Agentia Spatiala Europeana (ESA) si Agentia spatiala rusa Roscosmos colaboreaza la misiunea pentru explorarea polului sudic al Lunii, a declarat duminica James Carpenter, cercetator al ESA, pentru DPA, mentionand ca cele doua entitati se afla in etapele incipiente ale fazei B, faza de dezvoltare tehnica a proiectului, informeaza Agerpres. Misiunea, intitulata Luna-27, este planificata sa aiba loc in anul 2020. Scopul misiunii este aselenizarea polului sudic pentru a determina disponibilitatea resurselor si pentru pregatirea unor misiuni umane viitoare.

LunaFoto: NASA

"ESA va furniza sistemul de navigatie precisa si evitare a pericolelor pentru asigurarea unei aselenizari precise si sigure. Vom furniza de asemenea sistemul de recoltare a probelor si un laborator chimic in miniatura pentru analizarea probelor respective", a spus James Carpenter, potrivit DPA.

"Prin intermediul acestor activitati vom crea un suport de cunostinte noi pentru sprijinirea viitoarelor misiuni, pentru testarea tehnologiilor esentiale pe care le putem furniza pentru viitoarele parteneriate internationale, vom asigura expertiza pentru misiuni viitoare si vom construi o colaborare bilaterala cu Rusia pentru explorarea si desfasurarea cercetarii stiintifice fundamentale", a mai spus Carpenter.

Noul director al ESA Johann Dietrich Woerner, care si-a preluat mandatul in iulie anul acesta, a declarat pentru revista Nature ca este interesat ca pe durata mandatului sau sa se reuseasca realizarea unei infrastructuri pe suprafata Lunii care sa ajute viitoarele misiuni, potrivit DPA.