Un mic robot umanoid si un astronaut japonez au stat de vorba la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), o premiera mondiala care aminteste de o scena similara din filmul "2001: O odisee spatiala", informeaza AFP.

Kirobo si astronautul Koichi WakataFoto: Captura Youtube.com

"Ai venit singur? E grozav!", i-a spus lui Kirobo astronautul Koichi Wakata, care a venit la bordul ISS in noiembrie, la trei luni dupa sosirea robotului.

'Bineinteles! Pentru ca sunt un robot!', i-a raspuns androidul, straduindu-se sa stea pe loc, in pofida imponderabilitatii.

"Cum a fost cand a decolat racheta?'"

"A fost interesant!"

Aceasta discutie informala de cateva minute, in care intrebarile nu au fost pregatite din avans, a avut loc pe 6 decembrie, desfasurandu-se in limba japoneza.

Dialogul a fost posibil gratie inteligentei artificiale cu care este dotat Kirobo, un mic robot biped cu o inaltime de 34 cm, care nu cantareste mai mult de un kilogram si care este capabil sa invete din experiente.

"A fost complicat sa-l programam astfel incat sa poata purta o discutie in mod <>", a explicat creatorul sau, Tomotaka Takahashi, de la societatea Robo Garage, care a dezvoltat acest proiect japonez in colaborare cu Universitatea Tokyo, firma de publicitate Dentsu si Toyota.

"Atunci cand doua persoane construiesc o relatie, se realizeaza o acumulare de schimburi uneori nesemnificative", explica Takahashi.

Dezvoltarea acestui androidul se inscrie intr-un proiect mai amplu, care vrea sa studieze in ce masura un robot poate tine companie unei persoane izolate pentru o perioada mai lunga de timp.

Pana acum, conversatiile dintre Kirobo si Koichi Wakata s-au derulat cu mult mai bine decat cele dintre robotul Hal 9000 si astronautul David Bowman, a caror relatie constituie una din intrigile celebrului film "2001: O odisee spatiala".

Lansat in 1968, filmul SF realizat de Stanley Kubrick, spune, printre altele, povestea derivei paranoice a robotului insarcinat cu supravegherea unei expeditii spatiale catre Jupiter. Pentru a prelua controlul asupra misiunii, Bowman este nevoit sa il deconecteze pe Hal.

Cum se apropie sarbatorile, astronautul l-a intrebat pe micul android daca Mos Craciun va face un tur si prin spatiu iar Kirobo a raspuns plin de siguranta:

"Mos Craciun va veni in spatiu".

"Si ce ii vei cere, Kirobo?"

"O racheta de jucarie", a raspuns robotul.

Kirobo, primul robot vorbitor trimis in spatiu / Foto: Agerpres/AP