Japonia a lansat cu succes sambata racheta Epsilon, singura racheta nipona care a reusit sa ajunga in spatiu in ultimii 12 ani, indicand ca mai exista o speranta pentruca tara asiatica sa intre in industria lansarilor de sateliti, transmite Reuters.

Lansarea rachetei EpsilonFoto: JAXA

Racheta a fost lansata sambata, la ora locala 14:00 (ora 5:00 GMT / 8:00 ora Romaniei) de la baza Uchinoura, situata intre muntii impaduriti ai prefecturii Kagoshima (sudul arhipelagului), urmand sa plaseze pe orbita un satelit-telescop pentru observarea sistemului solar, transmite Agentia pentru Exploatare Spatiala a Japoniei (Jaxa).

Racheta formata din 3 segmente atinge aproape jumatate din dimensiunea rachetei japoneze H2A si a fost prezentata drept o alternativa noua, cu costuri scazute.

Inainte de aceasta, lansarea rachetei a fost amanata de doua ori, din cauza unor probleme tehnice. O lansare programata pe 27 august a fost anulata in ultimul moment, cu 19 secunde inainte de plecare.

Potrivit Reuters, lansarea reusita aduce Japonia cu un pas mai aproape de telul sau de a intra si de a profita de pe urma industriei internationale a lansarilor de sateliti, un domeniu profitabil aflat in crestere.

Dimensiunea redusa a rachetei si un sistem computerizat care ii permite sa isi faca propriile verificari de sistem inseamna ca poate fi asamblata repede, permitand operatorilor sa isi reduca costurile de personal si pentru echipamente.

Controlul lansarii poate fi efectuat cu ajutorul unor computer conventionale, reducand costurilor si conferind mobilitate.

Lansarea rachetei Epsilon / Foto: Agentia pentru Exploatare Spatiala a Japoniei (JAXA)

Companiile american detineau, in urma cu 30 de ani, monopolul asupra lansarilor comerciala insa avantajul lor s-a diminuat treptat, o felie din industrie fiind relocata in Franta, la Arianespace, un parteneriat public-privat european, care in 2012 a raportat venituri de 1,3 miliarde de euro.

Piata a fost zguduit de intrarea recenta a companiei californiene Space Exploration Technologie, cunoscute sub numele de SpaceX.

Si pe piata ruseasca se gaseste o varietate de rachete pentru lansari spatiale, cea mai cunoscute fiind navetele Soyuz, singurele vehicule spatiale care transporta echipaje la Statia Spatiala Internationala (ISS) dupa retragerea din serviciu, in 2011, a flotei de nave spatiale americane.

China si India au intrat si ele pe piata lansarilor de sateliti.