Capsula spatiala Orion, noul vechicul al NASA care va transporta oameni in spatiu sau in viitoarele misiuni catre Luna sau Marte, a fost lansata cu succes in spatiu in primul sau zbor de test de la baza Cape Canaveral din Florida. Intr-un "zbor" care a durat 4 ore si 22 de minute, Orion a inconjurat de doua ori Pamantul, prima data pe o orbita inferioara, a doua oara urcand puternic spre o orbita mai inalta, atingand 5.800 de kilometri, o altitudine de 14 ori mai mare decat cea a orbitei Statiei Spatiale Internationale. Orion a reintrat in atmosfera la ora Romaniei 18:17 si a amerizat cu succes in oceanul Pacific 13 minute mai tarziu, aproape de coastele Californiei.

Pamantul vazut din capsula spatiala OrionFoto: NASA TV

Misiunea a fost un adevarat succes, totul decurgand exact cum a fost planificat, au sustinut specialistii NASA pe propriul canal de televiziune.

Decolarea de la Cape Canaveral din Florida a decurs fara probleme, toate modulele s-au detasat fara complicatii, iar intrarea pe orbita inferioara a fost fara surprize.

Motorul principal al modului secundar din racheta, modul care a ramas atasat de capsula spatiala pana aproape de reintrarea in atmosfera, a fost pornit pentru a doua oara dupa circa o ora si 30 de minutede la decolare si a dus capsula spre o orbita superioara, mult mai inalta si de forma puternic elipitica.

La punctul maxim, Orion a atins o altitudine de 5.800 de km, aproximativ de 14 ori mai mare decat altitudinea orbitei Statiei Spatiale Internationale.

In perioada de urcare si apoi coborare din orbita inalta, Capsula Orion a trecut de doua ori prin centura de radiatii Van Allen.

De remarcat ca altitudinea la care a ajuns Orion nu a mai fost atinsa de catre un vehicul spatial capabil sa transporte oameni de mai bine de 42 de ani, de la ultima misiune Apollo.

Mai jos, cele mai importante momente ale misiunii de 4 ore si 22 de minute ale capsulei spatiale Orion:

----

Capsula Orion a amerizat in siguranta

Capsula Orion a amerizat in siguranta

Foto: NASA TV

18:31 Capsula Orion a amerizat in siguranta in oceanul Pacific, chiar in locul in care fusese prevazut de specialistii NASA.

18:17 Reintrarea in atmosfera a inceput. Capsula coboara cu o viteza de circa 32.000 km/h si va ajunge ca la capatul coborarii, dupa lansarea tuturor sistemelor de parasuta, sa amerizeze cu o viteza de circa 40 km/h.

17:30Capsula Orion s-a detasat de modulul principal si coboara spre Terra si se pregateste de reintrarea in atmosfera

17:03 Noi informatii de la NASA: Toate sistemele au functionat si functioneaza perfect. In acest moment Orion este aproape de "varful" orbitei sale, aproape de cei 5.800 km altitudine. In circa 25 de minute capsula Orion se va separa de restul corpului de zbor si va incepe coborarea spre Pamant, reintrarea in atmosfera fiind poate cea mai periculoasa etapa din misiune.

Locul estimat de amerizare este la circa 250 de mile vest de Baha, California. O serie de 11 parasute vor fi deschise secvential pentru a asigura o decelerare treptata a capsulei, dar care va dura doar 11 minute din momentul in care capsula va atinge primele straturi ale atmosferei.

16:40 Capsula Orion a trecut de centura de radiatii Van Allen si isi continua urcarea spre altitudinea 5.800 km. Toate sistemele au functionat perfect, dupa cum sustin inginerii NASA. Primele imagini cu Pamantul de la aceasta altitudine au fost transmise deja inapoi. (vezi foto alaturata)

16:06 Este pentru prima data in ultimii 42 de ani, de la misiunea Apollo 17 incoace, cand un vehicul capabil sa transporte oameni iese de pe orbita inferioara din jurul Pamantului. Capsula Orion va ajunge la o altitudine de circa 5.800 de km, de 14 ori mai mare decat cea la care orbiteaza Statia Spatiala Internationala.

16:05 Motorul s-a stins, arderea s-a derulat fara probleme.

Pamantul, in departare, vazut din capsul Orion

Pamantul, vazut de la aproape 5.000 de km din capsula Orion

Foto: NASA TV

16:00 Motorul corpului principal s-a reaprins si va arde timp de 4 minute si 40 de secunde. Capsula Orion va strabate centura de radiatii Van Allen, o zona periculoasa pentru sisteme, dar mai ales pentru un eventual echipaj uman care ar calatori cu Orion. Cu ocazia testului de azi, NASA va afla mai multe despre efectul radiatiilor asupra capsulei.

14:20 Orion se afla, la acest moment, in zona de vest a Pacificului, la nord vest de Australia, inca pe orbita inferioara si calatorind la o altitudine de peste 880 kilometri.

14:50 Corpul principal care contine capsula spatiala Orion se afla la acest moment deasupra insulei Madagascar, la o altitudine de 880 de kilometri. La o ora si 55 de minute de la lansare motorul superior se va aprinde pentru o a doua ora pentru o peioada de circa 4 minute. Orion va parasi orbita inferioara pe care s-a deplasat pana la acel moment si va urca pana la aproape 5.800 de kilometri intr-o orbita eliptica. Ulterior, capsula va reveni pe Pamant, la o viteza de peste 32.000 km/h si va ameriza in oceanul Pacific, aproape de coastele Californiei.

14:26 Motorul superior al corpului principal si-a incetat arderea si va reporni, programat, peste circa o ora cand capsula Orion va urca la orbita inalta de aproape 6.000 de km.

14:18 Corpul principal care contine capsula Orion se afla in spatiul cosmic, deasupra oceanului Atlantic, si calatoreste cu peste 24.000 km/h. Totul functioneaza conform programului, anunta NASA.

14:11 La cinci minute dupa lansare, informatiile arata ca toate lucrurile au decurs conform planurilor si toate sistemele au functionat. Motoarele si rezervoarele auziliare s-au separat de corpul principal care contine capsula Orion.

Lansarea capsulei spatiale Orion

Lansarea capsulei spatiale Orion

Foto: NASA TV

14:06 Capsula Orion a fost lansata!

14:00 A fost dat ultimul "OK" pentru lansare din partea directorului misiunii. A inceput numaratoarea inversa.

13:55 Ultimele momente inaintea lansarii. Se fac ultimele verificari si se cer ultimele confirmari de la responsabilii fiecarui departament. Totul decurge conform programului. Toate sistemele functioneaza conform parametrilor.

13:45 La acest moment, inginerii NASA fac o serie de teste programate asupra valvelor de la rezervor care in urma cu o zi au dus la amanarea lansarii.

13:35 Conform ultimelor informatii NASA, conditiile meteo sunt in general favorabile pentru lansare la ora stabilita.

----

Orion, noul vechicul al NASA care va transporta oameni in spatiu sau in viitoarele misiuni catre Luna sau Marte, va fi lansat in spatiu in primul sau zbor de test de la baza Cape Canaveral din Florida. Lansarea este programata pentru vineri ora 14:05 (ora Romaniei). Initial, capsula era programata sa fie lansata in spatiu joi 4 decembrie, insa mai multe amanari ale procedurilor si probleme la sistem au facut ca fereastra de lansare sa fie ratata.

Fereastra de lansare pentru vineri va fi de circa 2 si 39 de minute, de la 14:05 la 16:44 ora Romaniei. Daca in acest interval lansarea nu va putea avea loc, ea va fi amanata pentru zilele urmatoare.

Lansarea capsulei spatiale Orion a fost programata initial pe 4 decembrie, joi, de la ora 14:05, insa o serie de probleme si amanari au facut ca fereastra in care capsula putea fi lansata sa fie ratata. Initial, lansarea fusese amanata pentru ca o ambarcatiune intrase in perimetrul de securitate, iar apoi mai multe atentionari de vant puternic au dus la amanari succesive. In final, o problema la valvele a doua din cele trei rezervoare externe a facut ca misiunea sa fie amanata cu o zi.

Capsula spatiala Orion, gata de lansare

Capsula spatiala Orion, gata de lansare

Foto: NASA

In timpul primului ei zbor de testare, capsula Orion va ajunge la o altitudine de 5.794 de kilometri deasupra Pamantului si va reveni apoi in atmosfera cu o viteza de 32.187 kilometri pe ora. Zborul, care are o durata planificata de 4 ore si jumatate, se va incheia cu amerizarea capsulei Orion in Oceanul Pacific.

Acest zbor are misiunea de a testa scutul termic al capsulei, parasutele, computerele si celelalte echipamente de la bord. Capsula va fi lansata pe orbita cu ajutorul rachetei Delta IV Heavy Rocket, desi in viitor aceasta va fi inlocuita de un nou sistem dezvoltat de Nasa - Space Launch System

Un nou test fara oameni la bord este programat pentru anul 2018, in timp ce primul zbor al capsulei Orion cu echipaj uman va avea loc dupa anul 2020, potrivit planurilor NASA.

NASA a cheltuit circa 375 de milioane de dolari pentru acest zbor de testare, fara a include costul de realizare a capsulei. Cheltuielile totale generate de capsula Orion, inclusiv cele 8 miliarde de dolari alocate in programul Constellation, in prezent anulat, se vor ridica la aproximativ 15 miliarde de doari.

NASA intentioneaza sa foloseasca vehiculele Orion si lansatoarele sale din gama Space Launch System, in prezent in etapa de dezvoltare, in cadrul unor misiuni spatiale viitoare, ce vizeaza plasarea de astronauti pe un asteroid, pe Luna si, in cele din urma, pe planeta Marte.

Transmisiunea LIVE VIDEO poate fi urmarita si aici, pe site-ul NASA.

Broadcast live streaming video on Ustream

VIDEO CU MOMENTUL LANSARII:

Un clip video care explica fiecare etapa a testului pe care capsula Orion il va efectua: