Nebuloasa "Capul Vrajitoarei", din constelatia Orion, a fost botezata astfel datorita asemanarii cu profilul unei vrajitoare rele care tipa, potrivit NASA. Astronomii spun ca norii nebuloasei, in care se formeaza noi stele, sunt luminati de stele masive.

Nebuloasa "Capul Vrajitoarei"Foto: NASA/JPL-Caltech

Praful din nori este lovit de lumina emanata de stele, facandu-l sa straluceasca. Undele au fost detectate de catre Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE), un program al NASA care foloseste razele infrarosii pentru a masura vechimea obiectelor din spatiul cosmic.

Potrivit estimarilor facute de specialisti, IC 2118 - cunoscuta sub numele de "Witch Head" ("Capul Vrajitoarei") - se afla la sute de ani lumina distanta, in constelatia Orion (cunoscuta si sub numele de "Vanatorul"), chiar sub genunchiul vanatorului.

Agentia Spatiala Americana precizeaza ca WISE a fost reactivat recent pentru a vana asteroizi in cadrul unui program numit NEOWISE. Telescopul spatial a intrat in "hibernare" in 2011, dupa ce a terminat doua scanari complete ale cerului.

Nebuloasa "Capul Vrajitoarei" / Foto: NASA/JPL-Caltech