Ati accepta sa ramaneti in pat timp de 70 de zile sa nu coborati sub nicio forma in schimbul unei sume de 18.000 de dolari? Atunci inseamna ca puteti deveni voluntar intr-un studiu pentru care tocmai au inceput recrutarile.

Agentia spatiala americana cauta astfel de voluntari care sa participe la un nou studiu dedicat calatoriilor in spatiu pe termen lung. De fapt, acesta urmareste efectele microgravitatiei asupra corpului astronautilor, scrie presa internationala.

Voluntarii vor sta in pat 24 de ore din 24 cu exceptia momentelor in care vor fi supusi unor teste. Acestia se vor intinde pe paturi usor inclinate, astfel incat vor avea capul putin mai jos decat nivelul picioarelor.

In spatiu, forta gravitationala, care impiedica fluidele organismului sa se deplaseze spre partea superioara a organismului, este foarte slaba. Intr-o astfel de pozitie, participantii vor simti efectele pe care le suporta si astronautii care raman perioade mai indelungate pe orbita: atrofierea musculara, scaderea densitatii osoase. In plus, inima lor nu mai trebuie sa lucreze la fel de intens ca atunci cand fac vreo activitate.

Cei care se inscriu la selectie vor trebui sa treaca o serie de teste fizice foarte dure, asemanatoare celor sustinute de pilotii militari.