Astronauti NASA Barry Wilmore si Terry Virts si-au trecut costumele spatiale pe baterie la ora 11:51 GMT (13:51 ora Romaniei), dand startul misiunii spatiale de tip spacewalk, de 6 ore si 30 de minute, planificata pentru miercuri, anunta Agentia Sptiala Americana.

Astronautul Barry Wilmore, la prima misiune spacewalkFoto: NASA

Barry "Butch" Wilmore (#AstroButch) poarta un costum spatial cu dungi rosii si poarta indicativul EV1. Camera de pe casca apare cu numarul 18.

Terry Virts (@AstroTerry) poarta un costum spatial fara dungi si are indicativul EV2. Camera sa apare cu numarul 20.

Este a treia misiune de tip spacewalk pentru Wilmore si a doua pentru Virts.

Broadcast live streaming video on Ustream

Cei doi astronauti vor termina de aranjat o serie de cabluri pregatite pentru sosirea a doua Adaptoare Internationale de Andocare, asteptata in decursula cestui an. Boeing va construi 2 adaptoare noi pentru uplarea vehiculelor spatiale, iar acestea vor fi trimise catre statia Spatiala cu ajutorul capsulelor SpaceX Dragon.

Crew Space Transportation (CST)-100 al Boeing si Crew Dragon al SpaceX vor folosi adaptoarele pentru a trimite astronauti pe Statia Spatiala pana la sfarsitul deceniului.

Totodata, Virts va unge elementele de blocare de la capatul bratului robotic al Statiei Spatiale in timp ce Wilmore va pregati modulul Tranquility pentru relocarea modului Permanent Multipurpose si sosirea Modulului Bigelow Expandable Activity (BEAM) spre sfarsitul anului.

Dupa sosirea BEAM la Statia Spatiala Internationala, membrii echipei si inginerii de la sol vor aduna informatii, pe o perioada de doi ani, pentru a evalua tehnologia de extensie a spatiului locuibil.