate de diferiti cercetatori din industrie, din mediul academic dar si din randul publicului larg, au aratat oficialii agentiei. Propunerile au venit in urma unui apel lansat de NASA pe 18 iunie in care solicitau contributii cu privire la modul in care s-ar putea realiza o misiune de recuperare a asteroizilor.

Agentia Spatiala evalueaza in prezent si aceste idei venite din afara.

NASA si-a prezentat in aprilie intentiile de a crea o misiunea de recuperare a asteroizilor. Planul este de a captura un asteroid de dimensiuni mici din apropierea Pamantului - probabil unul cu o latime cuprinsa intre 7 si 10 metri - cu ajutorul unei caspsule spatiale robotizate si de a-l trage intr-o orbita stabila in apropierea Lunii. Astronautii ar putea astfel sa mearga pe asteroid folosind capsula Orion a NASA si rachetele Space Launch System, programate sa trimita echipaje umane in spatiu pentru prima data in 2021.

Ilustratie: Dispozitiv pentru capturarea unui asteroid / Foto: NASA/Advanced Concepts Lab

Misiunea reprezinta o modalitate de a satisface un obiectiv major stabilit de presedintele american Barack Obama, care in 2010 a cerut Agentiei Spatiale Americane sa trimita oameni pe un asteroid pana in 2025, apoi in apropiere de Marte pana in mijlocul anilor 2030.

Capturarea unui asteroid ar putea ajuta, de asemenea, la dezvoltarea tehnologiilor miniere pentru asteroizi, imbunatatind cunostintele despre sistemul solar si oferind informatii importante despre munca in spatiu, arata sustinatorii misiunii.