Vortexul de la polul nord al Planetei Saturn pare amenintator insa este doar un exemplu al fenomenelor atmosferice fascinante de pe Saturn. Ochiul ciclonului imens are o latime de aproximativ 2000 km, fiind de 20 de ori mai mare decat majoritatea fenomenelor meteorologice de acest tip de pe Pamant.

Ciclonul de la polul nord al planetei SaturnFoto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Potrivit NASA, vortexul, vazut in infrarosu in imaginea de mai jos, a fost fotografiat de instrumentele sondei spatiale Cassini pe data de 14 iunie 2013, folosind un filtru spectral sensibil la lungimi de unde apropiate de spectrul infrarosu.

Imaginea a fost facuta de la o distanta de aproximativ 766.000 km de Saturn. Scala este de 5 km per pixel.

Foto: Ciclonul de la polul nord al planetei Saturn Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Misiunea Cassini - Huygens este un proiect la care coopereaza agentia Spatiala Americana, Agentia Spatiala Europeana si Agentia Spatiala Italiana. Jet Propulsion Laboratory, o divizie a California Institute of Technology din Pasadena, gestioneaza misiunea pentru Directoratul Misiunilor Stiintifice al NASA.

Foto: Furtunile de la polul nord al planetei Saturn (imagind in culori false- ochiul furtunii apare de culoare rosu inchis). Scala 22 km/pixel / Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI